Οι ειδικοί στις ελιές λένε, πως η σωστή πυκνότητα της οξάλμης προϋποθέτει αλάτι σε ποσοστό 7% και οξύτητα (από ξύδι) 0,83%.
Για μας τους υπόλοιπους όμως, που δεν είμαστε ειδήμονες, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και το αποτέλεσμα σίγουρο και με εγγυημένη γεύση.
Υλικά
• 3 κιλά ελιές
• 4 λίτρα νερό
• 320 - 400 γραμ. αλάτι χοντρό
• αλάτι για το ξεπίκρισμα
• 300 ml. ξύδι
• ελαιόλαδο όσο χρειάζεται για να τις καλύψουμε
• 1 λεμόνι, 1 καρότο, 5 σκελίδες σκόρδο, όλα κομμένα σε φέτες ή κομμάτια
• 4 - 5 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για μας τους υπόλοιπους όμως, που δεν είμαστε ειδήμονες, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και το αποτέλεσμα σίγουρο και με εγγυημένη γεύση.
Ελιές ξυδάτες χαρακωτές
Υλικά
• 3 κιλά ελιές
• 4 λίτρα νερό
• 320 - 400 γραμ. αλάτι χοντρό
• αλάτι για το ξεπίκρισμα
• 300 ml. ξύδι
• ελαιόλαδο όσο χρειάζεται για να τις καλύψουμε
• 1 λεμόνι, 1 καρότο, 5 σκελίδες σκόρδο, όλα κομμένα σε φέτες ή κομμάτια
• 4 - 5 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Διαλέγουμε γερές ελιές, χωρίς φυτοφάρμακα, που να μην έχουν χτυπήματα, δάκο κ.λπ., τις τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη και τις πλένουμε. Τις χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε 2 - 3 μεριές ελαφρά, προσέχοντας να μην φτάσει η χαρακιά μέχρι το κουκούτσι. (Στην αγορά υπάρχει ένα μηχάνημα φτηνό, που χαράζει εύκολα τις ελιές και μας γλυτώνει κόπο και χρόνο). |
|
Στη συνέχεια στραγγίζουμε τις ελιές και, ή τις αφήνουμε στη λεκάνη ή τις βάζουμε σε δοχείο με καπάκι που κλείνει. Ρίχνουμε γύρω στα 50 γραμμάρια αλάτι, γεμίζουμε με τόσο νερό, που να τις σκεπάζει τελείως και ανακατεύουμε. Αλλάζουμε το νερό 1 φορά την εβδομάδα ή και συχνότερα, αν θέλουμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία, προσθέτοντας λίγο αλάτι σε κάθε αλλαγή νερού. Οι ελιές θα είναι έτοιμες μετά από 15 - 20 μέρες περίπου, (εξαρτάται από τις αλλαγές νερού). Μετά τις 15 ημέρες (ή και λίγο νωρίτερα), δοκιμάζουμε μία δύο ελιές, κι αν έχουν ξεπικρίσει, προχωράμε στην επόμενη διαδικασία, αλλιώς τις αφήνουμε μέχρι να μας αρέσει η γεύση τους. |
|
Όταν ξεπικρίσουν κι είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε σε δοχεία με καπάκι που κλείνουν καλά ή τις βάζουμε σε βάζα για μακροχρόνια φύλαξη, αφού τα αποστειρώσουμε. Φτιάχνουμε την οξάλμη, (νερό με αλάτι και ξύδι), βάζοντας για κάθε 1 λίτρο νερού, 80 - 100 γραμ. αλάτι και 75 ml ξύδι. Σε αυτή τη φάση, αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στα δοχεία, μυρωδικά για να πάρουν οι ελιές μας ξεχωριστό άρωμα. Εγώ βάζω 1 λεμόνι, 1 καρότο, 5 σκελίδες σκόρδο και λίγη ρίγανη φρέσκια ή ξερή. |
|
Πρέπει να αφήσουμε χώρο στα δοχεία, για να προσθέσουμε ένα χοντρό δάχτυλο λάδι πάνω από τις ελιές, το οποίο επιπλέει στην επιφάνειά, για να μην έχουν οι ελιές μας επαφή με τον αέρα, ο οποίος θα μας τις αλλοιώσει. Αφού τις κλείσουμε, έπειτα από 8 - 10 μέρες, είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε. --Αν δεν τις θέλουμε πολύ αλμυρές και ξυδάτες, μπορούμε να μειώσουμε λίγο το αλάτι και το ξύδι, και μια εβδομάδα πριν τις καταναλώσουμε να τις βγάζουμε απ᾿ το δοχείο με την οξάλμη και τις τοποθετούμε σε άλλο, μόνο με λάδι. -- Προσοχή. Τα δοχεία με τις ελιές, όπως και όλα τα τρόφιμα, τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος μέχρι να ξεπικρίσουν, αλλά και μέχρι την κατανάλωσή τους. -- Διατηρούνται εκτός ψυγείου. -- Αν μας αρέσουν οι ξυδάτες ελιές αλλά όχι με πολύ αλάτι και ξύδι, μπορούμε να τις φτιάξουμε με λίγο διαφορετικό τρόπο, όπως αυτές: Ελιές ξυδάτες ψημένες στο αλάτι. |
9 Σχόλια
Ειναι πολυ ωραια συνταγη αλλα λιγο κουραστικη
ΑπάντησηΔιαγραφήυπεροχες.....εγω αλλιως τισ κανω αλλα τωρα θα δοκιμασω κ αυτο τον τροπο....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου αν θέλεις, μπορείς να μοιραστείς μαζί μας τον δικό σου τρόπο, στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε πολύ Γιώτα για τις πληροφορίες σου, είναι ότι καλύτερο
ΑπάντησηΔιαγραφήνα συνεχίζουμε τις παραδόσεις και να έχουμε πάντα ελιές σπιτικές!!
Καλή συνέχεια!!
Μάχη μου εγώ σ' ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, αν μπορέσεις φτιάξε τις, αξίζουν τον κόπο.
Διαγραφήεπειδη μου αρέσουν και εμένα η ελιές..διαβασα αυτα που γραψατε για της ξυδάτες ελιές κυρία Νικολάου και θα της κανω οπως λέτε εσείς.!! μολις της κανω θα σας ξαναγραψω αν εγιναν ωραιες.!!!! σας ευχαριστω πολύ καλο βραδυ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλές δοκιμασμένη συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ δεν τις χαράζω καθόλου,απλά ξεπικρίζουν σε 10 ημέρες περίπου αλλάζοντας μέρα παρά μέρα το νερό και μετά για 3 κιλά ελιές βάζω 4-5 λίτρα νερό με μισό κιλό χοντρό αλάτι,μία κούπα ξύδι κόκκινο χυμό από ένα λεμόνι,φρέσκια ρίγανη,4 φύλλα δάφνης,2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες.Τις αφήνω έτσι περίπου μία εβδομάδα και μετά τις βάζω χωρίς το νερό στον καταψύκτη σε πλαστικά βάζα και όταν βγάζω όσες χρειάζομαι απλά ρίχνω λάδι!~ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε 10 ημέρες ξεπικριζουν αχαραγες ελιές???!!!
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για οποιαδήποτε απορία, γράψτε μου σχόλιο στη συνταγή που σας ενδιαφέρει.