Header Ads

Βύσσινο γλυκό του κουταλιού

Βύσσινο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το βύσσινο είναι για τους περισσότερους ανθρώπους, ο βασιλιάς των γλυκών του κουταλιού!
Φτιάξτε το τον Ιούλιο που είναι η εποχή του και απολαύστε το µόνο του, µέσα σε γιαούρτι ή παγωτό ή και πάνω σε τσιζ κέικ.
Όπως και να το προτιμάτε είναι απόλαυση!

Βύσσινο γλυκό του κουταλιού


Υλικά

•     1 κιλό βύσσινο
•     1 κιλό ζάχαρη
•     1 φλυτζ. τσαγιού νερό
•     χυμό από ½ λεμόνι
•     1 βανίλια

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα βύσσινα, αφαιρούμε τα κοτσάνια και με μια φουρκέτα ή µε το ειδικό εργαλείο, τον αποπυρηνωτή, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα φυλάμε στην άκρη.

Έπειτα σε ένα μπολ, τοποθετούμε σε στρώσεις, εναλλάξ, τα βύσσινα και τη ζάχαρη. Τα καλύπτουμε µε μεμβράνη και τ᾿ αφήνουμε µία νύχτα στο ψυγείο ανακατεύοντάς τα, μια - δυο φορές, για να βγάλουν τα ζουμιά τους.

Σε ένα φλυτζάνι του τσαγιού νερό ξεπλένουμε καλά τα κουκούτσια και φυλάμε το νερό στην άκρη. Τα κουκούτσια τα πετάμε ή μπορούμε να τα κρατήσουμε για να φτιάξουμε λικέρ πικραμύγδαλο.

Την επόμενη μέρα, βάζουμε µία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα βύσσινα, μαζί με τη ζάχαρη και τα ζουμιά που έχουν βγάλει, προσθέτουμε το νερό που πλύναμε τα κουκούτσια, τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Τα αφήνουμε και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.

Βράζουμε για 10' περίπου, ξαφρίζοντας όποτε σχηματίζεται αφρός.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά, μέσα στην κατσαρόλα ξεσκέπαστο.

Μετά από 5 - 6 ώρες ή την άλλη μέρα καλύτερα, το ξαναβράζουμε – σε δυνατή φωτιά – μέχρι να δέσει το σιρόπι.
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό και βράζουμε για 1΄- 2΄ ακόμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό στην άκρη για 5' λεπτά περίπου, να σταματήσει ο βρασμός και να πέσει λίγο η θερμοκρασία.

Αποστειρώνουμε τα βάζα μας και τα γεμίζουμε αμέσως ένα - ένα, μέχρι επάνω, αφήνοντας 1 - 1½ εκατοστό κενό, χρησιμοποιώντας ένα χωνί με μεγάλο άνοιγμα, προσέχοντας να μην λερώσουμε τα χείλη τους.

Κλείνουμε τα βάζα σφιχτά με τα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζουμε (με τα καπάκια προς τα κάτω) πάνω σε μια καθαρή πετσέτα της κουζίνας, μέχρι να κρυώσουν και να σφραγίσουν.

Το φυλάμε σε σκιερό και δροσερό μέρος εκτός ψυγείου και μετά το άνοιγμα εντός ψυγείου.

-- Επειδή τα βύσσινα βάφουνε
πολύ έντονα το δέρμα, είναι καλύτερα την ώρα που τα καθαρίζουμε  να φοράμε γάντια.

-- Αν φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα και θέλουμε να τα διατηρήσουμε για πολύ καιρό, μπορούμε να κάνουμε κανονική κονσερβοποίηση.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσίευση σχολίου

