Header Ads

Κουραμπιέδες αφράτοι με ηλιέλαιο και ελαιόλαδο

Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο και ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνταγές για κουραμπιέδες νηστίσιμους υπάρχουν πολλές, σχεδόν όλες όμως, γίνονται κυρίως με ελαιόλαδο ή σε συνδυασμό με φυτικά βούτυρα.
Για όσους θέλουν νοστιμότατους κουραμπιέδες με βάση το σπορέλαιο, που να τρίβουν στο στόμα και δεν θυμίζουν μπισκότο, ορίστε η συνταγή.
Γίνονται αφράτοι, έχουν υπέροχη γεύση και δεν καταλαβαίνεις ότι είναι νηστίσιμοι.
Τρώγονται μετά μανίας ... όλο το χρόνο, αλλά είναι ιδανικοί και για τα Χριστούγεννα!

Κουραμπιέδες νηστίσιμοι πολύ αφράτοι

Υλικά για 25 - 30 κομμάτια

•    ½ φλυτζ. τσαγιού ηλιέλαιο
•    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
•    3 κουτ. σούπας (50 γρ.) ζάχαρη άχνη
•    1 κουτ. σούπας κονιάκ, ή λικέρ (της αρεσκείας μας)
•    ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
•    ½ κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
•    50 γραμ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
•    300 γραμ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο (περίπου)
•    1 πρέζα αλάτι

•    ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
•    ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα

Εκτέλεση

Για τ᾿ αμύγδαλα: Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τ᾿ αμύγδαλα, για 1΄- 2΄ λεπτά.  Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε.
Τα ξεπλένουμε και πάλι και τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν.

Έπειτα τα χοντροκόβουµε στο μούλτι, τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο και ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο και ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα ή στον κάδο του μίξερ το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη, και τα χτυπάμε για 3΄- 4΄, να αφρατέψουν.
Έπειτα, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε 2 - 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι.

Ακολούθως, ρίχνουμε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού (προσέχοντας γιατί φουσκώνει) και μετά το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και το μπέικιν πάουντερ.
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο και ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο και ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε απαλά με το χέρι, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο). Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Τέλος προσθέτουμε και τα αμύγδαλα.
Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 5.

Δείτε κι αυτό: Μελομακάρονα με μπύρα που τρίβουν στο στόμα

Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο και ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο και ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί ή λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας).
Τους ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 15' - 20', μέχρι να ροδίσουν.
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο και ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο και ελαιόλαδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα ή δίσκο και κοσκινίζουμε λίγη - λίγη την άχνη να κάνει στρώση.

Αφήνουμε τους κουραμπιέδες 2΄- 3΄ να κρυώσουν και μετά τους ακουμπάμε επάνω στη λαδόκολλα. Τους ψεκάζουμε με το ροδόνερο ή το ούζο και τους πασπαλίζουμε µε άχνη.

Τους αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και έπειτα τους μεταφέρουμε σε πιατέλες και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.

Για σίγουρη επιτυχία:

-- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και όχι πολύ σφιχτή.

-- Δεν θέλουν πολύ ζύμωμα με το χέρι, για να μην βγάλουν λάδι και σφίξουν.

-- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, όλους στο ίδιο μέγεθος, για να ψηθούνε όλοι στον ίδιο χρόνο.

-- Αν χρησιμοποιήσουμε ροδόνερο (εγώ το προτιμώ), για μεγαλύτερη ευκολία, αγοράζουμε συσκευασίες με αντλία ψεκασμού.

Δείτε επίσης: Κουραμπιέδες παραδοσιακοί

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια