Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα τυροπιτάκια αυτά, τα έφτιαχνε η γιαγιά μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μικρό κορίτσι ακόμα.
Είναι η πιο απλή και κλασική συνταγή, με γάλα,
γιαούρτι και φέτα, με τη μόνη διαφορά, ότι τότε η γιαγιά μου άνοιγε δικό της φύλλο και μάλιστα το έκανε πάρα πολύ λεπτό.


Τρίγωνα τυροπιτάκια με φέτα και γιαούρτι


Υλικά για 45 - 50 τεμάχια

•   1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γραμ.)
•   500 γραμ. φέτα σε τρίμματα
•   125 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
•   50 γραμ. γάλα φρέσκο
•   30 γραμ. βούτυρο λιωμένο
•   3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
•   75 - 85 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη, για το άλειμμα των φύλλων
•   ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ βάζουμε το τυρί, τ' αυγά, το γάλα, το γιαούρτι, τα 30 γραμ. βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Το σκεπάζουμε με καπάκι, ή μεμβράνη τροφίμων και το βάζουμε στο ψυγείο. για 2 - 3 ώρες, να σφίξει.  
Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Απλώνουμε το φύλλο στον πάγκο της κουζίνας και το κόβουμε σε λωρίδες, με πλάτος 7,5 - 8,5 εκατοστά περίπου, κανονίζοντας να ᾿βγουν πέντε λωρίδες.   
Όταν τα κόψουμε και όσο διπλώνουμε τα τυροπιτάκια, διατηρούμε τα φύλλα σκεπασμένα γιατί ξεραίνονται.   
Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Απλώνουμε ένα - ένα τα φύλλα, στον πάγκο εργασίας και αφού τα βουτυρώσουμε, βάζουμε από 1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού γέμιση στο καθένα, και τα διπλώνουμε σε τρίγωνα. Αναλυτικά το δίπλωμα εδώ.
Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα τηγανίσουμε σε μπόλικο λάδι, σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν κι από τις δυο μεριές.   
Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι και να κρυώσουν λίγο.   

-- Εναλλακτικά, για τους λάτρεις τις υγιεινής διατροφής, μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο, αφού τα τοποθετήσουμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες και τα βουτυρώσουμε κι αυτά με ένα πινέλο,  στους 180°C στον αέρα, για 20 λεπτά περίπου.


-- Η γέμιση, σε κλειστό μπολ, διατηρείται για 2 μέρες στο ψυγείο.

-- Αφού τα διπλώσουμε όλα, αν θέλουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, σε κλειστό σκεύος για 24 ώρες, στην κατάψυξη για 6 μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.