Header Ads

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο και αυτό εδώ το φαγάκι, είναι τα μοναδικά που όταν τα φτιάχνω, ακολουθώ «κατά γράμμα» τις συνταγές της γιαγιάς μου και ποτέ δεν έχω προσπαθήσει να τις αλλάξω καθόλου. Κι ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: Είναι και τα δύο καταπληκτικά!
  

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά


Υλικά

•    600 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο, χοιρινό ή ανάμεικτο
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα ή γλασσέ
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
•    1 αυγό
•    ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•    ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
•    ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
•    2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    1 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

•    500 γραμ. ντομάτα στο μούλτι
•    1 κουτ. σούπας κοφτή ντοματοπελτέ
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε καλά τον κιμά με το ρύζι, (το οποίο έχουμε πλύνει μέσα σε σουρωτήρι 2 - 3 φορές) και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, συνεχίζοντας το ζύμωμα.
Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο για μια ώρα περίπου και στη συνέχεια πλάθουμε τα γιουβαρλάκια.
Γιουβαρλάκια κοκκινιστά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γιουβαρλάκια κοκκινιστά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε ελαφρά τα γιουβαρλάκια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε, το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το λάδι και το αλατοπίπερο.
Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια και ζεστό νερό. (Η σάλτσα πρέπει να τα σκεπάζει).
Γιουβαρλάκια κοκκινιστά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γιουβαρλάκια κοκκινιστά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να γίνουν τα γιουβαρλάκια και να δέσει η σάλτσα του.

Το συνοδεύουμε με βαρελίσια φέτα και απαραίτητα με φρέσκο, ξεροψημένο, χωριάτικο ψωμί.

-- Εάν το θέλουμε πιο ελαφρύ, παραλείπουμε το τηγάνισμα.

Μερίδες: 4

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.