Η πιο αγαπημένη πίτα του χειμώνα και της άνοιξης για τους περισσότερους, είναι η γαλατόπιτα.
Συνήθως όταν την φτιάχνουμε την περίοδο της Αποκριάς, την κάνουμε χωρίς επάνω φύλλο, γι' αυτό τη λέμε και ξεσκέπαστη.
Επειδή όμως σε κάποιους αρέσει με φύλλο, γιατί θυμίζει γαλακτομπούρεκο, αυτή εδώ είναι η καλύτερη εκδοχή για να την φτιάξουμε.
Υλικά
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας
• 2 λίτρα γάλα φρέσκο
• 8 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 9 κουτ. σούπας κοφτές κορν φλάουρ
• 7 κουτ. σούπας κοφτές σιμιγδάλι ψιλό
• 120 γραμ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτίνη
• 480 γραμ. ή 2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και το χυμό από το μισό
• 1 ξύλο κανέλλας
• 2 βανίλιες
• 10 κουτ. σούπας κοφτές ζάχαρη για τα φύλλα
• 3 - 4 κουτ. γλυκού κοφτές κανέλλα για τα φύλλα
• 100 γραμ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο ή φυτίνη, για τα φύλλα
Εκτέλεση
Συνήθως όταν την φτιάχνουμε την περίοδο της Αποκριάς, την κάνουμε χωρίς επάνω φύλλο, γι' αυτό τη λέμε και ξεσκέπαστη.
Επειδή όμως σε κάποιους αρέσει με φύλλο, γιατί θυμίζει γαλακτομπούρεκο, αυτή εδώ είναι η καλύτερη εκδοχή για να την φτιάξουμε.
Γαλατόπιτα σκεπαστή, με φύλλο πάνω - κάτω
Υλικά
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας
• 2 λίτρα γάλα φρέσκο
• 8 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 9 κουτ. σούπας κοφτές κορν φλάουρ
• 7 κουτ. σούπας κοφτές σιμιγδάλι ψιλό
• 120 γραμ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτίνη
• 480 γραμ. ή 2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και το χυμό από το μισό
• 1 ξύλο κανέλλας
• 2 βανίλιες
• 10 κουτ. σούπας κοφτές ζάχαρη για τα φύλλα
• 3 - 4 κουτ. γλυκού κοφτές κανέλλα για τα φύλλα
• 100 γραμ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο ή φυτίνη, για τα φύλλα
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το σιμιγδάλι και τ᾿ ανακατεύουμε καλά. | |
Βάζουμε το κρύο γάλα σε κατσαρόλα και ρίχνουμε τα ανακατεμένα υλικά, ανακατεύοντας με το σύρμα, ώστε να διαλυθούν καλά για να μη μας σβολιάσουν. Προσθέτουμε τ᾿ αυγά, ελαφρά χτυπημένα, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού, το βούτυρο και το ξύλο κανέλλας. |
|
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Σ᾿ ένα πιάτο, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλλα για τα φύλλα. Βουτυρώνουμε καλά, ένα ταψί Ν°40, (διαμ. 40 εκ.) και τοποθετούμε ακτινωτά τα μισά φύλλα, έτσι ώστε να εξέχουν λίγο απ᾿ έξω, αλείφοντας με βούτυρο κάθε φύλλο και πασπαλίζοντάς το με το μισό μείγμα ζάχαρης - κανέλλας. |
|
Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί, (αφού αφαιρέσουμε το ξύλο κανέλλας) και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα κι αυτά με βούτυρο και πασπαλίζοντάς τα ενδιάμεσα, με το υπόλοιπο μείγμα ζάχαρης - κανέλλας. Βουτυρώνουμε καλά το επάνω φύλλο, χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι τα φύλλα (χωρίς να φτάσουμε στα κάτω) και ραντίζουμε με μπόλικο νερό. |
|
Ψήνουμε στους 200°C στις αντιστάσεις, για περίπου 40' σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο. Βγάζουμε τη γαλατόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί για 20'- 30' και την κόβουμε. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με ζάχαρη άχνη και κανέλλα. Η γαλατόπιτα τρώγεται και ζεστή και κρύα. -- Όταν βάλουμε την κρέμα στη φωτιά, δεν σταματάμε το ανακάτεμα καθόλου, γιατί κολλάει. -- Αν μας σβολιάσει η κρέμα, την χτυπάμε για λίγο με το μίξερ και είναι εντάξει. Η γαλατόπιτα, ονομάζεται και Αποκριάτικη πίτα, μιας και αυτήν την περίοδο, επειδή συνηθίζεται να τρώμε περισσότερα γαλακτοκομικά, είναι η εποχή που τη φτιάχνουμε περισσότερο, ειδικά στην Αχαΐα. Η περίοδος αυτή ξεκινάει, από την Α’ Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, όπου ο λαός μας λέει χαρακτηριστικά «μπήκε το Τριώδιο», μέχρι την Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου, που κλείνει το πρώτο μέρος των τριών προπαρασκευαστικών εβδομάδων πριν μπούμε στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.