Κεφαλάκια αρνίσια ή κατσικίσια ψητά στη γάστρα

Κεφαλάκια αρνίσια ή κατσικίσια ψητά στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Είτε ήταν αρνίσια, είτε κατσικίσια, η γιαγιά μου έβαζε πάντα τον παππού μου να σπάζει τα κεφαλάκια, ώστε να ανοίγουν εύκολα μετά και να κόβει τις μύτες μπροστά.
Ακριβώς το ίδιο ζητάω κι εγώ, κάθε φορά, από το χασάπη μου και ποτέ δεν μου χαλάει χατίρι.



Κεφαλάκια αρνίσια ή κατσικίσια ψητά στη γάστρα


Υλικά

•    2 κεφαλάκια αρνίσια
•    5 πατάτες κυδωνάτες
•    1 μεγάλο κρεμμύδι στα τέσσερα
•    3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
•    ½ κρασοπότηρο κρασί
•    1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    ρίγανη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Κεφαλάκια αρνίσια ή κατσικίσια ψητά στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κεφαλάκια αρνίσια ή κατσικίσια ψητά στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε πολύ καλά τα κεφαλάκια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 10', ξαφρίζοντάς τα όσο βγάζουν άφρη.

Βγάζουμε τα κεφαλάκια προσεχτικά, (για να μην καούμε) και τα τοποθετούμε στη γάστρα.

Τ᾿ αλατοπιπερώνουμε καλά κι από τις δυο μεριές, ρίχνουμε ρίγανη, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια.

Κόβουμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε ρίγανη, ανακατεύουμε και τις βάζουμε στη γάστρα.
Κεφαλάκια αρνίσια ή κατσικίσια ψητά στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κεφαλάκια αρνίσια ή κατσικίσια ψητά στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Περιχύνουμε το φαγητό με το κρασί και το λάδι, το σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, τελευταία σχάρα, για 1 ώρα.

Ξεσκεπάζουμε, γυρνάμε τα κεφαλάκια απ᾿ την άλλη μεριά και συνεχίζουμε το ψήσιμο, χωρίς καπάκι, για περίπου 30' ακόμη, μέχρι το φαγητό μας να ροδοκοκκινίσει.

Καθαρίζουμε τα κεφαλάκια και τα σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα, πασπαλισμένα με αλατοπίπερο.

-- Αν δεν έχουμε γάστρα, μπορούμε να το ψήσουμε σε ταψί, απλά θα πρέπει να βάλουμε και λίγο νερό.


4 σχόλια:

  1. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΙΚΤΙΚΑ ΤΑ ΦΙΑΧΝΟ ΑΛΛΑ Η ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΗ ΚΑΛΕΣ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά καταπληκτική η συνταγή και σήμερα ξαναφτιάχνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.