Σάλτσα καρμπονάρα αλα ... ελληνικά

Σάλτσα καρμπονάρα αλα ... ελληνικά - Τα φαγητά της γιαγιάς
Η συνταγή για τη σάλτσα αυτή, είναι η επικρατέστερη που σερβίρεται στην Ελλάδα με το όνομα καρμπονάρα.
Η αυθεντική ιταλική σάλτσα καρμπονάρα, γίνεται μόνο με 250 γραμ. μπέικον όχι καπνιστό (κομμένο σε μια φέτα), 2 αυγά συν 4 κρόκους, 1 φλυτζ. τσαγιού πεκορίνο ή κεφαλογραβιέρα και

αλατοπίπερο.

Σάλτσα καρμπονάρα αλα ... ελληνικά


Υλικά

•   400 γραμ. κρέμα γάλακτος (2 μικρά κουτιά)
•   1 φλυτζ. τσαγιού γκούντα τριμμένη
•   ½ φλυτζ. τσαγιού ένταμ τριμμένο
•   1 φλυτζ. τσαγιού παρμεζάνα
•   6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
•   1 φλυτζ. τσαγιού ζαμπόν ψιλοκομμένο
•   5 - 6 μανιτάρια σε φέτες
•   ½ πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
•   2 κρόκοι αυγών (προαιρετικά)
•   ½ φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
•   1 κουτ. γλυκού φυτίνη
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι τη φυτίνη και ρίχνουμε τα μανιτάρια.
Τα γυρίζουμε για λίγο και όταν μαλακώσουν ρίχνουμε την πιπεριά και το μπέικον.
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί, μέχρι να μαραθεί η πιπεριά, οπότε χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, και ρίχνουμε τα παρακάτω υλικά μαζί, με την εξής σειρά: το ζαμπόν - σκορπίζοντάς το στο τηγάνι -, την κρέμα γάλακτος και το γάλα.
Τα ανακατεύουμε σιγά - σιγά, μέχρι να πάρει βράσει η κρέμα γάλακτος και τότε ρίχνουμε τη γκούντα και το ένταμ.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να κρεμώσει ελαφρά και σβήνουμε την κουζίνα, ενώ ανακατεύουμε για 1΄ - 2΄ ακόμα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε την σάλτσα μας στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια ή όπου αλού θέλουμε και ανακατεύουμε.

Τα σερβίρουμε και τα πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.

-- Αν θέλουμε να βάλουμε αυγά στη σάλτσα μας, την ώρα που σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, τραβάμε το τηγάνι στην άκρη, κι ανακατεύουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της κρέμας.
Τότε ρίχνουμε τους κρόκους, ανακατεύοντάς τους γρήγορα και όταν ενσωματωθούν στην κρέμα, ξαναβάζουμε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας, ανακατεύοντας για 1 - 2' ακόμα, με τη θερμοκρασία που ήδη έχει το μάτι.
Η σάλτσα μας είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε.



2 σχόλια:

  1. Την έφτιαξα, έγινε ειλικρινά πολύ νόστιμη. Πανεύκολη , γρήγορη , ακόμη και για μένα που είμαι φοιτητής. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιλάμε για πεντανόστιμη καρμπονάρα. Την ευχαριστηθηκαμε με τη γυναίκα μου. Πανευκολη κ σχετικά γρήγορη στην παρασκευή της. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα! Συγχαρητήρια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους