Αρακάς λαδερός

Αρακάς λαδερός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Από τα πιο νόστιμα λαχανικά, που μπορούμε να τα μαγειρέψουμε σκέτα ή να τα  συνδυάσουμε ωραιότατα με αγκινάρες και κουκιά.
Όπως όλα τα λαδερά, είναι η πρώτη μας επιλογή για τις νηστείες και όχι μόνο.
Όπως και να τα κάνουμε γίνονται ωραιότατα, κι είναι ότι πρέπει για τα παιδιά μας.


Αρακάς λαδερός


Υλικά

•    1 κιλό αρακά φρέσκο ή
κατεψυγμένο
•    1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
•    3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
•    2 καρότα μέτρια σε ροδέλες
•    2 πατάτες μέτριες κομμένες στα τέσσερα (προαιρετικά)
•    ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
•    ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    3 φρέσκιες ντομάτες (περασμένες στο μπλέντερ) ή 1 κουτί χυμό ντομάτας

•    1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τα καρότα και τον αρακά.


Ανακατεύουμε για 5' και ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, την πάστα, τις πατάτες, τον άνηθο, το μαϊντανό και 2 ποτήρια νερό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. 


Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς, 40' περίπου και να μείνει με το λάδι του.

Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα νερό. (Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται απ' το πόσο τρυφερός είναι ο αρακάς).

Συνοδέψτε το με φέτα.




4 σχόλια:

  1. Σε αυτή την συνταγή που γράφετε εγώ προσθέτω και μια χούφτα από πολύχρωμες πιπεριές 'Επίσης συνηθίζω όπως στα φρέσκα φασολάκια να βάζω καλαμπόκι το οποίο κόβω σε 3 κομμάτια και τρελένοντε τα παιδιά.
    Τα καλαμπόκια τα διατηρώ στον καταψύκτη ολόκληρα ακαθάριστα και είναι πάντα φρέσκα Ποτέ δεν παίρνω εισαγωγής Για τις νοικοκυρές συνηστώ όταν είναι της εποχής να τα αγοράζουν από τις λαικες αγορές
    Ευχαριστούμε για όλες τις συνταγές σας Φρεσκάρουν την μνήμη μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να προσεχετε με το καλαμποκο να βρισκετε μη τροποποιημενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.