Header Ads

Κέικ κανέλλας χωρίς βούτυρο

Κέικ κανέλλας χωρίς βούτυρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα εξαιρετικά αφράτο γλυκό, χωρίς βούτυρο, πολύ ελαφρύ, με υπέροχη γεύση κανέλλας και πορτοκαλιού, που γίνεται με ηλιέλαιο. Είναι τόσο ωραίο, που μπορούμε να το φτιάξουμε ακόμα και για βασιλόπιτα. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!

Κέικ κανέλλας με ηλιέλαιο


Υλικά

•   250 ml (1 νεροπότηρο) ηλιέλαιο
•   250 ml (1 νεροπότηρο) γάλα φρέσκο
•   480 γραμ. (2 νεροπότηρα) ζάχαρη
•   500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•   6 αυγά μέτρια
•   50 γραμ. (½ κρασοπότηρο) κονιάκ ή ούζο
•   1 κουτ. σούπας κοφτή κανέλλα
•   1 κουτ. γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
•   ξύσμα από 1 πορτοκάλι
•   1 πρέζα αλάτι
•   ζάχαρη άχνη και κανέλλα για επικάλυψη

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Πρώτα - πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και μετά χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Έπειτα βάζουμε τ' ασπράδια στο μίξερ ή σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το αλάτι και τα χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.
Κέικ κανέλλας χωρίς βούτυρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κέικ κανέλλας χωρίς βούτυρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη για 5΄ περίπου, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.

Έπειτα χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε 2 - 3 κουταλιές από το αλεύρι, το λάδι, τη σόδα διαλυμένη στο γάλα, το κονιάκ, την κανέλλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Κέικ κανέλλας χωρίς βούτυρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κέικ κανέλλας χωρίς βούτυρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε διαδοχικά στον κάδο, τη μαρέγκα και το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1' - 2' ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Δείτε κι αυτό: Νηστίσιμο κέικ με πορτοκαλάδα και σταγόνες σοκολάτας
Κέικ κανέλλας χωρίς βούτυρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κέικ κανέλλας χωρίς βούτυρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα ταψί Ν°32 (διαμ.32 εκ.), κι αδειάζουμε μέσα το  μείγμα.

Ψήνουμε στον αέρα, στους 165°C για 60΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί το κέικ ή στις αντιστάσεις, στους 180°C για 40' με 45' περίπου.
Κέικ κανέλλας χωρίς βούτυρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κέικ κανέλλας χωρίς βούτυρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Για να δούμε αν είναι έτοιμο το κέικ, παίρνουμε ένα μαχαιράκι και το τρυπάμε στη μέση· αν βγει στεγνό το μαχαίρι το κέικ είναι έτοιμο, αν όχι το ψήνουμε λίγο ακόμη.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, κι αν θέλουμε το πασπαλίζουμε και από πάνω με ζάχαρη άχνη και κανέλλα, αλλιώς μπορούμε να απλώσουμε πραλίνα φουντουκιού.

-- Κατά την διάρκεια του ψησίματος δεν ανοίγουμε ποτέ το φούρνο, γιατί το κέικ μπορεί να μην φουσκώσει και να μας χαλάσει.

Δείτε επίσης: Μελαχρινό γλυκό ή φτωχό

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια