Τα τυροπιτάκια αυτά, τα έφτιαχνε η γιαγιά μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μικρό κορίτσι ακόμα.
Είναι η πιο απλή και κλασική συνταγή, με γάλα, γιαούρτι και φέτα, με τη μόνη διαφορά, ότι τότε η γιαγιά μου άνοιγε δικό της φύλλο και μάλιστα το έκανε πάρα πολύ λεπτό.
Υλικά για 45 - 50 τεμάχια
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γραμ.)
• 500 γραμ. φέτα σε τρίμματα
• 125 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
• 50 γραμ. γάλα φρέσκο
• 30 γραμ. βούτυρο λιωμένο
• 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 75 - 85 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη, για το άλειμμα των φύλλων
• ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Είναι η πιο απλή και κλασική συνταγή, με γάλα, γιαούρτι και φέτα, με τη μόνη διαφορά, ότι τότε η γιαγιά μου άνοιγε δικό της φύλλο και μάλιστα το έκανε πάρα πολύ λεπτό.
Τρίγωνα τυροπιτάκια με φέτα και γιαούρτι
Υλικά για 45 - 50 τεμάχια
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γραμ.)
• 500 γραμ. φέτα σε τρίμματα
• 125 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
• 50 γραμ. γάλα φρέσκο
• 30 γραμ. βούτυρο λιωμένο
• 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 75 - 85 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη, για το άλειμμα των φύλλων
• ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ βάζουμε το τυρί, τ' αυγά, το γάλα, το γιαούρτι, τα 30 γραμ. βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Το σκεπάζουμε με καπάκι, ή μεμβράνη τροφίμων και το βάζουμε στο ψυγείο. για 2 - 3 ώρες, να σφίξει. |
|
Απλώνουμε
το φύλλο στον πάγκο της κουζίνας και το κόβουμε σε λωρίδες, με πλάτος
7,5 - 8,5 εκατοστά περίπου, κανονίζοντας να ᾿βγουν πέντε λωρίδες. Όταν τα κόψουμε και όσο διπλώνουμε τα τυροπιτάκια, διατηρούμε τα φύλλα σκεπασμένα γιατί ξεραίνονται. |
|
Απλώνουμε ένα - ένα τα φύλλα, στον πάγκο εργασίας και αφού τα βουτυρώσουμε, βάζουμε από 1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού γέμιση στο καθένα, και τα διπλώνουμε σε τρίγωνα. Αναλυτικά το δίπλωμα εδώ. | |
Τα τηγανίσουμε σε μπόλικο λάδι, σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν κι από τις δυο μεριές. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι και να κρυώσουν λίγο. -- Εναλλακτικά, για τους λάτρεις τις υγιεινής διατροφής, μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο, αφού τα τοποθετήσουμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες και τα βουτυρώσουμε κι αυτά με ένα πινέλο, στους 180°C στον αέρα, για 20 λεπτά περίπου. -- Η γέμιση, σε κλειστό μπολ, διατηρείται για 2 μέρες στο ψυγείο. -- Αφού τα διπλώσουμε όλα, αν θέλουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, σε κλειστό σκεύος για 24 ώρες, στην κατάψυξη για 6 μήνες. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.