Header Ads

Τρίγωνα πιτάκια με καλοκαιρινά κηπευτικά

Τρίγωνα πιτάκια με καλοκαιρινά κηπευτικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα καλοκαιρινά απογεύματα, στα διαλείμματα από το παιχνίδι, κάναμε "έφοδο" στο τραπέζι της αυλής, όπου η γιαγιά μου μας έφερνε αυτά τα φοβερά πιτάκια, μαζί με πολύ παγωμένο νερό.
Ήταν τόσο πολύ νόστιμα, που οι φίλοι μου τα τρώγανε με απίστευτη όρεξη και σε χρόνο μηδέν.

Τρίγωνα τυροπιτάκια με καλοκαιρινά κηπευτικά


Υλικά για 30 πιτάκια

•    6 φύλλα χοντρά για πίτες κομμένα κάθετα στα πέντε
•    2 μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια
•    2 κολοκυθάκια κομμένα σε κυβάκια
•    1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη σε κυβάκια
•    1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
•    1 πράσινη πιπεριά σε κυβάκια
•    1 πατάτα σε κυβάκια
•    ½ φλυτζ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    3 - 4 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένο
•    1 - 2 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένο
•    1 καρότο τριμμένο
•    1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
•    150 γραμ. φέτα τριμμένη
•    50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 κρασοπότηρο νερό
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    μαργαρίνη για τα φύλλα
•    αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Τρίγωνα πιτάκια με καλοκαιρινά κηπευτικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τρίγωνα πιτάκια με καλοκαιρινά κηπευτικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, την πατάτα και σοτάρουμε ελαφρά, μέχρι να γυαλίσουν.

Έπειτα σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τη ντομάτα, το καρότο, το μαϊντανό, το βασιλικό, το δυόσμο, το νερό και αλατοπιπερώνουμε.
Τρίγωνα πιτάκια με καλοκαιρινά κηπευτικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τρίγωνα πιτάκια με καλοκαιρινά κηπευτικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να πιούν τελείως τα ζουμιά τους. (Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη).
Όταν το πιούν, αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη, για 10΄ περίπου, μέχρι να κρυώσει λίγο.

Στο μεταξύ, ξεδιπλώνουμε τα φύλλα και όπως είναι, το ένα πάνω στο άλλο, τα κόβουμε κάθετα στα πέντε.
Έπειτα τα σκεπάζουμε, για να μη μας ξεραθούν.
Τρίγωνα πιτάκια με καλοκαιρινά κηπευτικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τρίγωνα πιτάκια με καλοκαιρινά κηπευτικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού κρυώσει λίγο η γέμιση, ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά και το αυγό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.

Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο της κουζίνας, τα λαδώνουμε με λίγη λιωμένη μαργαρίνη, βάζουμε στην άκρη κάθε φύλλου μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τα πιτάκια μας. (Αναλυτικά οδηγίες για το τύλιγμα εδώ).
Τρίγωνα πιτάκια με καλοκαιρινά κηπευτικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τρίγωνα πιτάκια με καλοκαιρινά κηπευτικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζουμε, μέχρι να διπλώσουμε όλα τα πιτάκια.
Κάθε ένα πιτάκι που τυλίγουμε, το τοποθετούμε όρθιο σε ένα δίσκο.
Σε αυτή τη φάση, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη, αν τα βάλουμε σ᾿ ένα μπολ, με καπάκι που κλείνει καλά, χωρίζοντας κάθε στρώση με λαδόκολλα.

Σ᾿ ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το αραβοσιτέλαιο και τηγανίζουμε τα πιτάκια μας, για 1΄ - 2΄ από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τρίγωνα πιτάκια με καλοκαιρινά κηπευτικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τρίγωνα πιτάκια με καλοκαιρινά κηπευτικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν λίγο και τα σερβίρουμε ζεστά ή ακόμα καλύτερα κρύα.

-- Αν αφαιρέσουμε το αυγό και τα τυριά, έχουμε ωραιότατα νηστίσιμα πιτάκια.

Δείτε επίσης: Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια