Η σωστή απάντηση είναι ναι· γίνονται.
Ένα όχι πολύ γνωστό γλυκό, που γίνεται πολύ εύκολα και τρώγεται πολύ γρήγορα.
Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε ευχάριστα!
Ντοματάκι μακρόστενο γλυκό του κουταλιού
Υλικά
• 1 κιλό ντοματάκια μακρόστενα σκληρά (πομοντόρο)
• 1 κιλό ζάχαρη
• 2 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 6 - 8 γαρύφαλλα
• 1 ξύλο κανέλλας
• 1 βανίλια
• αμύγδαλα ασπρισμένα και ελαφρά καβουρντισμένα
• 2½ λεμόνια (το χυμό)
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα ντοματάκια και μ᾿ ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Έπειτα τα ξεφλουδίζουμε βουτώντας τα για 1΄ περίπου σε νερό που βράζει και αμέσως μετά σε πολύ παγωμένο νερό. Κάθε ένα που ξεφλουδίζουμε, το κρατάμε μέσ᾿ τη χούφτα μας και το πιέζουμε ελαφρά, για να φύγουν οι σπόροι του. | |
Όταν τα καθαρίσουμε όλα, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, που μέσα έχουμε στείψει 2 λεμόνια και τα αφήνουμε για 2, τουλάχιστον ώρες. Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε καλά. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα, την κανέλλα, τη βανίλια και προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10΄ λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες. | |
Την επόμενη μέρα, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού και ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα. -- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε τα ντοματάκια και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Δείτε επίσης: Πεπόνι γλυκό του κουταλιού |
16 Σχόλια
Πάρα πολύ ωραία και αυτή η συνταγή! Φοβερή έκπληξη η ντομάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήμπορει να δινει και με ντοματακια τσερυ αυτο το γλυκο ; Οχι τα κοκκινα αλλα το κιτρινα ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίς να τα έχω δοκιμάσει, δεν νομίζω να γίνονται. Είναι πολύ μικρά και μάλλον θα λιώσουν.
ΔιαγραφήΕκανα αυτα τα ντοματακια -τσερι-μαρμελαδα . Τα εβρασα σε σιγανη φωτια για 2 1/2 ωρες μεχρι να δεση και δεν ελιωσαν , εγω τα ελιωσα μετα με την κουταλα , οποτε δεν νομιζω να λιωσουν σε αυτη τη συνταγη . Θα εχουν ομως περισσοτερα σπορακια , εκτος αν τα ανοιξουμε απο πριν στα δυο . Παντως δεν λιωνουν , παραμενουν στο μεγεθος τους .
ΔιαγραφήΜπορεί να γίνει όχι με τα τσέρι αλλά κάτι μακρόστενα ντοματάκια που είναι μεν επίσης μικρά, αλλά όχι τόσο μικρά όσο τα τσέρι
ΔιαγραφήΕφαγα γλυκο ντοματακι, περυσι στην Μυτιληνη. Απλα υπεροχο!!! Τωρα ψαχνοντας να βρω συνταγη για να το φτιαξω, επεσα στην δικη σου... Θα τι κανω οπως λες και ευχομαι βα πετυχει :-)
ΔιαγραφήΓινεται και με τα τσερυ,δεν χρειαζεται να βγαλεις τα κουκουτσια,απλα αν φοβασαι μην λιωσουν,τα αφηνεις για λιγη ωρα σε ασβεστονερο!πραγματικα ειναι απο τα πιο τελεια γλυκα του κουταλιου🍅🍅🍅🍅🍅🍬🍭🍬🍭
ΔιαγραφήΠοσο χυμο λεμονι στο δεσιμο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάζεις το χυμό από το ½ λεμόνι.
ΔιαγραφήΤο εκανε η μητερα μου οταν ημουν μικρος, εβαζε τα ντοματακια σε "ασβεστη" κατι τετοιο θυμαμαι για να σκληρηνουν πρωτα. Τελειο γλυκο , με το αμυγδαλακι συνδιασμο... ¨τα σπαει" που λεμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήsosta..kai emena i gigia mou t evaze se asvesti
ΔιαγραφήΈκανα το γλυκό με ντοματάκι έγινε σούπερ.Τώρα φτιάχνω άλλα 3 κιλά!!!!Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήγια 3 κιλά ντοματάκια θα βάλω χυμό από 6 λεμόνια ???!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου βάλε τις αναλογίες που λέει η συνταγή.
ΔιαγραφήΑυτές τις ημέρες θα το φτιάξω, είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελιο
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για οποιαδήποτε απορία, γράψτε μου σχόλιο στη συνταγή που σας ενδιαφέρει.