Κοτόσουπα της γιαγιάς, η θεραπευτική

Κοτόσουπα της γιαγιάς, η θεραπευτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η πιο κλασική, παραδοσιακή και δυναμωτική σούπα της γιαγιάς, με τις θεραπευτικές ιδιότητες που καταπολεμούν το κρυολόγημα και τη γρίπη.
Το απόλυτο φαγητό για τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα, με τις περισσότερες βιταμίνες και πρωτεΐνες, εύκολα και γρήγορα.
Για υγιείς ... αρρώστους !!!

 

Κοτόσουπα της γιαγιάς, για τη γρίπη και το κρυολόγημα


Υλικά

•   ½ κοτόπουλο ή κότα (καλύτερα χωριάτικη και γριά)
•   1 φλυτζ. τσαγιού ρύζι σουπέ ή γλασέ
•   ¼ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•   2 λεμόνια (το χυμό τους)

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μερίδες. 
Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κοτόπουλο και νερό μέχρι πάνω από τη μέση της κατσαρόλας.
Κοτόσουπα της γιαγιάς, η θεραπευτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτόσουπα της γιαγιάς, η θεραπευτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ενώ αν έχουμε κότα και ειδικά χωριάτικη που έχει λίπος, δεν βάζουμε καθόλου λάδι.
Σιγοβράζουμε το φαγητό για 60΄- 90' περίπου (εξαρτάται από το πουλερικό), μέχρι να βράσει καλά το κοτόπουλο, ενώ αν χρειαστεί επιπλέον νερό, συμπληρώνουμε.
Όταν βράσει το κοτόπουλο, το βγάζουμε σε μια  πιατέλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Κοτόσουπα της γιαγιάς, η θεραπευτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτόσουπα της γιαγιάς, η θεραπευτική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 6 φλυτζάνια του τσαγιού απ᾿ το ζωμό που έχουμε, αφού τον σουρώσουμε και όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ρύζι, πλυμένο και στραγγισμένο.
Δοκιμάζουμε, αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε, για 15' - 20' περίπου, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει το ρύζι.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, σε βαθύ πιάτο, με αρκετό χυμό λεμονιού, κι ένα κομμάτι κοτόπουλο (με ή χωρίς αλατοπίπερο).


-- Ο ζωμός που θα περισσέψει, μπαίνει σε μπολ που κλείνουν καλά και φυλάσσεται στη συντήρηση για 2 μέρες ή στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 μήνες.

-- Αν θέλουμε, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη γεύση της σούπας, προσθέτοντας την ώρα που βράζει το κοτόπουλο, 1 καρότο, 1 κρεμμύδι και 3 - 4 κλωνάρια σέλινο.


3 σχόλια:

  1. εγώ βάζω καρότο πατάτες κ λίγο κρεμμύδι ψιλοκομενο μέσα. Δεν την τρώω αλλά αρέσει στο γιό μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μμμμ τελεια εγινε!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους