Σταφιδόψωμα της γιαγιάς

Τα φαγητά της γιαγιάς - Σταφιδόψωμα της γιαγιάς
Μια λιχουδιά που έρχεται απ᾿ τα παλιά και γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα.
Είναι πολύ αφράτο και υγιεινό σνακ, για όλες τις ώρες της ημέρας, ειδικά φτιαγμένο για το σχολείο και με λίγες θερμίδες, γι᾿ αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους.



 

Σταφιδόψωμα της γιαγιάς

Υλικά

•   300 γρ. αλεύρι σκληρό
•   200 γρ. αλεύρι μαλακό
•   1 φακελάκι ξηρή μαγιά
•   310 γρ. γάλα φρέσκο
•   1 κ. σ. ζάχαρη καστανή
•   ½ κ. γλ. αλάτι
•   2 κ. σ. μέλι
•   2 κ. σ. πετιμέζι
•   1 κ. σ. κανέλλα
•   3 κ. σ. σουλτανίνα
•   γάλα για το άλειμμα

Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε το μισό γάλα χλιαρό, τη ζάχαρη, την μαγιά και δύο κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σταφιδόψωμα της γιαγιάς
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σταφιδόψωμα της γιαγιάς
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός και τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, για 5΄ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Έπειτα προσθέτουμε, το υπόλοιπο γάλα χλιαρό, το αλάτι, την κανέλλα, το μέλι, το πετιμέζι και την σουλτανίνα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σταφιδόψωμα της γιαγιάς
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σταφιδόψωμα της γιαγιάς
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και σιγά σιγά το προσθέτουμε στο μείγμα.
Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι ν᾿ απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να γίνει μια μπάλα (αν μας σφίξει η ζύμη, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σταφιδόψωμα της γιαγιάς
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σταφιδόψωμα της γιαγιάς
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη δουλεύουμε με τις παλάμες μας, μπρος - πίσω, απλώνοντας και μαζεύοντας τη ζύμη, για 5' με 7', μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και λεία, και να μην κολλάει στα χέρια μας.
Την κάνουμε μπάλα, την βάζουμε σε μια λεκάνη και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, σε ζεστό μέρος, για μία με μιάμιση ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σταφιδόψωμα της γιαγιάς
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σταφιδόψωμα της γιαγιάς
Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την πλάθουμε σε μπαστούνι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σταφιδόψωμα της γιαγιάς
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σταφιδόψωμα της γιαγιάς
Την κόβουμε σε δέκα, ισομεγέθη κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλάκια (90 - 95 γρ. το καθένα, περίπου).
Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτή λωρίδα και την τυλίγουμε σε χαλαρό σαλίγκαρο (δεν το τυλίγουμε σφιχτά, για να ᾿χει περιθώριο να φουσκώσει).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σταφιδόψωμα της γιαγιάς
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σταφιδόψωμα της γιαγιάς
Τοποθετούμε τους σαλίγκαρους σε βουτυρωμένη λαμαρίνα και τους αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα, σκεπασμένους με καθαρή πετσέτα (για να μην πιάσουν κρούστα).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σταφιδόψωμα της γιαγιάς
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σταφιδόψωμα της γιαγιάς
Όταν φουσκώσουν, αλείφουμε τα σταφιδόψωμα με γάλα, πολύ προσεκτικά, μ᾿ ένα πινέλο (για να μην τα ξεφουσκώσουμε).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις, (ή στους 160°C στον αέρα), για 35'- 40' μέχρι να ροδίσουν.

Τεμάχια: 10 (είναι σίγουρο ότι δεν θα φτάσουν!)


4 σχόλια:

  1. kalhspera kai sugxarhthria gia tis suntages sas.mporw na antikatasthsw to gala me xumo portokaliou logw nhsteias?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Και βέβαια μπορείς να αντικαταστήσεις το γάλα με χυμό πορτοκαλιού.

      Διαγραφή
  2. Μια ερώτηση:με τι μπορω να αντικαθιστώ το πετιμέζι στις συνταγες; βρίσκομαι εξωτερικό κ δεν ξέρω αν υπαρχει κατι παρόμοιο.ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αργυρή μου δεν ξέρω να υπάρχει κάποιο υποκατάστατο για το πετιμέζι. Σε αυτή την συνταγή μπορείς να το παραλείψεις τελείως ή να βάλεις στη θέση του 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους