Header Ads

Πίτα με το Πασχαλινό αρνί ή κατσίκι που μας περίσσεψε

Πίτα με το Πασχαλινό αρνί ή κατσίκι που μας περίσσεψε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κάθε χρόνο στα σπίτια μας το Πάσχα, περισσεύει ψητό αρνάκι ή κατσικάκι.
Μια καλή ιδέα, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, είναι το αρνί που μας περίσσεψε, να το χρησιμοποιήσουμε μαζί με λίγα χορταρικά και ένα - δυο τυριά, για να φτιάξουμε μια ωραία πίτα.

Κρεατόπιτα με ψητό αρνί ή κατσίκι, σε φύλλο σφολιάτας


Υλικά

•    1 πακέτο σφολιάτα
•    1 κιλό ξεκοκκαλισμένο αρνάκι ή κατσικάκι
•    200 γραμ. κασέρι ή έμενταλ ή ρεγκάτο σε κύβους
•    1 φλυτζ. τσαγιού γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα
•    ½  ματσάκι μαϊντανό
•    ½ κιλό φρέσκα κρεμμύδια
•    1 ξερό κρεμμύδι
•    ½ ματσάκι μάραθο ή άνηθο
•    1 ποτήρι κρασιού κρασί ή κονιάκ
•    ½ κιλό γιαούρτι σακούλας
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    1  φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το αρνί που περίσσεψε, τα κρεμμύδια και το μάραθο ή τον άνηθο.
Βάζουμε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρέας, για 3' - 4'.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια  και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Έπειτα ρίχνουμε το μάραθο και το μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με κρασί ή κονιάκ.
Σιγοβράζουμε για 15΄, μέχρι να πιουν τελείως τα υγρά τους.
Πίτα με το Πασχαλινό αρνί ή κατσίκι που μας περίσσεψε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτα με το Πασχαλινό αρνί ή κατσίκι που μας περίσσεψε - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαδώνουμε ένα μικρό ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, στρώνουμε το ένα φύλλο και από πάνω απλώνουμε το γιαούρτι, στη συνέχεια τη γραβιέρα ή την κεφαλογραβιέρα, κι από πάνω το κρέας, αφού κρυώσει και δεν έχει υγρά.
Τέλος, ρίχνουμε το κασέρι ή το έμενταλ ή το ρεγκάτο, κομμένο σε κύβους.
Σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο, τα κάνουμε κόθρο και τη χαράζουμε σε κομμάτια.

Λαδώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 170°C, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ψηθεί καλά το φύλλο.

-- Αν δεν έχουμε έτοιμη σφολιάτα ή δεν μας αρέσουν τα κίτρινα τυριά, μπορούμε να φτιάξουμε την Κρεατόπιτα με σπιτική σφολιάτα, που έχει μόνο φέτα και κεφαλοτύρι.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. φαίνεται πάρα πολύ καλή, θα ειπώ στη γυναίκα μου να την φτιάξει, αν το περίσσευμα του κρέατος είναι στην κατάψυξη πειράζει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Βάλτε το κρέας από την προηγούμενη μέρα στη συντήρηση του ψυγείου να ξεπαγώσει και την άλλη μέρα το φτιάχνετε κανονικά.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.