Κάθε καλοκαίρι, όταν γίνονταν τα πεπόνια, ξεκίναγε η γιαγιάς μου να τα φτιάχνει γλυκό του κουταλιού.
Επειδή αυτό το γλυκό, μαζί με το καρπούζι, ήταν απ᾿ τα αγαπημένα μου, την έβαζα να μου το φτιάχνει συνέχεια.
Ποτέ όμως, όσο κι αν έφτιαχνε, δεν ήταν αρκετό.
Υλικά
• 1 κιλό πεπόνι καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
• 750 γραμ. ζάχαρη
• 1 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 2 κλωνάρια αρμπαρόριζα
• 1 βανίλια
• 2½ λεμόνια (το χυμό τους)
Εκτέλεση
Επειδή αυτό το γλυκό, μαζί με το καρπούζι, ήταν απ᾿ τα αγαπημένα μου, την έβαζα να μου το φτιάχνει συνέχεια.
Ποτέ όμως, όσο κι αν έφτιαχνε, δεν ήταν αρκετό.
Πεπόνι γλυκό του κουταλιού
Υλικά
• 1 κιλό πεπόνι καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
• 750 γραμ. ζάχαρη
• 1 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 2 κλωνάρια αρμπαρόριζα
• 1 βανίλια
• 2½ λεμόνια (το χυμό τους)
Εκτέλεση
Κόβουμε το πεπόνι σε φέτες, καθαρίζουμε τα σπόρια, εξωτερικά τις
φλούδες, το κόβουμε σε κομμάτια (μεγάλα) και τα βάζουμε σε λεκάνη με
νερό, που μέσα έχουμε στύψει τα 2 λεμόνια. Φροντίζουμε, βάζοντας πάνω τους ένα πιάτο αν χρειαστεί, να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε για δύο τουλάχιστον ώρες, να σφίξουν. Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε καλά. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5΄ λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες. |
|
Την επόμενη μέρα, βγάζουμε (με τρυπητή κουτάλα), το πεπόνι απ᾿ την κατσαρόλα. Βράζουμε το σιρόπι, σε δυνατή φωτιά, για 10' - 12', μέχρι να δέσει ελαφρά. Ρίχνουμε τις βανίλιες, την αρμπαρόριζα, το πεπόνι και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 10' ακόμη, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι και να μαλακώσει το πεπόνι, (προσοχή γιατί φουσκώνει!). Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα. -- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε τα πεπόνια και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση. |
8 Σχόλια
Το εφτιαξα και ειναι πραγματικα υπεροχο !!! Τη γλυκα και την ευωδια του να εχουν ολες οι μερες της ζωης σας .
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε ευχαριστώ πολύ για τις θερμές ευχές σου και ανταποδίδω. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το γλυκάκι.
Διαγραφήsofia πρεπει να ειναι παραγινομενο το πεπονι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι, φροντίζουμε το πεπόνι να είναι κανονικό.Ούτε άγουρο, ούτε παραγινομένο.
ΔιαγραφήΤο έκανα...νοστιμο..
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλα μου βγήκε πολυ μαλακό ...!!
Βάσω μου δεν θέλει μαλακό πεπόνι και βέβαια όχι πολύ βράσιμο.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα! Κατ αρχήν να σ ευχαριστήσω που μοιράζεσαι μαζι μας τοσο ωραίες συνταγές. Μια απορία η γιαγια μου οταν εφτιαχνε γλυκο καρπουζι το εβαζε πρώτα σε ασβέστη για να γίνει τραγανο μπορουμε να κανουμε κ το πεπονι ετσι ή δεν γίνεται επειδή εχει την ψίχα του φρούτου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλενά μου στο πεπόνι η γιαγιά μου δεν έβαζε ασβέστη, γιατί δεν γινόταν να το στείψει. Εγώ δεν βάζω σε κανένα γλυκό, προτιμώ να τα βάζω στο λεμόνι να σφίξουν.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.