Header Ads

Κοτοπιτάκια τρίγωνα με πιπεριές και φέτα

Κοτοπιτάκια τρίγωνα με πιπεριές και φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τραγανά και πολύ νόστιμα κοτοπιτάκια, που αρέσουν πάρα πολύ σε όλα τα παιδιά.
Εναλλακτικά, αντί για κοτόπουλο, μπορούμε να τα φτιάξουμε και με γαλοπούλα.
Επίσης, αν στρώσουμε τα φύλλα ολόκληρα σε ένα ταψί βουτυρωμένο και απλώσουμε μέσα την γέμιση, γίνεται μια πιτούλα όνειρο.


Κοτοπιτάκια τρίγωνα με πιπεριές και φέτα


Υλικά

•    500 γραμ. κοτόπουλο βρασμένο και ξεκοκκαλισμένο
•    500 γραμ. πιπεριές χρωματιστές διάφορες
•    200 γραμ. φέτα
•    1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
•    3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
•    1 κρασοπότηρο ξηρό λευκό κρασί
•    1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    ρίγανη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    ελαιόλαδο για το τηγάνι
•    ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για τα φύλλα
•    2 πακέτα φύλλα κρούστας για πίτες (χοντρά)

Εκτέλεση

Βράζουμε το κοτόπουλο, σε μπόλικο, αλατισμένο νερό και, αν θέλουμε εντονότερη γεύση, προσθέτουμε 1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 πατάτα και λίγο σέλινο.
Τον ζωμό από το βρασμένο κοτόπουλο, τον φυλάμε χωρισμένο σε μερίδες στην κατάψυξη και τον χρησιμοποιούμε σε σούπες ή για να ενισχύσουμε τη γεύση σε διάφορα φαγητά. (Αναλυτικές οδηγίες εδώ).
Κοτοπιτάκια τρίγωνα με πιπεριές και φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτοπιτάκια τρίγωνα με πιπεριές και φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν παγώσει λίγο το κοτόπουλο, το ξεκοκκαλίζουμε και το ψιλοκόβουμε. (Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κοτόπουλο που μας έχει μείνει από κάποιο άλλο φαγητό).
Έπειτα πλένουμε καλά, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με το κοτόπουλο και 1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο.
Τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά ελαφρά, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές και τα σβήνουμε με το κρασί.
Κοτοπιτάκια τρίγωνα με πιπεριές και φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτοπιτάκια τρίγωνα με πιπεριές και φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τη ντομάτα, τον άνηθο, τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πιεί τελείως τα υγρά του, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη, για 10' - 15' να κρυώσει.

Στο μεταξύ, ξεδιπλώνουμε τα φύλλα και όπως είναι, το ένα πάνω στο άλλο, τα κόβουμε κάθετα στα πέντε.
Έπειτα τα σκεπάζουμε, για να μη μας ξεραθούν.
Κοτοπιτάκια τρίγωνα με πιπεριές και φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτοπιτάκια τρίγωνα με πιπεριές και φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού κρυώσει λίγο η γέμιση, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί. Απλώνουμε λίγα - λίγα τα φύλλα στον πάγκο της κουζίνας, τα λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, βάζουμε στην άκρη κάθε φύλλου μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τα πιτάκια μας. Αναλυτικά οδηγίες για το τύλιγμα εδώ: Τυροπιτάκια τρίγωνα τηγανιτά ή ψητά.
Κοτοπιτάκια τρίγωνα με πιπεριές και φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτοπιτάκια τρίγωνα με πιπεριές και φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα ένα πιτάκι που τυλίγουμε, το τοποθετούμε όρθιο σε ένα δίσκο, μέχρι να τα διπλώσουμε όλα.
Σε αυτή τη φάση, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη, αν τα βάλουμε σ᾿ ένα μπολ, με καπάκι που κλείνει καλά, χωρίζοντας κάθε στρώση με λαδόκολλα.
Κοτοπιτάκια τρίγωνα με πιπεριές και φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτοπιτάκια τρίγωνα με πιπεριές και φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα πιτάκια μας, για 1΄ - 2΄ από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν λίγο και τα σερβίρουμε ζεστά ή ακόμα καλύτερα κρύα.

-- Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο, από την προηγούμενη μέρα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια