Σταφιδόψωμα της γιαγιάς

Σταφιδόψωμα της γιαγιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια λιχουδιά που έρχεται απ᾿ τα παλιά και γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα.
Είναι ένα πολύ αφράτο και υγιεινό σνακ, με πετιμέζι και σταφίδες, για όλες τις ώρες της ημέρας, ειδικά φτιαγμένο για το σχολείο ή τη δουλειά.
Με λίγες θερμίδες, θα τα λατρέψουν και αυτοί που προσέχουν τη διατροφή τους.


Τσουρεκάκια με σταφίδες και πετιμέζι


Υλικά

•   300 γραμ. αλεύρι σκληρό
•   200 γραμ. αλεύρι μαλακό
•   1 φακελάκι ξηρή μαγιά
•   310 γραμ. γάλα φρέσκο
•   1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
•   ½ κουτ. γλυκού αλάτι
•   2
κουτ. σούπας μέλι
•   2
κουτ. σούπας πετιμέζι
•   1
κουτ. σούπας κανέλλα
•   3
κουτ. σούπας σουλτανίνα
•   γάλα για το άλειμμα

Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε το μισό γάλα χλιαρό, τη ζάχαρη, την μαγιά και δύο κουταλιές της σούπας από το αλεύρι.
Σταφιδόψωμα της γιαγιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σταφιδόψωμα της γιαγιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός και τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, για 5΄ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Έπειτα προσθέτουμε, το υπόλοιπο γάλα χλιαρό, το αλάτι, την κανέλλα, το μέλι, το πετιμέζι και την σουλτανίνα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Σταφιδόψωμα της γιαγιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σταφιδόψωμα της γιαγιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και σιγά σιγά το προσθέτουμε στο μείγμα.
Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι ν᾿ απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να γίνει μια μπάλα (αν μας σφίξει η ζύμη, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη).
Σταφιδόψωμα της γιαγιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σταφιδόψωμα της γιαγιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη δουλεύουμε με τις παλάμες μας μπρος - πίσω, απλώνοντας και μαζεύοντας τη ζύμη για 5' με 7', μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και λεία, και να μην κολλάει στα χέρια μας.
Την κάνουμε μπάλα, την βάζουμε σε μια λεκάνη, την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία με μιάμιση ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σταφιδόψωμα της γιαγιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σταφιδόψωμα της γιαγιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την πλάθουμε σε μπαστούνι.
Σταφιδόψωμα της γιαγιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σταφιδόψωμα της γιαγιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την κόβουμε σε δέκα, ισομεγέθη κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλάκια (90 - 95 γραμ. το καθένα περίπου).
Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτή λωρίδα και την τυλίγουμε σε χαλαρό σαλίγκαρο (δεν το τυλίγουμε σφιχτά, για να ᾿χει περιθώριο να φουσκώσει).
Σταφιδόψωμα της γιαγιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σταφιδόψωμα της γιαγιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τοποθετούμε τους σαλίγκαρους σε βουτυρωμένη λαμαρίνα και τους αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα, σκεπασμένους με καθαρή πετσέτα, για να μην πιάσουν κρούστα.
Σταφιδόψωμα της γιαγιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σταφιδόψωμα της γιαγιάς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν φουσκώσουν, αλείφουμε τα σταφιδόψωμα με γάλα, πολύ προσεκτικά, μ᾿ ένα πινέλο για να μην τα ξεφουσκώσουμε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις, (ή στους 160°C στον αέρα), για 35'- 40' μέχρι να ροδίσουν.

Τεμάχια: 10 (είναι σίγουρο ότι δεν θα φτάσουν!)


6 σχόλια:

  1. kalhspera kai sugxarhthria gia tis suntages sas.mporw na antikatasthsw to gala me xumo portokaliou logw nhsteias?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Και βέβαια μπορείς να αντικαταστήσεις το γάλα με χυμό πορτοκαλιού.

      Διαγραφή
  2. Μια ερώτηση:με τι μπορω να αντικαθιστώ το πετιμέζι στις συνταγες; βρίσκομαι εξωτερικό κ δεν ξέρω αν υπαρχει κατι παρόμοιο.ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αργυρή μου δεν ξέρω να υπάρχει κάποιο υποκατάστατο για το πετιμέζι. Σε αυτή την συνταγή μπορείς να το παραλείψεις τελείως ή να βάλεις στη θέση του 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη.

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία σταφιδόψωμα, αλλά αυτό που μου αρέσει πιο πολύ είναι ότι δεν έχουν λιπαρή ουσία και ελάχιστη ζάχαρη!
    Μπράβο μου αρέσουν πάρα πολύ θα τα φτιάξω !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.