Ένα γλυκό που έρχεται από το παρελθόν, φορτωμένο με χιλιάδες αναμνήσεις.
Το λέγανε μελαχρινό, λόγω του χρώματος που είχε και φτωχό, επειδή φτιαχνόταν με απλά υλικά, που υπήρχαν σε όλα τα σπίτια.
Νηστίσιμο όπως είναι, είχε την τιμητική του στις νηστείες και ειδικά την Σαρακοστή.
Υλικά
• 750 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, περίπου
• 2 ποτήρια νερού χυμό πορτοκαλιού
• 2 ποτήρια νερού ελαιόλαδο
• 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
• ½ ποτήρι νερού νερό
• 1 μπέικιν πάουντερ
• 1 κουτ. σούπας κανέλλα
• ½ κουτ. σούπας γαρύφαλλο
• 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• 3 κουτ. σούπας τεντούρα ή κονιάκ
• 3 κουτ. σούπας πετιμέζι (προαιρετικά)
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Το λέγανε μελαχρινό, λόγω του χρώματος που είχε και φτωχό, επειδή φτιαχνόταν με απλά υλικά, που υπήρχαν σε όλα τα σπίτια.
Νηστίσιμο όπως είναι, είχε την τιμητική του στις νηστείες και ειδικά την Σαρακοστή.
Μελαχρινό γλυκό ή φτωχό
Υλικά
• 750 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, περίπου
• 2 ποτήρια νερού χυμό πορτοκαλιού
• 2 ποτήρια νερού ελαιόλαδο
• 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
• ½ ποτήρι νερού νερό
• 1 μπέικιν πάουντερ
• 1 κουτ. σούπας κανέλλα
• ½ κουτ. σούπας γαρύφαλλο
• 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• 3 κουτ. σούπας τεντούρα ή κονιάκ
• 3 κουτ. σούπας πετιμέζι (προαιρετικά)
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη, χτυπάμε το λάδι και τη ζάχαρη, για 5' λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα, το πετιμέζι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και την τεντούρα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. |
|
Στη
συνέχεια, ρίχνουμε δυο κουταλιές αλεύρι, το νερό, το μπέικιν πάουντερ
και την σόδα, διαλυμένη σε λίγο απ᾿ τον χυμό πορτοκαλιού. Τα ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε εναλλάξ, το κοσκινισμένο αλεύρι και το χυμό πορτοκαλιού. |
|
Θέλουμε ένα μείγμα όπως στα κέικ, (εμένα μου πήρε 750 γρ. αλεύρι). Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°38 (διαμ. 38 εκ.), κι αδειάζουμε μέσα το μείγμα. |
|
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στον αέρα, για 60' λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Όταν το γλυκό ξεκολλήσει απ᾿ τα τοιχώματα του ταψιού, δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο, τρυπώντας στο κέντρο του, με μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει στεγνή και καθαρή είμαστε έτοιμοι, αν όχι, το ψήνουμε για λίγο ακόμη. |
9 Σχόλια
ειναι απαραιτητο το ξυσμα και ο χυμος πορτοκαλιου?η μπορει να παραληφθει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε ο χυμός είναι απαραίτητος, το ξύσμα μπορούμε και να το παραλείψουμε.
ΔιαγραφήΤο έφτιαξα και μου βγήκε πολύ καλό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα μου χαίρομαι που σου άρεσε.
ΔιαγραφήΤο εφτιαξα το γλυκάκι σου και το έχω στο φούρνο. Επανέρχομαι με εντυπώσεις... Εκανα τη μισή δόση, γιατί μου φάνηκε μπόλικο. Για να δούμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά, έκανα λάθος που έβαλα τη μισή δόση! Παρά πολύ νόστιμο! Ευχαριστουμε για τη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία.
Μαρία μου δεν πειράζει, την επόμενη φορά βάλε κανονικά τη δόση και καλοφάγωτο.
ΔιαγραφήΣε εμαγιέ ταψί γίνεται
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφροδίτη μου πιστεύω πως γίνεται.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.