Header Ads

Κουλούρα του Αϊ-Γιώργη

Κουλούρα του Αϊ-Γιώργη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε πολλά χωριά της Αχαΐας, και της υπόλοιπης Ελλάδας, την ημέρα του Αγίου Γεωργίου (αλλά και στις εορτές των Αγίων Νικολάου, στις 10 Μαΐου, και Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21), συνήθιζαν να πηγαίνουν στις εκκλησίες γλυκές Κουλούρες, που έφτιαχναν για ευλογία, αλλά και για το ομώνυμο έθιμο.
Σύμφωνα με την παράδοση, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και την περιφορά της εικόνας, σε πολλές περιοχές και συνοδεία καβαλάρηδων, ακολουθούσε αγώνας δρόμου με συμμετέχοντες νέους και νέες από το εκκλησίασμα, με έπαθλο για τον νικητή, μια Κουλούρα του Αγίου.
Σε κάποιες περιοχές οι κουλούρες έμπαιναν σε κλήρωση, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η εκκλησία, ενώ σε άλλες μοιράζονταν στους πιστούς ως ευλογία.

Πώς φτιάχνουμε την Κουλούρα του Αγίου Γεωργίου

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά

•  150 γραμ. βούτυρο γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου)
•  350 γραμ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
•  ½ κούπα φρέσκο γάλα χλιαρό
•  6 μεσαία αυγά
•  1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•  1 κουτ. γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
•  2 βανίλιες σε σκόνη ή 1½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
•  χυμό από ½ λεμόνι
•  500 γραμ. αλεύρι απ (που φουσκώνει μόνο του)
•  500 γραμ. αλεύρι αλατίνη για όλες τις χρήσεις (περίπου)
•  1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Φροντίζουμε όλα τα υλικά μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ξεκινάμε κοσκινίζοντας τα αλεύρια και μετά χωρίζουμε τους κρόκους από τ' ασπράδια.
Έπειτα χτυπάμε τ' ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα και στη συνέχεια το βούτυρο με τη ζάχαρη, για 4' - 5', μέχρι ν' ασπρίσει.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, κι όταν απορροφηθούν, χτυπάμε για άλλα 3', ώστε να μην μυρίζουν τ' αυγά.
Κουλούρα του Αϊ-Γιώργη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουλούρα του Αϊ-Γιώργη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα ρίχνουμε το γάλα, όταν το απορροφήσει προσθέτουμε δυο τρεις κουταλιές από το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και το μπέικιν πάουντερ, κι όταν ενσωματωθούν, προσθέτουμε τις βανίλιες.
Μετά διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό λεμονιού, την προσθέτουμε στο μείγμα, κι όταν απορροφηθεί, συνεχίζουμε προσθέτοντας εναλλάξ το ασπράδι και το υπόλοιπο αλεύρι απ, μέχρι να τελειώσουν, οπότε σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε ζυμώνοντας με το χέρι.
Κουλούρα του Αϊ-Γιώργη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουλούρα του Αϊ-Γιώργη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και ζυμώνουμε μέχρι να κάνουμε μια ζύμη μαλακή, που να κολλάει ελαφρά στα χέρια.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη φαγητού και τη βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον μια ώρα, να σφίξει.
Έπειτα τη βγάζουμε από το ψυγείο, τη χωρίζουμε στα δύο, παίρνουμε το ένα κομμάτι και το χωρίζουμε κι αυτό σε δυο άνισα μέρη.
Στρώνουμε μια βουτυρωμένη λαδόκολλα σε ένα ταψί Νο 28 και αρχίζουμε να φτιάχνουμε την πρώτη Λαμπροκουλούρα, τοποθετώντας και απλώνοντας στο ταψί, το μεγαλύτερο κομμάτι (550 γρ. περίπου). ζύμης. Στολίζουμε την κουλούρα φτιάχνοντας, με το άλλο κομμάτι ζύμης, ότι σχέδιο θέλουμε.
Κουλούρα του Αϊ-Γιώργη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουλούρα του Αϊ-Γιώργη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τη δεύτερη Κουλούρα, τις αλείφουμε με γάλα ή κρόκο αυγού διαλυμένο σε λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, στον αέρα, στην προ τελευταία θέση, για 20' - 25' περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, τις αφήνουμε 10' να κρυώσουν, αφαιρούμε τις λαδόκολλες και τις αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Δείτε επίσης: Λαζαράκια ή Λαζαρήδες

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια