Η πιο κλασική, παραδοσιακή και δυναμωτική σούπα της γιαγιάς, με τις θεραπευτικές ιδιότητες που καταπολεμούν το κρυολόγημα και τη γρίπη.
Το απόλυτο φαγητό για τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα, με τις περισσότερες βιταμίνες και πρωτεΐνες, εύκολα και γρήγορα.
Για υγιείς ... αρρώστους !!!
Υλικά
• ½ κοτόπουλο ή κότα (καλύτερα χωριάτικη και γριά)
• 1 φλυτζ. τσαγιού ρύζι σουπέ ή γλασέ
• ¼ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 2 λεμόνια (το χυμό τους)
Εκτέλεση
Το απόλυτο φαγητό για τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα, με τις περισσότερες βιταμίνες και πρωτεΐνες, εύκολα και γρήγορα.
Για υγιείς ... αρρώστους !!!
Κοτόσουπα της γιαγιάς, για τη γρίπη και το κρυολόγημα
Υλικά
• ½ κοτόπουλο ή κότα (καλύτερα χωριάτικη και γριά)
• 1 φλυτζ. τσαγιού ρύζι σουπέ ή γλασέ
• ¼ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 2 λεμόνια (το χυμό τους)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μερίδες. Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κοτόπουλο και νερό μέχρι πάνω από τη μέση της κατσαρόλας. |
|
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ενώ αν έχουμε κότα και ειδικά χωριάτικη που έχει λίπος, δεν βάζουμε καθόλου λάδι. Σιγοβράζουμε το φαγητό για 60΄- 90' περίπου (εξαρτάται από το πουλερικό), μέχρι να βράσει καλά το κοτόπουλο, ενώ αν χρειαστεί επιπλέον νερό, συμπληρώνουμε. Όταν βράσει το κοτόπουλο, το βγάζουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε στην άκρη. |
|
Σε
μια κατσαρόλα ρίχνουμε 6 φλυτζάνια του τσαγιού απ᾿ το ζωμό που έχουμε,
αφού τον σουρώσουμε και όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ρύζι,
πλυμένο και στραγγισμένο. Δοκιμάζουμε, αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε, για 15' - 20' περίπου, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει το ρύζι. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, σε βαθύ πιάτο, με αρκετό χυμό λεμονιού, κι ένα κομμάτι κοτόπουλο (με ή χωρίς αλατοπίπερο). -- Ο ζωμός που θα περισσέψει, μπαίνει σε μπολ που κλείνουν καλά και φυλάσσεται στη συντήρηση για 2 μέρες ή στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 μήνες. -- Αν θέλουμε, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη γεύση της σούπας, προσθέτοντας την ώρα που βράζει το κοτόπουλο, 1 καρότο, 1 κρεμμύδι και 3 - 4 κλωνάρια σέλινο. |
5 Σχόλια
εγώ βάζω καρότο πατάτες κ λίγο κρεμμύδι ψιλοκομενο μέσα. Δεν την τρώω αλλά αρέσει στο γιό μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήμμμμ τελεια εγινε!!!1
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρά πολύ καλή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ Γιώτα μου, είμαι με ιγμορίτιδα και την έφτιαξα. αλλά τώρα που συνήλθα λίγο...Βάλσαμο!!Φιλιά, Καλά Χριστούγενα να έχεις <3
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου περαστικά, να είσαι πάντα καλά, καλά Χριστούγεννα.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.