Header Ads

Λουκανόπιτες με αφράτη ζύμη

Λουκανόπιτες με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε σπιτικές λουκανόπιτες. Και μάλιστα με δικό μας, χειροποίητο φύλλο, που τις κάνει απίστευτα νόστιμες.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μας μείνουν, όσες κι αν φτιάξουμε! Ότι πρέπει για τους μικρούς, αλλά βεβαίως και για τους μεγάλους.


Λουκανόπιτες με αφράτη, σπιτική ζύμη


Υλικά

•   550 γραμ. αλεύρι σκληρό
•   ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•   1½
κουτ. γλυκού αλάτι
•   2 γεμάτες
κουτ. σούπας μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
•   ½
κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι
•   1 αυγό χτυπημένο
•   1 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα φρέσκο
•   2 κουτ. σούπας νερό χλιαρό (ή όσο σηκώσει)
•   1 φακελάκι ξερή μαγιά
•   λουκάνικα χωριάτικα ή Φρανκφούρτης
•   σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ
•   ρίγανη

 Εκτέλεση


Φροντίζουμε όλα μας τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου· (αυγά, βούτυρο κ.τ.λ.).
Λουκανόπιτες με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λουκανόπιτες με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρίχνουμε σ' ένα μπολ το χλιαρό γάλα και διαλύουμε μέσα σε αυτό τη μαγιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 4 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι, κάνοντας ένα χυλό. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τ΄αφήνουμε για 10΄ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σ' ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το τρίβουμε με τα χέρια μας, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Λουκανόπιτες με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λουκανόπιτες με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιά και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για 10΄ περίπου, μέχρι η ζύμη να μην κολάει στα χέρια, αλλά να είναι μαλακή και ελαστική. Την αφήνουμε σκεπασμένη στο μπολ να διπλασιαστεί σε όγκο, από 1 έως 1½ ώρα.

Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια και μετά ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο. (Περίπου σαν πιατέλο του καφέ, αλλά μακρόστενο).
Λουκανόπιτες με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λουκανόπιτες με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εάν χρησιμοποιήσουμε χωριάτικα λουκάνικα, επειδή συνήθως είναι χοντρά, τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση, κι έπειτα κόβουμε το κάθε λουκάνικο στο μήκος των φύλλων που έχουμε ανοίξει.
Βάζουμε σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ και ρίγανη σε κάθε φύλλο και τοποθετούμε τα λουκάνικα.

Βρέχουμε ελαφρά τις άκρες, για να κολλήσουν, τα τυλίγουμε και τα κλείνουμε. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, με την ένωση προς τα κάτω και τ' αφήνουμε για 15' να φουσκώσουν.
Λουκανόπιτες με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λουκανόπιτες με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα τα αλείφουμε με μαργαρίνη ή γάλα, για να πάρουν ωραίο χρώμα.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα για 45’ περίπου, έως ότου ροδίσουν.

Η ζύμη είναι για 20 κομμάτια.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια