Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα με φέτα και αφράτο φύλλο

Τα φαγητά της γιαγιάς - Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Όταν λέμε λαχανόπιτα, εννοούμε πίτα, με σπιτικό φύλλο, (αφράτο σαν αυτό) και φέτα.
Φτιάξτε τη με όσα χόρτα βρείτε και δεν υπάρχει πρόβλημα αν βάλετε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα, σε κάποιο από αυτά. 
Η επιτυχία, είναι σίγουρη!


Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα με φέτα και αφράτο φύλλο  
    
 Υλικά

•    350 γρ. σπανάκι
•    150 γρ. σέσκλα ή σέσκουλα
•    150 γρ. λάπατα ή λάπαθα
•    200 γρ. καυκαλίδες ή καυκαλίθρες
•    150 γρ. μυρώνια
•    1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)
•    3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
•    2  κρεμμύδια ξερά
•   
½ ματσάκι μάραθο ή άνηθο
•    ½ ματσάκι μαϊντανό

•    250 γρ. φέτα τρίμμα
•    2 κ. σ. αλεύρι
•    ⅔ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
•    2 κ. σ. αλάτι
•    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•    ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
 
   Για το φύλλο

•    500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μαλακό)
•    1 φακελάκι ξερή μαγιά
•    100 ml χλιαρό νερό
•    4 κ. σ. ελαιόλαδο
•    3 κ. σ. γάλα
•    1 αυγό
•    2 κ. σ. ξύδι
•    αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι

Εκτέλεση  
   

 Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα μας. (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι.
Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα ψιλοκόβουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Τα ρίχνουμε όλα μέσα στη λεκάνη, τους ρίχνουμε πασπαλιστά, 2 κουταλιές αλάτι, τ᾿ ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας, τα πιέζουμε λίγο, για να μειωθεί ο όγκος τους.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τ' αφήνουμε να σταθούν και να βγάλουν τα υγρά τους, μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.
Έπειτα παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν᾿ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, ώστε να μειωθεί η γέμιση, στο μισό του όγκου της.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Τα ρίχνουμε στη λεκάνη, ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 2 κουταλιές αλεύρι, το πιπέρι, τη φέτα και αλάτι αν χρειάζεται, (δοκιμάζουμε). 
Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°36, μέσα και στα πλαϊνά και ξετυλίγουμε το μεγαλύτερο φύλλο πάνω του, να το σκεπάσει.
Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ᾿ έξω.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση, γυρνάμε το κάτω φύλλο προς τα μέσα, στο εσωτερικό, το λαδώνουμε γύρω - γύρω και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.
Κυλώντας και πιέζοντας τον πλάστη μας, πάνω στα στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε το φύλλο που περισσεύει.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Πατάμε με το χέρι μας το φύλλο περιμετρικά, για να κολλήσει με το κάτω, λαδώνουμε καλά και ραντίζουμε με λίγο νερό. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, στους 180°C, μέχρι να ροδίσει, περίπου 30'με 35'.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Όταν ροδίσει, για να γυρίσουμε την πίτα, σκεπάζουμε το ταψί, μ᾿ ένα μεγαλύτερο και τ᾿ αναποδογυρίζουμε. Μ᾿ ένα πηρούνι, (προσεκτικά γιατί καίει), βγάζουμε το μικρότερο ταψί.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, τη ραντίζουμε με λίγο λάδι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει κι από αυτή την πλευρά, σε 30'- 35'περίπου.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη
Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό και τρώγεται και ζεστή και κρύα.

-- Η γιαγιά μου, συνήθιζε να αναποδογυρίζει την πίτα, για να γίνεται τραγανό το φύλλο κι απ᾿ τις δύο μεριές και να ψήνεται καλύτερα. Το ίδιο κάνω κι εγώ.

Εάν εσείς δεν θέλετε να την γυρίσετε ανάποδα, απλά τη χαράζετε από την αρχή και την ψήνετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.