Ίσως το πιο παλιό, σπιτικό, γρήγορο και εύκολο γλυκό, που τα παλιότερα χρόνια ήταν ιδιαίτερα αγαπητό, την περίοδο της νηστείας.
Η συνταγή που είχε φέρει η πρόγιαγιά μου απ᾿ την Πόλη, ήταν χωρίς πορτοκάλι και σταφίδες. Η γιαγιά μου τα πρόσθεσε και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.
Υλικά
• 2 φλυτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 3 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 3 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 3 φλυτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
• 1 φλυτζ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
• ½ φλυτζ. τσαγιού σταφίδες (μαύρη και σουλτανίνα)
• 1 φλούδα πορτοκαλιού
• 1 φλούδα λεμονιού
• 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
• 1 κουτ. σούπας κανέλλα
• 1 ξυλάκι κανέλλας
Εκτέλεση
Η συνταγή που είχε φέρει η πρόγιαγιά μου απ᾿ την Πόλη, ήταν χωρίς πορτοκάλι και σταφίδες. Η γιαγιά μου τα πρόσθεσε και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.
Χαλβάς Πολίτικος με πορτοκάλι
Υλικά
• 2 φλυτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 3 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 3 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 3 φλυτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
• 1 φλυτζ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
• ½ φλυτζ. τσαγιού σταφίδες (μαύρη και σουλτανίνα)
• 1 φλούδα πορτοκαλιού
• 1 φλούδα λεμονιού
• 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
• 1 κουτ. σούπας κανέλλα
• 1 ξυλάκι κανέλλας
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το
ξύλο κανέλλας και τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού. Aνακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει, το βράζουμε για 2'. |
|
Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Το καβουρντίζουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει αρκετά. | |
Έπειτα προσθέτουμε την κανέλλα σκόνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες, το αμύγδαλο, κι ανακατεύουμε καλά. | |
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια κουτάλα, (πολύ προσεκτικά γιατί πετάγεται το σιρόπι και καίει πάρα πολύ!), ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιρόπι, στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι. | |
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. | |
Όταν ο χαλβάς στέκεται στην κουτάλα τον αδειάζουμε σε φόρμα, τον πατάμε ελαφρά να στρώσει και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τον ξεφορμάρουμε, τον πασπαλίζουμε με κανέλλα ή τον γαρνίρουμε με φετούλες πορτοκάλι ή γλυκό του κουταλιού. -- Αν θέλουμε να τον σερβίρουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, σε μπουκιές όπως τον έκανε η γιαγιά μου, πέρνουμε μια κουταλιά της σούπας χαλβά, γεμάτη και μ᾿ ένα δεύτερο κουτάλι, τον πατάμε (ανάμεσα στα δυο κουτάλια), δίνοντάς του σχήμα και τον βάζουμε με τη σειρά, σε μια πιατέλα. |
6 Σχόλια
ισως ο ωραιοτερος χαλβας που εχω φτιαξει-φαει...μια εκρηξη ανοιξης στην μυτη και στον ουρανισκο.μοσχομυρισε το σπιτι.ασε που τρώγεται και σαν ένα δυναμωτικο πρωινο.θα τον δοκιμασω και με μανταρινι.να σαι καλα που μοιράστηκες την συνταγή μαζι μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήυ.γ;αντι για ψιλο χρησιμοποιησα χονδρο σιμιγδαλι.δεν ξερω αν προκειται για τυπ.λαθος.
Φίλε/η χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
ΔιαγραφήΓια το μανταρίνι πολύ καλή η ιδέα σου.
Όσο για το σιμιγδάλι, κάποιοι τον φτιάχνουν με ψιλό, άλλοι με χοντρό, είναι θέμα γούστου. Με όποιο και να τον φτιάξεις γίνεται γλύκισμα. Εγώ τον προτιμώ με ψιλό.
λοιπόν γιώτα ξέρεις απο χαλβά και το βλέπω απο τον τρόπο που καβούρδισες το σιμιγδάλι.έτσι δεν τον έχω φτιάξει(με πορτοκάλι) αλλά σίγουρα θα τον δοκιμάσω.σου στέλνω τα φιλιά μου και τα χρόνια πολλά μιας και ...γιορτάζουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασιλική μου με το πορτοκάλι γίνεται πάρα πολύ ωραίος, να τον δοκιμάσεις. Χρόνια πολλά επίσης.
ΔιαγραφήΚαταπληκτικη συνταγη εγινε τελειος πολλα μπραβο
ΑπάντησηΔιαγραφήΝάντιά μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Καλή χρονιά!
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.