Header Ads

Σκορδαλιά κόκκινη με παντζάρια και πατάτες

Παντζάρια σκορδαλιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η κλασική, παραδοσιακή αλιάδα, γίνεται μόνο με πατάτες και σερβίρεται σκέτη ή παρέα με παντζάρια σαλάτα και μπακαλιάρο τηγανιτό. Τι γίνεται όμως αν ενώσουμε τις δυο αυτές σαλάτες σε μία; Ιδού το αποτέλεσμα, πραγματικό χάρμα οφθαλμών και με απίστευτη γεύση! Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!

Σκορδαλιά ή Αλιάδα, κόκκινη

Υλικά

•    2 - 3 παντζάρια βρασμένα (100 γρ. περίπου)
•    1300 γραμ. πατάτες περίπου
•    4 - 5  σκελίδες σκόρδο τριμμένες ή λιωμένες
•    1⅓ φλυτζ. τσαγιού ζωμό βακαλάου σουρωμένο
•    1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    αλάτι
•    ξύδι
•    πιπέρι

Εκτέλεση

Παίρνουμε ένα κομμάτι μπακαλιάρο, (συνήθως την ουρά) και το βράζουμε σε δύο φλυτζάνια νερό, για 12'.
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα, σε μπόλικο νερό, για περίπου 25΄, μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα βράζουμε και τα παντζάρια.
Παντζάρια σκορδαλιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παντζάρια σκορδαλιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε προσεκτικά και τις ρίχνουμε σε μια λεκάνη.
Όσο είναι ακόμη ζεστές τις πολτοποιούμε μ' ένα πηρούνι ή με το πρες πουρέ.

Έπειτα βάζουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο μαζί με τα παντζάρια και το ⅓ από το ζουμί του μπακαλιάρου στο μούλτι και τα χτυπάμε για λίγο, μέχρι να πολτοποιηθούν.
Παντζάρια σκορδαλιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παντζάρια σκορδαλιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρίχνουμε τα παντζάρια στις πατάτες, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο - λίγο το ελαιόλαδο, εναλλάξ με το ζωμό σουρωμένο, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, σκόρδο αν χρειαστεί, αλάτι και ξύδι, ανάλογα με τα γούστα μας.

Σερβίρουμε στα πιάτα, προσθέτοντας από πάνω λίγο ελαιόλαδο και τη συνοδεύουμε με τηγανιτό βακαλάο.

-- Η αναλογία πατάτας και παντζαριών δεν είναι δεσμευτική και μπορούμε να την αλλάξουμε όπως μας αρέσει.

-- Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να αγοράσουμε και έτοιμα παντζάρια, βρασμένα, που πωλούνται σε αεροστεγή συσκευασία. Βεβαίως κανένα έτοιμο προϊόν, δεν έχει τη νοστιμιά που έχει το φρέσκο.

Δείτε επίσης: Κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια