Πεπόνι γλυκό του κουταλιού

Πεπόνι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κάθε καλοκαίρι, όταν γίνονταν τα πεπόνια, ξεκίναγε η γιαγιάς μου να τα φτιάχνει γλυκό του κουταλιού.
Επειδή αυτό το γλυκό, μαζί με το καρπούζι, ήταν απ᾿ τα αγαπημένα  μου, την έβαζα να μου το φτιάχνει συνέχεια.
Ποτέ όμως, όσο κι αν έφτιαχνε, δεν ήταν αρκετό.


Πεπόνι γλυκό του κουταλιού


Υλικά

•   1 κιλό πεπόνι καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
•   750 γραμ. ζάχαρη
•   1 φλυτζ. τσαγιού νερό
•   2 κλωνάρια αρμπαρόριζα

•   1 βανίλια
•   2½ λεμόνια (το χυμό τους)

Εκτέλεση

Κόβουμε το πεπόνι σε φέτες, καθαρίζουμε τα σπόρια, εξωτερικά τις φλούδες, το κόβουμε σε κομμάτια (μεγάλα) και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό, που μέσα έχουμε στύψει τα 2 λεμόνια.
Φροντίζουμε, βάζοντας πάνω τους ένα πιάτο αν χρειαστεί, να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε για δύο τουλάχιστον ώρες, να σφίξουν.
Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε καλά.

Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5΄ λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες.
Πεπόνι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πεπόνι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την επόμενη μέρα, βγάζουμε (με τρυπητή κουτάλα), το πεπόνι απ᾿ την κατσαρόλα.
Βράζουμε το σιρόπι, σε δυνατή φωτιά, για 10' - 12', μέχρι να δέσει ελαφρά.


Ρίχνουμε τις βανίλιες, την αρμπαρόριζα, το πεπόνι και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 10' ακόμη, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι και να μαλακώσει το πεπόνι, (προσοχή γιατί φουσκώνει!).


Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα.

-- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε τα πεπόνια και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση.


8 σχόλια:

  1. Το εφτιαξα και ειναι πραγματικα υπεροχο !!! Τη γλυκα και την ευωδια του να εχουν ολες οι μερες της ζωης σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε ευχαριστώ πολύ για τις θερμές ευχές σου και ανταποδίδω. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το γλυκάκι.

      Διαγραφή
  2. sofia πρεπει να ειναι παραγινομενο το πεπονι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, φροντίζουμε το πεπόνι να είναι κανονικό.Ούτε άγουρο, ούτε παραγινομένο.

      Διαγραφή
  3. Το έκανα...νοστιμο..
    αλλα μου βγήκε πολυ μαλακό ...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω μου δεν θέλει μαλακό πεπόνι και βέβαια όχι πολύ βράσιμο.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα! Κατ αρχήν να σ ευχαριστήσω που μοιράζεσαι μαζι μας τοσο ωραίες συνταγές. Μια απορία η γιαγια μου οταν εφτιαχνε γλυκο καρπουζι το εβαζε πρώτα σε ασβέστη για να γίνει τραγανο μπορουμε να κανουμε κ το πεπονι ετσι ή δεν γίνεται επειδή εχει την ψίχα του φρούτου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου στο πεπόνι η γιαγιά μου δεν έβαζε ασβέστη, γιατί δεν γινόταν να το στείψει. Εγώ δεν βάζω σε κανένα γλυκό, προτιμώ να τα βάζω στο λεμόνι να σφίξουν.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.