Αγκινάρες με αρακά

Αγκινάρες με αρακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, που γίνονταν οι αγκινάρες και τα μπιζέλια, η γιαγιά μου έφτιαχνε αυτό το φαγητό.
Τον βασιλιά των λαδερών και τη χαρά των νηστευόντων.
Για μένα, αυτό είναι ένα από τα ωραιώτερα φαγητά της ελληνικής κουζίνας.

Φτιάξτε το με πατατούλες και απολαύστε το!


Αγκινάρες με αρακά

Υλικά

•    8 αγκινάρες (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
•    500 γραμ. καθαρισμένο αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
•    3 πατάτες χοντροκομμένες
•    1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
•    ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλικομμένο
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    5 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
•    1 καρότο σε ροδέλες
•    2 μεγάλες ώριμες ντομάτες στον τρίφτη ή στο μούλτι
•    ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    1 λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση


Αγκινάρες με αρακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αγκινάρες με αρακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε καλά, καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας, κι έπειτα καθαρίζουμε τις αγκινάρες.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και τον αρακά, για 4' - 5', μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια και να γίνουν διάφανα.
Αγκινάρες με αρακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αγκινάρες με αρακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα ρίχνουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, για 2' ακόμη.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και νερό που να τα σκεπάζει. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς, 30' - 40' περίπου και να μείνει με ελάχιστη χυλωμένη σάλτσα.

Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα νερό. (Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται απ' το πόσο τρυφερός είναι ο αρακάς).

Αν δεν νηστεύουμε το συνοδεύουμε με φέτα.

-- Αν το φτιάξουμε με μάραθο, γίνεται πιο νόστιμο και με πιο δυνατή γεύση.


1 σχόλιο:

  1. Kαλησπέρα! Δεν έβαλα αγκινάρες και τον έφτιαξα με γαλλικές πατάτες baby...Τέλειος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.