Μία απ᾿ τις ωραιότερες μαρμελάδες που υπάρχουν, όχι πολύ συνηθισμένη, αλλά με καταπληκτικό χρώμα και πάρα πολύ γευστική.
Πολύ εύκολη και απλή στην παρασκευή της, και με ελάχιστη προεργασία.
Εξαιρετική για τις τάρτες μας, αλλά ταιριάζει πάρα πολύ και στο τσιζ κέικ.
Υλικά
• 1 κιλό βανίλιες (χωρίς κουκούτσια)
• 600 γραμ. ζάχαρη
• ⅔ φλυτζ. τσαγιού νερό
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• 1 βανίλια (σκόνη)
Εκτέλεση
Πολύ εύκολη και απλή στην παρασκευή της, και με ελάχιστη προεργασία.
Εξαιρετική για τις τάρτες μας, αλλά ταιριάζει πάρα πολύ και στο τσιζ κέικ.
Μαρμελάδα βανίλια φρούτο
Υλικά
• 1 κιλό βανίλιες (χωρίς κουκούτσια)
• 600 γραμ. ζάχαρη
• ⅔ φλυτζ. τσαγιού νερό
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• 1 βανίλια (σκόνη)
Εκτέλεση
Διαλέγουμε ώριμα φρούτα χωρίς χτυπήματα, τα πλένουμε καλά, τα κόβουμε στα τέσσερα ή στα οχτώ, ανάλογα με το μέγεθος, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα
βάζουμε σε κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και βράζουμε τις βανίλιες σε μέτρια φωτιά για 5', μετρώντας απ᾿ την ώρα που θα πάρουν βράση, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλουν. Σβήνουμε την φωτιά, κι αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας 10' ακόμα. Έπειτα αποσύρουμε την κατσαρόλα σε μιαν άκρη, κι αφήνουμε το γλυκό να σταθεί μέχρι την άλλη μέρα. |
|
Την επόμενη μέρα, βάζουμε πάλι τις βανίλιες να βράσουν, σε μέτρια προς σιγανή φωτιά, για 15΄ περίπου, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, αφ᾿ενός μεν για να μην μας κολλήσει και αφ᾿ετέρου, για να λιώσουμε όσο μπορούμε τα φρούτα. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό και τη βανίλια και αφήνουμε να βράσει για 2΄- 3' ακόμη. Αν θέλουμε την μαρμελάδα μας τελείως λεία, χωρίς κομματάκια φρούτου μέσα, μπορούμε να την χτυπήσουμε 5' πριν το τέλος με το ραβδομπλέντερ και να την κάνουμε σαν του εμπορίου. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα ζεστά, µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, να ξεχειλίζει. Σφραγίζουμε µε τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο, με το καπάκι να ακουμπά κάτω, ώστε να γίνει κονσερβοποίηση, κι όταν κρυώσουν καλά, τα φυλάμε στο ντουλάπι µας. Όταν ανοίξουμε το βάζο µε τη μαρµελάδα, μετά το συντηρούμε στο ψυγείο. -- Έαν μας δέσει πολύ και τη θέλουμε πιο αραιή, ρίχνουμε λίγο νερό και τη βάζουμε να πάρει μία βράση. -- Εκτός από νοστιμότατη μαρμελάδα, οι βανίλιες γίνονται και υπέροχο γλυκό του κουταλιού |
21 Σχόλια
Δεν τις ξεφλουδίζουμε τις βανίλιες, σωστά ; Με το ραβδομπλέντερ γίνεται η μαρμελάδα τελείως λεία παρότι έχουμε κρατήσεις τις φλούδες ;
ΑπάντησηΔιαγραφήAlexs μου όντως δεν τις ξεφλουδίζουμε για πιο έντονο χρώμα στη μαρμελάδα, και γιατί όταν την κάνουμε με το μπλέντερ γίνεται τελείως λεία.
ΔιαγραφήΑν παρ᾿ όλα αυτά θέλεις, μπορείς να αφαιρέσεις τις φλούδες, δεν υπάρχει πρόβλημα.
φανταστικη μαρμελαδα..και δεν χρειαζεται μπλεντερ ουτε να αφαιρεσεις τις φλουδες....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια μαρμελαδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πιο τελεια μαρμελαδα που εχω δοκιμασει.Την φτιαχνω συχνα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορούμε να βάλουμε στεβια αντί για ζάχαρη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου υποθέτω πως ναι, απλά δεν την έχω χρησιμοποιήσει και δεν ξέρω να σου πω με σιγουριά.
ΔιαγραφήΤο εκανα με το μπλεντερ εγινε πολύ καλη γευστικα αλλα πολύ αραιη. Αδειασα παλι τα βαζα και το εβρασα λιγο ακομη. Μηπως θελει λιγοτερο νερο γιατι οι βανιλιες βγαζουν πολλα υγρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον οι βανίλιες ήταν πάρα πολύ ώριμες, γι' αυτό σου έβγαλαν πολλά υγρά. Βράσε λίγο ακόμη τη μαρμελάδα.
Διαγραφήαγαπητέ φίλε και μένα βγήκε ναι μεν γευστική, αλλά ήθελε πολλή ώρα να βράζει για να πήξει.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα. Εχω 4,5 κιλά ώριμες βανίλιες από τη λαϊκή. Τα υπόλοιπα υλικά παραμένουν ίδια; Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν καταλαβαίνω καλά θέλεις να φτιάξεις ολόκληρη την ποσότητα μαρμελάδα; Αν ναι, επειδή τα υλικά της συνταγής είναι για 1 κιλό βανίλιες χωρίς κουκούτσια, καθάρισε τις δικές σου, ζύγισέ τις (υποθέτω θα βγουν περίπου 4 κιλά) και βάλε τα υπόλοιπα υλικά επί 4.
ΔιαγραφήΠόσο καιρό διατηρείται μια μαρμελάδα εκτός ψυγείου?? Υπέροχη βγήκε!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστίνα μου αν η μαρμελάδα αποστειρωθεί σωστά, διατηρείται εκτός ψυγείου περίπου ένα χρόνο. Αν όμως ανοιχτεί, θέλει οπωσδήποτε ψυγείο.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Γιώτα..η μαρμελάδα αυτή είναι υπέροχη την έχω κάνει και στον φούρνο..με κανέλα και γαρύφαλλο..απίθανη γεύση.. θα δοκιμάσω και την δική σου συνταγή.. μου αρέσουν πολύ οι βανίλιες..!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡούλα μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
ΔιαγραφήΤην έφτιαξα την μαρμελάδα και περιμένω τα αποτελέσματα. Είναι λίγο αραιή ακόμα. Σαν γεύση είναι τέλεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλα υπεροχη..Η καλυτερη μαρμελαδα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν από κάποια χρόνια την είχατε δημοσιεύσει κάπως διαφορετικά.Την είχα εκτυπώσει την συνταγή γιατί πραγματικά ήταν υπέροχη αλλά έχασα την μια σελίδα. Σ αυτήν την σελίδα αναφερόταν ,απ ότι θυμάμαι,ότι πρόσθετες 7 ή 8 κουκούτσια και ξύλο κανέλλας. Αν μπορείτε να ξαναγραψετε εκείνη την συνταγή......Ευχαριστω πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου κάνεις λάθος, η συνταγή είναι ακριβώς όπως όταν δημοσιεύτηκε. Την μπερδεύεις μάλλον, με κάποιας άλλης την συνταγή.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.