Μια λιχουδιά που έρχεται απ᾿ τα παλιά και γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα.
Είναι ένα πολύ αφράτο και υγιεινό σνακ, με πετιμέζι και σταφίδες, για όλες τις ώρες της ημέρας, ειδικά φτιαγμένο για το σχολείο ή τη δουλειά.
Με λίγες θερμίδες, θα τα λατρέψουν και αυτοί που προσέχουν τη διατροφή τους.
Υλικά
• 300 γραμ. αλεύρι σκληρό
• 200 γραμ. αλεύρι μαλακό
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
• 310 γραμ. γάλα φρέσκο
• 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
• ½ κουτ. γλυκού αλάτι
• 2 κουτ. σούπας μέλι
• 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
• 1 κουτ. σούπας κανέλλα
• 3 κουτ. σούπας σουλτανίνα
• γάλα για το άλειμμα
Εκτέλεση
Είναι ένα πολύ αφράτο και υγιεινό σνακ, με πετιμέζι και σταφίδες, για όλες τις ώρες της ημέρας, ειδικά φτιαγμένο για το σχολείο ή τη δουλειά.
Με λίγες θερμίδες, θα τα λατρέψουν και αυτοί που προσέχουν τη διατροφή τους.
Τσουρεκάκια με σταφίδες και πετιμέζι
Υλικά
• 300 γραμ. αλεύρι σκληρό
• 200 γραμ. αλεύρι μαλακό
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
• 310 γραμ. γάλα φρέσκο
• 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
• ½ κουτ. γλυκού αλάτι
• 2 κουτ. σούπας μέλι
• 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
• 1 κουτ. σούπας κανέλλα
• 3 κουτ. σούπας σουλτανίνα
• γάλα για το άλειμμα
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε το μισό γάλα χλιαρό, τη ζάχαρη, την μαγιά και δύο κουταλιές της σούπας από το αλεύρι. | |
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός και τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, για 5΄ να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Έπειτα προσθέτουμε, το υπόλοιπο γάλα χλιαρό, το αλάτι, την κανέλλα, το μέλι, το πετιμέζι και την σουλτανίνα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. |
|
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και σιγά σιγά το προσθέτουμε στο μείγμα. Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι ν᾿ απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να γίνει μια μπάλα (αν μας σφίξει η ζύμη, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη). |
|
Μεταφέρουμε τη ζύμη
στον πάγκο εργασίας και τη δουλεύουμε με τις παλάμες μας μπρος - πίσω, απλώνοντας και μαζεύοντας τη ζύμη για 5' με 7', μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και λεία, και να μην
κολλάει στα χέρια μας. Την κάνουμε μπάλα, την βάζουμε σε μια λεκάνη, την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία με μιάμιση ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. |
|
Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την πλάθουμε σε μπαστούνι. | |
Την κόβουμε σε δέκα, ισομεγέθη κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλάκια (90 - 95 γραμ. το καθένα περίπου). Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτή λωρίδα και την τυλίγουμε σε χαλαρό σαλίγκαρο (δεν το τυλίγουμε σφιχτά, για να ᾿χει περιθώριο να φουσκώσει). |
|
Τοποθετούμε τους σαλίγκαρους σε βουτυρωμένη λαμαρίνα και τους αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα, σκεπασμένους με καθαρή πετσέτα, για να μην πιάσουν κρούστα. | |
Όταν φουσκώσουν, αλείφουμε τα σταφιδόψωμα με γάλα, πολύ προσεκτικά, μ᾿ ένα πινέλο για να μην τα ξεφουσκώσουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις, (ή στους 160°C στον αέρα), για 35'- 40' μέχρι να ροδίσουν. Τεμάχια: 10 (είναι σίγουρο ότι δεν θα φτάσουν!) |
6 Σχόλια
kalhspera kai sugxarhthria gia tis suntages sas.mporw na antikatasthsw to gala me xumo portokaliou logw nhsteias?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Και βέβαια μπορείς να αντικαταστήσεις το γάλα με χυμό πορτοκαλιού.
ΔιαγραφήΜια ερώτηση:με τι μπορω να αντικαθιστώ το πετιμέζι στις συνταγες; βρίσκομαι εξωτερικό κ δεν ξέρω αν υπαρχει κατι παρόμοιο.ευχαριστω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑργυρή μου δεν ξέρω να υπάρχει κάποιο υποκατάστατο για το πετιμέζι. Σε αυτή την συνταγή μπορείς να το παραλείψεις τελείως ή να βάλεις στη θέση του 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη.
ΔιαγραφήΠολύ ωραία σταφιδόψωμα, αλλά αυτό που μου αρέσει πιο πολύ είναι ότι δεν έχουν λιπαρή ουσία και ελάχιστη ζάχαρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο μου αρέσουν πάρα πολύ θα τα φτιάξω !!
Μάχη μου σ' ευχαριστώ, να είσαι πάντα καλά.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.