Μία από τις πιο αγαπημένες μαρμελάδες που έφτιαχνε η γιαγιά μου, με πολύ γλυκά μανταρίνια, που μ' έβαζε να μαζεύω από την ίδια πάντα μανταρινιά, που ήταν στην πίσω αυλή του σπιτιού μας.
Έχει φίνο άρωμα και γεύση, γίνεται πολύ εύκολα και διατηρείται τουλάχιστον για ένα χρόνο εκτός ψυγείου.
Υλικά
• 1½ κιλό ώριμα μανταρίνια (ακέρωτα)
• 1000 - 1100 γραμ. ζάχαρη
• 700 ml. νερό
• ½ λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Έχει φίνο άρωμα και γεύση, γίνεται πολύ εύκολα και διατηρείται τουλάχιστον για ένα χρόνο εκτός ψυγείου.
Μαρμελάδα Μανταρίνι
Υλικά
• 1½ κιλό ώριμα μανταρίνια (ακέρωτα)
• 1000 - 1100 γραμ. ζάχαρη
• 700 ml. νερό
• ½ λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα μανταρίνια, τρίβοντάς τα με τα χέρια μας, κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα ξεφλουδίζουμε (αποφλοιώνουμε) και βάζουμε τις φλούδες σε μια κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει, να βράσουν για να ξεπικρίσουν. |
|
Τις
βράζουμε για 4', από την ώρα που θα πάρουν βράση, έπειτα τις
αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά, τις αδειάζουμε σ' ένα
τρυπητό και τις ξεπλένουμε με νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ξεπικρίσματος άλλες δύο ή τρεις φορές, ανάλογα πόσο πικρή μας αρέσει η φλούδα (δοκιμάζουμε). |
|
Στο μεταξύ, κόβουμε τα καθαρισμένα
μανταρίνια στη μέση και αφαιρούμε όσα κουκούτσια έχουν, χωρίς όμως να τα
πετάξουμε, μαζεύοντας το χυμό που θα βγάλουν. Όταν ξεπικρίσουμε τις φλούδες, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα καθαρισμένα μανταρίνια, τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν, για 10' από την ώρα που θ' αρχίσει ο βρασμός. |
|
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε μέσα τα
κουκούτσια που κρατήσαμε, δεμένα μέσα σ' ένα τούλι, κι αφήνουμε την
μαρμρλάδα μέχρι την άλλη μέρα ξεσκέπαστη, να ξεκουραστεί και να βγάλει
τα ζουμιά και τ' αρώματά της. Την επόμενη μέρα, αφαιρούμε τα κουκούτσια από την κατσαρόλα και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τα φρούτα. Έπειτα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε τη μαρμελάδα σε χαμηλή φωτιά, για 30΄ - 45' περίπου. |
|
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, για να μην μας κολλήσει. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για 2΄- 3' ακόμη. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα ζεστά, µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, να ξεχειλίζει. Σφραγίζουμε µε τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο, με το καπάκι να ακουμπά κάτω, ώστε να γίνει κονσερβοποίηση, κι όταν κρυώσουν καλά, τα φυλάμε στο ντουλάπι µας. Όταν ανοίξουμε το βάζο µε τη μαρµελάδα, μετά τη συντηρούμε στο ψυγείο. -- Αν θέλουμε την μαρμελάδα μας τελείως λεία, χωρίς κομματάκια φρούτου μέσα, μπορούμε να την χτυπήσουμε πολύ με το ραβδομπλέντερ και να την κάνουμε σαν του εμπορίου. -- Έαν μας δέσει πολύ και τη θέλουμε πιο αραιή, ρίχνουμε λίγο νερό και τη βάζουμε να πάρει μία βράση. -- Οι φλούδες από τα μανταρίνια, όπως και όλα τα φρούτα που θέλουν ξεπίκρισμα, θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε καλά πριν τα βράσουμε με ζάχαρη. Αν μας αρέσει να έχουν μια ελαφριά πικράδα, τα ξεπικρίζουμε λιγότερο, αλλιώς θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε πολύ καλά. Και στις δύο περιπτώσεις, δοκιμάζουμε. -- Θα πρέπει να ξέρουμε ότι, αν δεν έχει ξεπικρίσει καλά το φρούτο μας, όση ζάχαρη και να βάλουμε μετά, η πικράδα δεν θα φύγει· η ζάχαρη διορθώνει το ξινό, αλλά όχι το πικρό. -- Τα γλυκά από φλούδες εσπεριδοειδών, αλλά κι από ολόκληρα τα φρούτα, είναι ιδανικά για γαρνίρισμα, αλλά και για προσθήκη σε άλλα γλυκίσματα. Αφιερωμένη στη φίλη μου τη Ρένα που μου τη θύμισε. |
5 Σχόλια
Ακολουθησα βημα βημα τη συνταγη ενα θα σας πω... το φανταστικη ειναι λιγο!! το αρωμα της και η νοστημια της ειναι ολα τα λεφτα!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
ΔιαγραφήΓΙΩΤΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗΝ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ.ΕΓΙΝΕ ΑΠΙΘΑΝΗ!ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΜΟΥ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφία μου χαίρομαι πολύ που σου αρέσει.
ΔιαγραφήΕίναι τέλεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.