Αγαπημένος πειρασμός μικρών και μεγάλων η πίτσα, σίγουρα δεν είναι ποτέ αρκετή. Για δοκιμάστε τη σε αυτό το μέγεθος και ίσως φτάσει για δύο !!!
Ιδανική για παιδικά πάρτυ, αλλά και για Σαββατόβραδα με φίλους, καθώς και για βραδιές με κρίσιμους αγώνες ποδοσφαίρου.
Υλικά ζύμης
• 300 γραμ. αλεύρι μαλακό
• 250 γραμ. αλεύρι σκληρό
• 150 γραμ. χλιαρό νερό
• 150 γραμ. χλιαρό γάλα
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
• 1 αυγό φρέσκο
• ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• ¼ κουτ. γλυκού ρίγανη
Υλικά γέμισης
• 150 γραμ. μπέικον
• 150 γραμ. ζαμπόν ή πάριζα ψιλοκκομένη
• 230 γραμ. γκούντα τριμμένη
• 220 γραμ. κασέρι τριμμένο
• 80 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• 100 γραμ. μανιτάρια σε φέτες
• 1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά, σε μπαστουνάκια
• 5 - 6 κουτ. σούπας κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας
• 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένα βότανα (μαντζουράνα, ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι)
Εκτέλεση
Πίτσα γίγας με αφράτο φύλλο
Υλικά ζύμης
• 300 γραμ. αλεύρι μαλακό
• 250 γραμ. αλεύρι σκληρό
• 150 γραμ. χλιαρό νερό
• 150 γραμ. χλιαρό γάλα
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
• 1 αυγό φρέσκο
• ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• ¼ κουτ. γλυκού ρίγανη
Υλικά γέμισης
• 150 γραμ. μπέικον
• 150 γραμ. ζαμπόν ή πάριζα ψιλοκκομένη
• 230 γραμ. γκούντα τριμμένη
• 220 γραμ. κασέρι τριμμένο
• 80 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• 100 γραμ. μανιτάρια σε φέτες
• 1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά, σε μπαστουνάκια
• 5 - 6 κουτ. σούπας κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας
• 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένα βότανα (μαντζουράνα, ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι)
Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 3 - 4
κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε
ένα χυλό. Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 15', να ενεργοποιηθεί η μαγιά. |
|
Στο μπολ με τη μαγιά, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και
ζυμώνουμε ώσπου να απορροφήσει όλο το αλεύρι και να μην κολλάει στα
χέρια. (Αν χρειαστεί νερό προσθέτουμε). Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5' - 7', ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Έπειτα τη μαζεύουμε σε μπάλα και την ξαναβάζουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και ελαφριά κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος. |
|
Αφού διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη, λαδώνουμε ελαφρά τη λαμαρίνα της κουζίνας, (το ρηχό ταψί) και ανοίγουμε τη ζύμη, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας, φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού, η ζύμη να είναι ανασηκωμένη. | |
Στη συνέχεια σ'
ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα τυριά. Με ένα κουτάλι αλείφουμε την κέτσαπ στη ζύμη και σκορπίζουμε τα αποξηραμένα βότανα. Έπειτα απλώνουμε τα μανιτάρια και τα δύο τρίτα απ' τα τυριά. Μετά βάζουμε το ζαμπόν, το μπέικον και τελευταίες τις πιπεριές. Τελειώνουμε ρίχνοντας το τυρί που μας έχει μείνει. |
|
Ψήνουμε
στους 230°C στις αντιστάσεις, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για περίπου
25'- 30', στην προτελευταία σχάρα του φούρνου, έως ότου ροδίσει καλά. -- Εναλλακτικά, αντί για τη λαμαρίνα της κουζίνας μας, μπορούμε να την φτιάξουμε σε δύο ταψάκια για πίτσα. --Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για μία μέρα καλυμμένη με μεμβράνη, ή για δύο τουλάχιστον μήνες στην κατάψυξη. |
7 Σχόλια
Το ζυμάρι πρέπει να ψηθεί για λιγο μονο του?
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλλη μου δεν χρειάζεται να το ψήσουμε μόνο του, μια χαρά ψήνονται όλα μαζί.
ΔιαγραφήΑν όμως εσύ θέλεις να το ψήσεις, θα πρέπει να βάλεις πάνω του βάρος, όπως κάνουμε στις τάρτες, για να μην σου φουσκώσει πολύ.
Εξαιρετική! Την επόμενη φορά ίσως την κάνω λίγο πιο αλμυρή τη ζύμη! Την έψησα στους 200 στις αντιστάσεις!για 28 λεπτά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου η θερμοκρασία που θα ψήσουμε, εξαρτάται από την κουζίνα μας, ποσό δυνατή είναι, οπότε κανονίζουμε.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα, μπορούμε να φτιάξουμε την πίτσα, κανονικά σαν να πρόκειται να την ψήσουμε και να την καταψύξουμε. Όταν θα θέλουμε να την ψήσουμε μπορούμε κατευθείαν ή πρέπει να κάνουμε απόψυξη? Και πώς γίνεται ακριβώς η απόψυξη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ
Φίλη μου μπορούμε να φτιάξουμε την πίτσα και να την καταψύξουμε όπως είναι. Όταν είναι να την ψήσουμε την βγάζουμε από τον καταψύκτη για 10' - 15' και έπειτα την βάζουμε κατευθείαν στο φούρνο. Ψήνουμε σαν να ήταν φρέσκια, μέχρι να ψηθεί και να πάρει το χρώμα που θέλουμε.
ΔιαγραφήΚαι αν γνωρίζεις, πόση ώρα πρέπει να ψηθεί αν είναι κατεψυγμένη? Ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.