Μου τη θύμισε η κόρη της, η αγαπημένη μου ξαδέλφη η Αθηνά, όταν με πήρε τηλέφωνο την Πρωτοχρονιά, για τα «χρόνια πολλά».
Σοκολατάκια από μελομακάρονα, μαρμελάδα και τριμμένο καρύδι
Υλικά
• 1 κιλό μελομακάρονα θρυματισμένα με τα χέρια
• 350 - 380 γραμ. μαρμελάδα μανταρίνι ή πορτοκάλι (1 φλ. τσαγιού περίπου)
• 150 γραμ. καρυδόψυχα τριμμένη (1½ φλ. τσαγιού)
• 70 γραμ. σοκολάτα τρούφα
• 1 πρέζα κανέλλα και γαρύφαλλο
• 700 γραμ. κουβερτούρα
• 1 κουτ. γλυκού αραβοσιτέλαιο
• σπασμένο καρύδι ή τρούφα για επικάλυψη
• κονιάκ ή ροδόνερο
Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ, ρίχνουμε τα τριμμένα μελομακάρονα, το καρύδι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, την τρούφα και τα δύο τρίτα από τη μαρμελάδα. Ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν τα υλικά, προσθέτοντας μαρμελάδα (αν χρειαστεί), μέχρι να πετύχουμε ένα μείγμα που δεν πρέπει να είναι σφιχτό, αλλά να είναι τόσο γλασερό που να πλάθεται. | |
Βάζουμε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξει, ώστε να πλάθονται τα σοκολατάκια πιο εύκολα. Σε μπεν μαρί βάζουμε την κουβερτούρα μαζί με το λάδι να λιώσει και την αποσύρουμε από τη φωτιά. | |
Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε μείγμα, με τις παλάμες μας το κάνουμε μπαλάκι ή μακρόστενο μπαστούνι, το ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα και χρησιμοποιώντας δύο πηρούνια, το κυλάμε μέσα στην κουβερτούρα. Αφού πάρει παντού σοκολάτα, το βγάζουμε με το ένα πηρούνι, σκουπίζοντας με το άλλο τη σοκολάτα που τρέχει και το τοποθετούμε σ' ένα μεγάλο δίσκο ή λαμαρίνα, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Όταν τα τελειώσουμε όλα, αν θέλουμε, τα γαρνίρουμε με κομμένο καρύδι ή τρούφα. | |
Τα βάζουμε στο ψυγείο για 4 - 5 ώρες να σφίξει η σοκολάτα και μετά τρώμε το πολύ μέχρι 3 σοκολατάκια κάθε φορά. -- Η ποσότητα της μαρμελάδας, εξαρτάται από το πόσο σιροπιασμένα ή στεγνά, ήταν τα μελομακάρονά μας. -- Όσο πιο γλασερό κάνουμε το μείγμα μας, τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα σοκολατάκια μας. -- Ιδανικά θα αγγαρέψουμε τον ή την σύζυγο να βοηθήσει, ώστε ο ένας να πλάθει, κι ο άλλος να τα τυλίγει στη σοκολάτα. -- Για να πλάσουμε πιο εύκολα τα σοκολατάκια, βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο κονιάκ ή ροδόνερο. Αφιερωμένα στην Αθηνά και στη φίλη μου τη Ρένα, που έχουμε το ίδιο πάθος για τη σοκολάτα. Δείτε επίσης: Σοκολατάκια Ferrero Rocher σπιτικά |
7 Σχόλια
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΊΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάσω μου καλημέρα, πραγματικά γίνονται απίθανα και θυμίζουν πάρα πολύ ... σοκολατάκια ζαχαροπλαστείου.
ΔιαγραφήΕιναι φανταστικα, ευκολα,γευστικα. Τα εφτιαξα και ξετρελαθηκαν μικροι μεγαλοι. Συγχρητηρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγάπη μου χρόνια πολλά. Χωρίς μαρμελάδα δεν γίνονται.
ΔιαγραφήΓεια σας χρόνια πολλά μπορώ να βάλω μαρμελάδα κυδώνι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης φίλη μου, καλή χρονιά. Και βέβαια μπορείς να βάλεις όποια μαρμελάδα σου αρέσει.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.