Header Ads

Μελαχρινό γλυκό ή φτωχό

Μελαχρινό γλυκό ή φτωχό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα γλυκό που έρχεται από το παρελθόν, φορτωμένο με χιλιάδες αναμνήσεις.
Το λέγανε μελαχρινό, λόγω του χρώματος που είχε και φτωχό, επειδή φτιαχνόταν με απλά υλικά, που υπήρχαν σε όλα τα σπίτια.
Νηστίσιμο όπως είναι, είχε την τιμητική του στις νηστείες και ειδικά την Σαρακοστή.



Μελαχρινό γλυκό ή φτωχό


Υλικά

•    750 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, περίπου
•    2 ποτήρια νερού χυμό πορτοκαλιού
•    2 ποτήρια νερού ελαιόλαδο
•    2 ποτήρια νερού ζάχαρη
•    ½ ποτήρι νερού νερό
•    1 μπέικιν πάουντερ
•    1 κουτ. σούπας κανέλλα
•    ½
κουτ. σούπας γαρύφαλλο
•    1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
•    3
κουτ. σούπας τεντούρα ή κονιάκ
•    3
κουτ. σούπας πετιμέζι (προαιρετικά)
•    ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση


Μελαχρινό γλυκό ή φτωχό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελαχρινό γλυκό ή φτωχό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια λεκάνη, χτυπάμε το λάδι και τη ζάχαρη, για 5' λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα, το πετιμέζι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και την τεντούρα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Μελαχρινό γλυκό ή φτωχό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελαχρινό γλυκό ή φτωχό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, ρίχνουμε δυο κουταλιές αλεύρι, το νερό, το μπέικιν πάουντερ και την σόδα, διαλυμένη σε λίγο απ᾿ τον χυμό πορτοκαλιού.
Τα ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε εναλλάξ, το κοσκινισμένο αλεύρι και το χυμό πορτοκαλιού.
Μελαχρινό γλυκό ή φτωχό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελαχρινό γλυκό ή φτωχό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Θέλουμε ένα μείγμα όπως στα κέικ, (εμένα μου πήρε 750 γρ. αλεύρι).
Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°38 (διαμ. 38 εκ.), κι αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Μελαχρινό γλυκό ή φτωχό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελαχρινό γλυκό ή φτωχό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στον αέρα, για 60' λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Όταν το γλυκό ξεκολλήσει απ᾿ τα τοιχώματα του ταψιού, δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο, τρυπώντας στο κέντρο του, με μια οδοντογλυφίδα.
Αν βγει στεγνή και καθαρή είμαστε έτοιμοι, αν όχι, το ψήνουμε για λίγο ακόμη.


Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. ειναι απαραιτητο το ξυσμα και ο χυμος πορτοκαλιου?η μπορει να παραληφθει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε ο χυμός είναι απαραίτητος, το ξύσμα μπορούμε και να το παραλείψουμε.

      Διαγραφή
  2. Το έφτιαξα και μου βγήκε πολύ καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το εφτιαξα το γλυκάκι σου και το έχω στο φούρνο. Επανέρχομαι με εντυπώσεις... Εκανα τη μισή δόση, γιατί μου φάνηκε μπόλικο. Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά, έκανα λάθος που έβαλα τη μισή δόση! Παρά πολύ νόστιμο! Ευχαριστουμε για τη συνταγή!
    Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου δεν πειράζει, την επόμενη φορά βάλε κανονικά τη δόση και καλοφάγωτο.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.