Πίτσα Καταντζάρο

Πίτσα Καταντζάρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια σχετικά πιο «ελαφριά» πίτσα, με ντομάτα, πιπεριά και λουκάνικο κοτόπουλου, χωρίς άλλα αλλαντικά, αλλά με ποικιλία τυριών, που της χαρίζουν υπέροχη γεύση.
Και βέβαια μπορούμε να προσθέσουμε την δική μας πινελιά, για να την φτιάξουμε όπως ακριβώς μας αρέσει.

Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!


Πίτσα με ντομάτες, λουκάνικο κοτόπουλου και πιπεριές


Υλικά για 2 πίτσες

•    300 γραμ. αλεύρι σκληρό
•    300 γραμ. αλεύρι μαλακό
•    1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γραμ. νωπή
•    360 ml. χλιαρό νερό (περίπου)
•    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•   
¼ κουτ. γλυκού ρίγανη
•    1½ κουτ. γλυκού αλάτι

•    4 λουκάνικα κοτόπουλου (350 - 400 γρ.) σε φέτες
•    2 μικρές ντομάτες σε φέτες
•    1 πράσινη πιπεριά σε φέτες
•    300 γραμ. κασέρι τριμμένο

•    200 γραμ. ένταμ ή γκούντα τριμμένο
•    50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
•    6 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ
•    ελαιόλαδο για τα ταψιά


Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 6 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 15', για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.


Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη μαγιά, το μισό αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι).
Πίτσα Καταντζάρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα Καταντζάρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη  ζυμώνουμε για 5' - 7' λεπτά, ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.

Έπειτα τη μαζεύουμε σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.


Λαδώνουμε ελαφρά δύο ταψάκια πίτσας διαμέτρου 30 - 35 εκ. και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας, φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού, η ζύμη να είναι ανασηκωμένη.
Πίτσα Καταντζάρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα Καταντζάρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφήνουμε να φουσκώσουν οι ζύμες για 30' περίπου και έπειτα τις πατάμε με τα δάχτυλα να ξεφουσκώσουν.

Ανακατεύουμε τα τυριά, χωρίζουμε τα υλικά στα δύο και ξεκινάμε την πρώτη πίτσα, απλώνοντας τη σάλτσα ντομάτας ή την κέτσαπ. Έπειτα απλώνουμε το περισσότερο από το τυρί, τις ντομάτες, τα λουκάνικα, τις πιπεριές και τελειώνουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τη δεύτερη πίτσα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη χαμηλώτερη σχάρα στις αντιστάσεις, στους 180°C για 35' - 40' περίπου, μέχρι να ροδίσει.


Εναλλακτικά αντί για δύο ταψάκια, μπορούμε να την φτιάξουμε στη λαμαρίνα της κουζίνας μας.

-- Οι ιταλικές πίτσες, γίνονται με πολύ πιο λεπτό φύλλο από τις δικές μας. Έτσι με τις αναλογίες που σας δίνω πιο πάνω, η ζύμη γίνεται 3 ή 4 πίτσες, με διαμέτρου 30 - 35 εκ.

-- Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη, ή δύο μήνες στην κατάψυξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.