19 Σχόλια

  1. η συνταγη ηταν πολυ ωραια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραια γλυκακι θα προσπαθησω να το φτιαξω> Μονο μια ερωτηση .Τ α βυσσινα ζυγισμενα οπως τα αγοραζουμε ,η ενα κικο αφου βγουν τα κοτσανακια και τα κουκουτσια ; Γενικη απορια μου αυτη για ολα τα γλυκα του κουταλιου και τις μαρμελαδες ,αν η ποσοτητα που αναφερεται αφορα καθαρισμενο φρουτο ή ακαθαριστο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις δικές μου συνταγές, όπου αναφέρεται βάρος, είναι για ακαθάριστα τα φρούτα, εκτός αν στη συνταγή γράφω καθαρισμένα.
      Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  3. έφτιαχνε παλιά η γιαγιά μου μια βυσσινάδα που στον πάτο του ποτηριου είχε πάντα λίγα βυσσινάκια. Αυτό γίνεται αν αραιώσουμε με νερό γλυκό του κουταλιού όπως κάνουμε και στη βυσσινάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελεια η συνταγη.μονο που εγω δεν ειχα το μηχανημα για τα κουκουτσια και τα εβγαλα τρυπωντας τα βυσσινα μ ενα καλαμακι.επισης πολυ ευκολο καθαρισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γωγώ μου καλή ιδέα, ειδικά αν δεν έχουμε το μηχάνημα.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα εχτές καθάρισα 4 κιλά βυσινα καθαρισμένα τα ζυγισα με τσιμπίδακι φρυδιών τρελάθηκα ήταν και μικρά ασε σπάσιμο νεύρων δεν το ξανακανω Νομίζω δεν ειναι σωστό με καλαμάκι γιατί τρυπάει και από τις δύο πλευρές ενώ εμείς θέλουμε τα βύσσινα να πάρουν μέσα σιρόπι για να φουσκώσουν

      Διαγραφή
  5. Καλησπερα σας! Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση..
    Καθαρισα το βυσσινο, και το εβαλα με ζαχαρη στην κατσαρολα για μερικες ωρες.. οταν πηγα να το βρασω, στην επιφανεια ειδα 5 με 6 σκουληκια.. οταν τα καθαριζα δεν ειδα κατι.. λογικα τωρα πρεπει να πεταξω ολο το γλυκο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βαρβάρα μου δυο φορές που μου έτυχε να βρω σκουλίκια στην κατσαρόλα με τα βύσσινα τα πέταξα. Αν τα είχες βρει στο καθάρισμα εντάξει, αλλά τώρα δεν έχεις άλλη επιλογή. Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία συνταγή!! Την έκανα αλλά....παραεδεσα το σιρόπι και εχει κολλήσει!!! Υπάρχει λύση??? Εχει γίνει τόσο νόστιμο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν μας παραδέσει το γλυκό του κουταλιού, το αραιώνουμε με λίγο νερό· το πόσο θα βάλουμε εξαρτάται από την ποσότητα του γλυκού και το βαθμό που το έχουμε δέσει. Οπότε βάζουμε το γλυκό πάλι στη φωτιά, ρίχνουμε για αρχή ένα κρασοπότηρο νερό, ανακατεύουμε, κι αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ακόμη. Αφού βράσει για 2'- 3' είναι έτοιμο.

      Διαγραφή
  8. ΓΙΩΤΑ ΜΟΥ ΠΗΓΑ ΛΑΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ ΠΗΡΑ ΒΥΣΣΙΝΑ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σας κυρια Ντίνα μου. Για πιο λογο σταματάμε το γλυκο και το ξαναβραζουμε μετα απο καποιες ωρες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου τα βύσσινα, όπως τα περισσότερα φρούτα στα γλυκά του κουταλιού, μετά το δέσιμο - βράσιμο - βγάζουν υγρά, που αραιώνουν το σιρόπι, με αποτέλεσμα τελικά το γλυκό να χαλάσει. Για να το αποφύγουμε αυτό, κάνουμε το δέσιμο των φρούτων σε δύο φάσεις· τα βράζουμε λίγο την πρώτη φορά, τα αφήνουμε να κρυώσουν και να βγάλουν όσα υγρά έχουν, και έπειτα τα δένουμε ξανά, χωρίς να έχουμε το φόβο ότι αργότερα - συνήθως στο ψυγείο - θα αλλάξει η πυκνότητα του σιροπιού μας.

      Διαγραφή
  10. ιπποκρατης07 Ιουλίου, 2018 12:06

    Παρακαλω πως απο αυτο το γλυκο μπορω να κανω βυσσιναδα μηπως με περισοτερο νερο και ζαχαρη ευχαριστω για τις ωραιες συνταγες σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ιπποκράτη ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Για να βγάλουμε και βυσσινάδα από το γλυκό του κουταλιού, όντως βάζουμε περισσότερη ζάχαρη και νερό. Ακριβείς ποσότητες στη συνταγή που θα δημοσιεύσω τις επόμενες μέρες.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.