Header Ads

Βυσσινάδα από πολτό βύσσινου

Βυσσινάδα από πολτό βύσσινου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε δική μας βυσσινάδα, είναι από το σιρόπι που περισσεύει όταν δένουμε γλυκό του κουταλιού βύσσινο. Ο πιο ωραίος όμως, είναι να πολτοποιήσουμε ώριμα και γλυκά βύσσινα, να τα βράσουμε και να κάνουμε την γευστικότερη βυσσινάδα που υπάρχει.

Σπιτική Βυσσινάδα από πολτό βύσσινων


Υλικά

2,1 κιλά βύσσινα, γερά, ώριμα και γλυκά
2 κιλά ζάχαρη
χυμό από 2 λεμόνια
1,5 φλυτζ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση


Αφού φορέσουμε γάντια μιας χρήσης, (μην σκεφτείτε καν να ξεκινήσετε χωρίς αυτά, γιατί τα βύσσινα βάφουν πάρα πολύ), αφαιρούμε τα φύλλα, τα κοτσάνια, καθώς και όσα βύσσινα είναι χτυπημένα.

Τα πλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, που να τα χωράει άνετα, δηλαδή να φτάνουν περίπου στη μέση της και τα πασπαλίζουμε με δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη.

Με το εργαλείο που πατάμε τις πατάτες για να φτιάξουμε πουρέ ή με το χέρι μας (εγώ προτιμώ το πρώτο), πατάμε (ζουλάμε που έλεγε η γιαγιά μου) τα βύσσινα να λιώσουν όσο μπορούμε.

Αφού τελειώσουμε, βάζουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη στο ψυγείο, κι αφήνουμε τα βύσσινα στην ησυχία τους, για 10 - 12 ώρες τουλάχιστον, να βγάλουνε τους χυμούς τους.
Την επόμενη μέρα περνάμε τα βύσσινα από χοντρό τρυπητό, ώστε να χωρίσουμε τη σάρκα από τα κουκούτσια, τα οποία, αφού τα ξεπλύνουμε με το 1,5 φλυτζάνι νερό, τα πετάμε ή τα στεγνώνουμε καλά και τα φυλάμε για να τα κάνουμε λικέρ πικραμύγδαλο. Το νερό που πλύναμε τα κουκούτσια δεν το πετάμε, αλλά το φυλάμε στην άκρη.
Βυσσινάδα από πολτό βύσσινου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βυσσινάδα από πολτό βύσσινου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα ζυγίζουμε τη σάρκα των φρούτων μαζί με τις φλούδες τους και για κάθε κιλό, υπολογίζουμε 900 - 1000 γραμμάρια ζάχαρη, ανάλογα την ωριμότητα των βύσσινων και πόσο γλυκιά θέλουμε τη βυσσινάδα.

Βάζουμε το νερό που φυλάξαμε από τα κουκούτσια μαζί με τα βύσσινα και τη ζάχαρη σε μεγάλη, ευρύχωρη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ανακατεύουμε καλά και όταν ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.

Βράζουμε τα βύσσινα για 25'- 35' περίπου (ο χρόνος εξαρτάται από την ωριμότητα των φρούτων), ανακατεύοντας τακτικά και ξαφρίζοντας όσο βγάζουν αφρούς, μέχρι το σιρόπι μας να δέσει. Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα  πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε η βυσσινάδα μας είναι σωστά δεμένη.

Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού, αφήνουμε τη βυσσινάδα να πάρει δυο - τρεις βράσεις και την αποσύρουμε από την φωτιά.

Αφήνουμε 4' - 5' λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία και τη σουρώνουμε σε λεπτό, μεταλλικό σουρωτήρι, πατώντας τις φλούδες καλά με ένα κουτάλι.

Όταν σουρώσουμε όλη τη βυσσινάδα, την βάζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα μπουκάλια, την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και την διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μετά το άνοιγμα τη φυλάμε στο ψυγείο.

Τη σερβίρουμε παγωμένη, βάζοντας σε ένα ποτήρι 1 μέρος βυσσινάδας και 3 ή 4 μέρη παγωμένο νερό, κανονικό ή ανθρακούχο, ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε το ωραιότερο αναψυκτικό που υπάρχει.

Διαβάστε επίσης:

Λικέρ Βύσσινο με ολόκληρα τα φρούτα 

Βύσσινο γλυκό του κουταλιού

Λικέρ Βύσσινο λιαστό

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Την φτιάχνω είναι τέλεια μόνο που εγώ δεν την σουρωνω μας αρέσει με τα κομματακια βύσσινο μέσα! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.