Αυτό εδώ είναι το ωραιότερο λικέρ βύσσινο που έχω πιει.
Γίνεται στον ήλιο, σε δύο στάδια, κι αυτό είναι που του δίνει ένα μοναδικό άρωμα και μια υπέροχη, γλυκόξινη γεύση, ενώ παίρνει κι ένα εντυπωσιακό, βαθυκόκκινο χρώμα, που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί.
Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!
Υλικά
• 1 κιλό βύσσινα ώριμα και σφιχτά
• 750 ml κονιάκ
Το απολαμβάνουμε σκέτο ή με πάγο, αλλά και σε δροσερά κοκτέιλ.
-- Με τα κουκούτσια που βγάλαμε από τα βύσσινα, μπορούμε, αφού μαζέψουμε αρκετά, να φτιάξουμε λικέρ πικραμύγδαλο.
Γίνεται στον ήλιο, σε δύο στάδια, κι αυτό είναι που του δίνει ένα μοναδικό άρωμα και μια υπέροχη, γλυκόξινη γεύση, ενώ παίρνει κι ένα εντυπωσιακό, βαθυκόκκινο χρώμα, που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί.
Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!
Λικέρ Βύσσινο ψημένο στον ήλιο
Υλικά
• 1 κιλό βύσσινα ώριμα και σφιχτά
• 750 ml κονιάκ
• 1 κρασοπότηρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
• 750 - 850 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
• 5 γαρύφαλλα
• 1 ξύλο κανέλλας
Εκτέλεση
Διαλέγουμε βύσσινα ώριμα και γλυκά, χωρίς χτυπήματα.
Τα πλένουμε πολύ καλά, τα βάζουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν και αφαιρούμε όσα κοτσάνια υπάρχουν.
Στη συνέχεια φοράμε γάντια μιας χρήσης και, με το ειδικό εργαλείο για τα βύσσινα, αφαιρούμε τα κουκούτσια πάνω από ένα μπολ, ώστε να μαζέψουμε και τους χυμούς που θα βγάλουν. Εναλλακτικά, αν δεν έχουμε αποπυρηνωτή, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια με την ανάποδη μιας παραμάνας.
Όταν καθαρίσουμε όλα τα βύσσινα, τα μεταφέρουμε σ' ένα αποστειρωμένο βάζο που να κλείνει αεροστεγώς και τα βάζουμε σε στρώσεις εναλλάξ με τη ζάχαρη.
Όταν τελειώσουμε, ρίχνουμε από πάνω και τον χυμό που έβγαλαν στο καθάρισμα και σφραγίζουμε πάρα πολύ καλά το βάζο. Εδώ θέλει προσοχή, γιατί αν πάρουν αέρα τα βύσσινα θα μας χαλάσουν.
Τοποθετούμε το βάζο με τα βύσσινα σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος πολλές ώρες, ιδανικά σε μια ταράτσα, για 20 - 25 μέρες, στρώνοντας κάτω από το βάζο ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, ώστε να συγκεντρώνεται, όσο γίνεται, μεγαλύτερη θερμότητα.
Ανακινούμε το βάζο καθημερινά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και στη συνέχεια κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα.
Μετά τις 20 μέρες ανοίγουμε το βάζο και ρίχνουμε μέσα την κανέλλα, τα γαρύφαλλα, το τσίπουρο και το κονιάκ. Ανακατεύουμε λίγο τα υλικά και σφραγίζουμε πολύ καλά το βάζο.
Το τοποθετούμε πάλι στον ήλιο, για άλλες 20 - 25 μέρες, ανακινώντας το μια - δυο φορές την εβδομάδα.
Όταν το λικέρ μας είναι έτοιμο, του ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και μετά το σουρώνουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, που πάνω έχουμε τοποθετήσει ένα τουλπάνι (λεπτό ύφασμα) διπλωμένο στα δύο.
Αφού περάσει το λικέρ, σφίγγουμε το τουλπάνι όσο μπορούμε, για να πάρουμε όλο το υγρό που έχουν κρατήσει τα βύσσινα.
Έπειτα περνάμε το λικέρ από βαμβάκι και το ρίχνουμε σε πολύ καθαρά μπουκάλια.
• 5 γαρύφαλλα
• 1 ξύλο κανέλλας
Εκτέλεση
Διαλέγουμε βύσσινα ώριμα και γλυκά, χωρίς χτυπήματα.
Τα πλένουμε πολύ καλά, τα βάζουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν και αφαιρούμε όσα κοτσάνια υπάρχουν.
Στη συνέχεια φοράμε γάντια μιας χρήσης και, με το ειδικό εργαλείο για τα βύσσινα, αφαιρούμε τα κουκούτσια πάνω από ένα μπολ, ώστε να μαζέψουμε και τους χυμούς που θα βγάλουν. Εναλλακτικά, αν δεν έχουμε αποπυρηνωτή, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια με την ανάποδη μιας παραμάνας.
Όταν καθαρίσουμε όλα τα βύσσινα, τα μεταφέρουμε σ' ένα αποστειρωμένο βάζο που να κλείνει αεροστεγώς και τα βάζουμε σε στρώσεις εναλλάξ με τη ζάχαρη.
Όταν τελειώσουμε, ρίχνουμε από πάνω και τον χυμό που έβγαλαν στο καθάρισμα και σφραγίζουμε πάρα πολύ καλά το βάζο. Εδώ θέλει προσοχή, γιατί αν πάρουν αέρα τα βύσσινα θα μας χαλάσουν.
Τοποθετούμε το βάζο με τα βύσσινα σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος πολλές ώρες, ιδανικά σε μια ταράτσα, για 20 - 25 μέρες, στρώνοντας κάτω από το βάζο ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, ώστε να συγκεντρώνεται, όσο γίνεται, μεγαλύτερη θερμότητα.
Ανακινούμε το βάζο καθημερινά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και στη συνέχεια κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα.
Μετά τις 20 μέρες ανοίγουμε το βάζο και ρίχνουμε μέσα την κανέλλα, τα γαρύφαλλα, το τσίπουρο και το κονιάκ. Ανακατεύουμε λίγο τα υλικά και σφραγίζουμε πολύ καλά το βάζο.
Το τοποθετούμε πάλι στον ήλιο, για άλλες 20 - 25 μέρες, ανακινώντας το μια - δυο φορές την εβδομάδα.
Όταν το λικέρ μας είναι έτοιμο, του ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και μετά το σουρώνουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, που πάνω έχουμε τοποθετήσει ένα τουλπάνι (λεπτό ύφασμα) διπλωμένο στα δύο.
Αφού περάσει το λικέρ, σφίγγουμε το τουλπάνι όσο μπορούμε, για να πάρουμε όλο το υγρό που έχουν κρατήσει τα βύσσινα.
Έπειτα περνάμε το λικέρ από βαμβάκι και το ρίχνουμε σε πολύ καθαρά μπουκάλια.
Το απολαμβάνουμε σκέτο ή με πάγο, αλλά και σε δροσερά κοκτέιλ.
-- Με τα κουκούτσια που βγάλαμε από τα βύσσινα, μπορούμε, αφού μαζέψουμε αρκετά, να φτιάξουμε λικέρ πικραμύγδαλο.
Δείτε επίσης:
Λικέρ Βύσσινο με ολόκληρα τα φρούτα
Βυσσινάδα από πολτό βύσσινου
Λικέρ Βύσσινο Χειμωνιάτικο
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.