Ένα εύκολο και νόστιμο φαγητό με καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, που γίνεται ωραιότατα και με θράψαλα, και αρέσει πάρα πολύ σε όλους.
Από τις πιο αγαπημένες συνταγές, των νηστειών και της Σαρακοστής.
Υλικά
• 1 κιλό καλαμάρια ή θράψαλα
• 500 γραμ. χυμό ντομάτας
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κρασοπότηρο κρασί
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Από τις πιο αγαπημένες συνταγές, των νηστειών και της Σαρακοστής.
Καλαμαράκια ή Θράψαλα κοκκινιστά
Υλικά
• 1 κιλό καλαμάρια ή θράψαλα
• 500 γραμ. χυμό ντομάτας
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κρασοπότηρο κρασί
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα πλένουμε και χωρίζουμε το σώμα απ᾿ τα κεφάλια. | |
Ανοίγουμε το σώμα στη μέση κατά μήκος, για να τα καθαρίσουμε και να τα χωρίσουμε σε δυο κομμάτια. Τα κεφάλια και τα πλοκάμια, τα κρατάμε ολόκληρα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. |
|
Όταν το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καλαμάρια και τα σοτάρουμε για 8'- 10' ακόμη, μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Κατόπιν τα σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, βάζουμε το χυμό ντομάτας, τον μαϊντανό, τις δάφνες, το αλάτι, το πιπέρι και ένα ποτήρι ζεστό νερό. |
|
Σιγοβράζουμε το φαγητό για 30' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια και να δέσει η σάλτσα τους (ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο λίγο νερό). Το σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές, ή κοφτό μακαρονάκι. Δείτε επίσης: Καλαμαράκια τηγανιτά |
23 Σχόλια
έφτιαξα το φαγητό και έγινε φανταστικό!!! φοβερή λύση για ένα πεντανόστιμο και γρήγορο πιάτο!!!! νάσαι καλά!!! εγώ χρησιμοποίησα κατεψυγμένα καλαμαράκια ροδέλες και δεν χρειάστηκε καν να τα κόψω!!! μπράβο σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρήνη μου χαίρομαι που σου άρεσε, ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
ΔιαγραφήΠολύ νοστιμο, γρήγορο & εγώ κατεψυγμένα βάζω
ΔιαγραφήΑπίστευτο πιάτο λόγω νηστείας με έβγαλε από τ δύσκολη θέση κ άρεσε πολύ κ στον άντρα μ
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σας άρεσε, είναι το αγαπημένο των παιδιών μου.
ΔιαγραφήΠάρα πολύ ωραίο. Σε ευχαριστούμε για την τέλεια συνταγή. Είναι εύκολο, είναι νηστησιμο (μια εξαιρετική λύση οταν έχεις καλεσμενους που νειστευουν) και μπορώ να πω...και διαιτητικο με λίγη προσοχή στο εάιολαδο.
ΔιαγραφήΤέλεια συνταγή..Μπράβο Γιώτα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρεσε και του άντρα μου πάρα πολύ.
Σημείωσε ότι είναι πολύ ιδιότροπος στο φαγητό του.
Να σε καλά!
Κορίτσι μπράβο σου τέλεια η συνταγή!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ όλους πολύ - πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣημερα το κανω πρωτη φορα θα δουμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεις να το κανεις και ριζοτο βαζοντας ζωμο λαχανικων και προσθετοντας ρυζι για ριζοτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετε. Το κρασι κοκκινο η λευκο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορούμε να βάλουμε ότι κρασί έχουμε, αρκεί να είναι ξηρό.
Διαγραφήειναι πεντανοστιμο..εβαλα και πατατες μεσα..μπραβο Γιωτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι με πατατούλες πάει τέλεια.
ΔιαγραφήΑύριο με το καλό θα το φτιάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφή.. Είδη με αυτά που είδα και διάβασα μου τρέχουν τα σάλια!!!
Εκπλητκικό! Αντί για κρασί, έσβησα με ούζο και δεν έβαλα μαϊδανό. Πεντανόστιμο και με αυτήν την παραλαγή! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εγω με ουζο και φρεσκο θραψαλο το εφτιαξα φοβεροοοοοοοοοοοο
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την υπεροχη συνταγή. Είμαι άνθρωπος που γνωριζει ελάχιστα από μαγειρική, αλλα χαρη σε εσας εφτιαξα ενα πεντανοστιμο φαγητό..!εβαλα και καροτακι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ φίλε χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το φαγητό.
ΔιαγραφήΠολλή ωραία συνταγή άρτια λιτή δεν της λείπει τίποτα, μία παραλλαγή έκανα το έσβησα με ούζο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖώ στήν Νἐα Υόρκη γιά πενήντα ολόκληρα χρόνια, είχα εστιατώρεια αλλά ποτέ δεν είχα φτιάξει το φαγητό που είχα επιθυμίσει περισσώτερο σαν νησιώτης. Συνταξιούχος πλέον δεν άντεξα άλλο και είπα να το φτιάξω στο σπίτι... Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή σας! Δέν είχα χυμό ντομάτας και έβαλα στο νερό μου δύο κουταλιές της σούπας οργανικό πολτό ντομάτας! το σέρβηρα ανακατεμένο σε οργανικό brown ρύζι! Μακάρι να μπορούσα να σας στείλω φωτογραφία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Σταμάτη ευχαριστώ πολύ για το συγκινητικό σας μήνυμα. Χαίρομαι πάρα πολύ που βοήθησα να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας. Εύχομαι καλή χρονιά με υγεία σε σας και όλη την ομογένεια, και θα χαρώ πολύ, αν θέλετε, να νου στείλετε και φωτογραφίες.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.