Γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η πιο συνηθισμένη πίτα του χειμώνα και της άνοιξης.
Όταν έμπαινε ο χειμώνας, ξεκίναγε για μένα η πιο γλυκιά περίοδος του χρόνου.
Κι αυτό, γιατί από τα τέλη Οκτώβρη μέχρι και το Πάσχα, η γαλατόπιτα δεν έλειπε ποτέ από το σπίτι μας και πολύ περισσότερο τις Απόκριες.


Γαλατόπιτα παραδοσιακή


Υλικά

•    6 φύλλα για πίτα ή κρούστας
•    2 λίτρα γάλα φρέσκο
•    8 αυγά
•    100 γραμ. ή 7 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
•    130 γραμ. ή 9
κουτ. σούπας αλεύρι για όλες της χρήσεις
•    480 γραμ. ή 2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•    120 γραμ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτίνη
•    1 λεμόνι (το ξύσμα)
•    1 ξύλο κανέλλας
•    2  βανίλιες

•    8
κουτ. σούπας κοφτές ζάχαρη
•    3 κουτ. γλυκού κοφτές κανέλλα
•    5
κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό ή φυτίνη για τα φύλλα

Εκτέλεση


Σ᾿ ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το σιμιγδάλι και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.
Γαλατόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γαλατόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε το κρύο γάλα σε κατσαρόλα και ρίχνουμε τα ανακατεμένα υλικά, ανακατεύοντας με το σύρμα, ώστε να διαλυθούν καλά για να μη μας σβολιάσουν.
Προσθέτουμε τ᾿ αυγά, ελαφρά χτυπημένα, το ξύσμα του λεμονιού, το βούτυρο και το ξύλο κανέλλας.
Γαλατόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γαλατόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, μέχρι να πήξει η κρέμα μας. 
Σ᾿ ένα πιάτο, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλλα.
Βουτυρώνουμε καλά, ένα ταψί Ν°40, (διαμ. 40 εκ.) και τοποθετούμε ακτινωτά τα φύλλα, έτσι ώστε να εξέχουν λίγο απ᾿ έξω, αλείφοντας με βούτυρο κάθε φύλλο και πασπαλίζοντάς το με το μείγμα ζάχαρης - κανέλλας. (Κρατάμε λίγο για από πάνω).
Γαλατόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γαλατόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί, (αφού αφαιρέσουμε το ξύλο κανέλλας) και γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα, σχηματίζοντας κόθρο, βουτυρώνοντάς τα από πάνω.
Γαλατόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γαλατόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασπαλίζουμε την κρέμα, με την κανελλοζάχαρη που έχουμε κρατήσει.
Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 50'- 60' σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα ή στους 165°C στον αέρα, μέχρι να σχηματιστεί από πάνω μια χρυσή κρούστα και να ψηθεί καλά το φύλλο.
Γαλατόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γαλατόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βγάζουμε τη γαλατόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί για 15'- 20' και την κόβουμε.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

Η γαλατόπιτα τρώγεται και ζεστή και κρύα.


-- Όταν βάλουμε την κρέμα στη φωτιά, δεν σταματάμε το ανακάτεμα καθόλου, γιατί κολλάει.
-- Αν μας σβολιάσει η κρέμα, την χτυπάμε για λίγο με το μίξερ και είναι εντάξει.

Η γαλατόπιτα, ονομάζεται και Αποκριάτικη πίτα, μιας και αυτήν την περίοδο, επειδή συνηθίζεται να τρώμε περισσότερα γαλακτοκομικά, είναι η εποχή που τη φτιάχνουμε περισσότερο, ειδικά στην Αχαΐα.
Η περίοδος αυτή ξεκινάει, από την Α’ Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, όπου ο λαός μας λέει χαρακτηριστικά «μπήκε το Τριώδιο», μέχρι την Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου, που κλείνει το πρώτο μέρος των τριών προπαρασκευαστικών εβδομάδων πριν μπούμε στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.


3 σχόλια:

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους