Ένα παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού, που μπορεί να γίνει κίτρινο ή κόκκινο, ανάλογα πως μας αρέσει και τα κυδώνια που έχουμε.
Αν το θέλουμε κίτρινο και μαλακό, διαλέγουμε αφρατοκύδωνα και τα βράζουμε κανονικά, ενώ αν το προτιμάμε κόκκινο και μαστιχωτό, επιλέγουμε σκληρά κυδώνια, διπλασιάζουμε το νερό και τα βράζουμε μισοσκεπασμένα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να κοκκινίσουν.
Υλικά
• 1 κιλό καθαρισμένα κυδώνια
• 750 γραμ. ζάχαρη
• 1½ ποτήρι νερό
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα
• 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 2 βανίλιες
• 1½ λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Αν το θέλουμε κίτρινο και μαλακό, διαλέγουμε αφρατοκύδωνα και τα βράζουμε κανονικά, ενώ αν το προτιμάμε κόκκινο και μαστιχωτό, επιλέγουμε σκληρά κυδώνια, διπλασιάζουμε το νερό και τα βράζουμε μισοσκεπασμένα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να κοκκινίσουν.
Κυδώνι γλυκό του κουταλιού κίτρινο ή κόκκινο
Υλικά
• 1 κιλό καθαρισμένα κυδώνια
• 750 γραμ. ζάχαρη
• 1½ ποτήρι νερό
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα
• 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 2 βανίλιες
• 1½ λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε ένα - ένα τα κυδώνια, αφαιρούμε την καρδιά, καθαρίζουμε την φλούδα, τα κουκούτσια και το σκληρό που τα περιβάλλει, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μακρόστενα κομμάτια, ή μικρά μπαστουνάκια, αν τα θέλουμε έτσι. Αυτά που κόβουμε τα βάζουμε σε νερό, με το χυμό τού ενός λεμονιού, για να μη μαυρίσουν. |
|
Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5΄ λεπτά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα ή κουτάλι, τον αφρό που θα βγάλουν. |
|
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί το κυδώνι, για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να βράσει το κυδώνι, να μαλακώσει και να «δέσει» το σιρόπι. (Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο). |
|
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα ή την βανίλια, τ᾿ αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα. -- Αν το κάνουμε κόκκινο, θα χρειαστεί πολύ περισσότερη ώρα βράσιμο, οπωσδήποτε μισοσκεπασμένο, σε χαμηλή φωτιά (θα συμπληρώσουμε κι άλλο νερό) και θα γίνει σκληρό. -- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε τα κυδώνια και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη για να αραιώσει και το βάζουμε να πάρει μία βράση. -- Είναι καταπληκτικό μαζί με γιαούρτι ή παγωτό. -- Αν μας αρέσουν τα κυδώνια, αλλά δεν θέλουμε να τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού, μια εξίσου ωραία, αλλά ξεχασμένη συνταγή, είναι το Κυδωνόπαστο, που αξίζει να την δοκιμάσετε. Δείτε επίσης: Κυδώνι σε καραμελωμένο σιρόπι |
63 Σχόλια
τελειοοοοοοοοοοοοοοο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπραγματηκα.ειναι.απεχτο
ΔιαγραφήΚαλημερα δοκιμασα να φτιαξω το γλυκο με τις οδηγιες αλλα οταν ηρθε η ωρα του βρασμου τη δευτερη μερα αναγκαστικα να αλαξω δυο κατσαρολες γιατι μου αρπαζε στο πατο. Τι μπορει να εκανα λαθος, γιατι πρωτη φορα δοκιμασα να φτιαξω γλυκο του κουταλιου
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε/η καλημέρα. Ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορεί να σου πήγε στραβά.
ΔιαγραφήΤο νερό που δίνω στη συνταγή είναι αρκετό, με την προυπόθεση (όπως γράφω), την πρώτη μέρα να το βράσουμε σε μέτρια φωτιά.
Αφού το αφήσουμε μέχρι την άλλη μέρα, είναι σίγουρο ότι το κυδώνι θα βγάλει κι άλλα υγρά. Τη 2η μέρα, αν το θέλεις κίτρινο, θέλει περίπου 10' βράσιμο, μέχρι να δέσει, (δεν προλαβαίνει να «πιάσει»). Αν το θέλεις κόκκινο, (χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο), τότε θα πρέπει (όπως γράφω), να το βράσεις, οπωσδήποτε σε χαμηλή φωτιά -απαραίτητα μισοσκεπασμένο- και να προσθέτεις όταν χρειάζεται νερό. Ελπίζω να βοήθησα, αν το ξαναφτιάξεις γράψε μου τι έγινε.
Φιλιά Γιώτα
οταν υπαρχει μωρο και ενα παιδι στο σπιτι τα πραγματα γινονται δυσκολα! δεν ειχα διαβασει καλα την οδηγια για το βρασιμο της δευτερης μερα αν το ξαναδοκιμασω συντομα θασας ενημερωσω αν τα καταφερα. Ευχαριστω πολυ!!! Παντως αν και αρπαξε η γευση ειναι καταπληκτικη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι μου. Πρώτα απ᾿ όλα, να είναι γερά τα παιδάκια σου.
ΔιαγραφήΈχοντας ένα γιο 16 χρονών και μια κόρη μικρότερη, το μόνο που μπορώ να σου πω, είναι πως σε καταλαβαίνω απόλυτα.
Όσο για το γλυκό, όλες έχουμε κάψει κατσαρόλες κάποια στιγμή, (κι ακόμα καίμε καμια φορά!), δεν πειράζει.
Η γιαγιά μου έλεγε "μαθημένος δεν γεννήθηκε κανείς, η προσπάθεια μετράει".
Γεια σου φιλη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχην ευχαριστω για την συνταγη και τον τροπο παρουσιασης. Πρωτη φορα το φτιαχνω και τωρα ειμαι στη φαση που θα το αφησω για 24 ωρες..!Να σε ρωτησω και εγω με τη σειρα μου.
1) Γιατι πρεπει να αποστηρωθουν τα βαζα; Ειναι υποχρεωτικο;
2) Αν δεν βαλω αμυγδαλα πειραζει;
3) το λεμονι..αφηνει τη γευση του; δεν πιστευω δηλ να ειναι ξινο μετα...
Φίλε/η γεια σου.
ΔιαγραφήΞεκινώντας από το τέλος, το λεμόνι δεν το καταλαβαίνεις στη γεύση (δεν το νιώθεις ξυνό), βοηθάει να μην ζαχαρώνει το γλυκό και ενισχύει τη γεύση του.
Αμύγδαλα μπορείς και να μην βάλεις, αν και νομίζω πως ταιριάζουν πολύ σε αυτό το γλυκό.
Όσο για την αποστείρωση των βάζων, είναι απαραίτητη αν φυλάξουμε το γλυκό εκτός ψυγείου. Αν το έχουμε στο ψυγείο "αντέχει" χωρίς αποστείρωση 2 - 3 μήνες περίπου. Έπειτα θα σου μουχλιάσει.
Αν και παλιά η απάντηση δεν αντιστάθηκα να μην απαντήσω κι εγώ, ως προς το κομμάτι των αποστειρωμένων βάζων.
ΔιαγραφήΤο γλυκό κυδώνι το φτιάχνω σταθερά κάθε χρόνο (έχουμε κυδωνιά στο κτήμα μας στο χωριό) και δεν χρησιμοποιώ αποστειρωμένα βάζα. Αν είναι σωστά δεμένο το γλυκό κι όχι πολύ γινωμένα τα κυδώνια, δεν μουχλιάζει το γλυκό και μπορείς να το διατηρήσεις εκτός ψυγείου για έναν ολόκληρο χρόνο και παραπάνω! Αν τα κυδώνια είναι λίγο γινωμένα, ίσως μετά από μερικούς μήνες να κάνει το γλυκό ένα μούχλιασμα στην επιφάνεια. Την αφαιρούμε και διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο όπου δεν παθαίνει τίποτε.
Φίλη μου η αλήθεια είναι ότι ο παραδοσιακός τρόπος, αυτός που ακολουθούσαν οι γιαγιάδες μας για την συντήρηση των γλυκών του κουταλιού, δεν προέβλεπε αποστείρωση. Στην εποχή μας όμως και για να είμαστε σίγουρες, ειδικά αν φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα (οπότε θα τα αποθηκεύσουμε για μεγάλο διάστημα) καλό είναι να αποστειρώνουμε τα βάζα, αφού έτσι κι αλλιώς δεν μας κοστίζει τίποτα. Προσωπικά, δεν αποστειρώνω μόνο ότι φτιάχνω σε μικρή ποσότητα, που θα καταναλωθεί γρήγορα.
Διαγραφήτο εκανα και ειναι τελειο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να γινει κοκκθνο πρεπι να το βρασω ολο κανονικα η πρεπει να το αφησω 24 ωρες;; ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αφήνεις περίπου 24 ώρες και έπειτα το βράζεις. Καλή επιτυχία.
ΔιαγραφήΤο εκανα κ ειναι φανταστικο αλλα για να το βαλω σε βαζα αποστειρομενα αν ειναι ζεστοτο γλυκο θα εχει προβλημα;;ευχαριστω εκ τον προτερον
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
ΔιαγραφήΌχι και ζεστό να το βάλουμε στο βάζο δεν έχει κανένα πρόβλημα, (εκτός από το ότι μπορεί να καούμε), ίσα - ίσα που έτσι το κονσερβοποιούμε (γεμίζουμε το βάζο ξεχειλιστά, το σφραγίζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε αναποδογυρισμένο πάνω σε μια πετσέτα να κρυώσει).
Καλημερα σας κ.Νικολαου. Καναμε την 1η βραση (περισσοτερη ωρα)και μας μαλακωσε . Μπορουμε να το σκληρυνουμε ?? Το χρωμα δε μας πειραζει ποιο θα ειναι, Σας ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε, δεν ξέρω πόση ώρα το έβρασες, αλλά άστο να σταθεί 24 ώρες, όπως λέει η συνταγή και την άλλη μέρα μισοσκέπασέ το και βράσε το σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σκληρύνει όσο θέλεις. Αν το σιρόπι σου έχει δέσει συμπλήρωνε νερό. Εναλλακτικά, αν σου έχει λιώσει πολύ, πολτοποίησέ το με το ραβδομπλέντερ και κάνε το μαρμελάδα.
Διαγραφήκαλημερα κ. Νικολαου. Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σας. Καλα πηγε η επιδιορθωση. Την επομενη φορα λεω να δεσω πρωτα το σιροπι και μετα να ριξω τα κυδωνια (επειδη μου αρεσουν σκληρα). Καλο Σ-Κύριακο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που τελικά ο κόπος σου δεν πήγε χαμένος και το αποτέλεσμα σου άρεσε. Άλλωστε το τελικό αποτέλεσμα μετράει.
ΔιαγραφήΑν αντί για αμύγδαλα βάλω καρύδια, θα αλλάξει κάτι? μήπως το έχετε δοκιμάσει? ή κάποιος άλλος που βλέπει τη σελίδα να μου πει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε δεν το έχω δοκιμάσει και δεν μπορώ να σου πω, αν κάποιος το έχει και ξέρει, ας μας πει.
ΔιαγραφήΓια πρωτη φορα φετος εβαλα καρυδια.Εγινε πολυ ωραιο.δεν ξερω βεβαια αν μεινει πολυ καιρο μηπως μαλακωσει το καρυδι ,Θα σας πω μετα λιγο καιρο.
ΔιαγραφήΚαλημέρα σας!! υπέροχα τα γλυκά σας έχω κάνει το σύκο και το μελιτζανακι και ήταν πραγματικά υπέροχα!!!μια ερώτηση ήθελα... εγώ που τα θέλω σκληρά σε πιο βράσιμο το αφήνω πολύ ώρα,στο πρώτο ή στο δεύτερο???
ΔιαγραφήΒίκυ μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τη δεύτερη φορά βράζεις τα κυδώνια περισσότερο.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα,ήθελα να ρωτήσω επειδή δεν καταναλώνω λευκή ζάχαρη, αν θα μπορούσε να γίνει το γλυκό με την καφέ ή αν αυτό δημιουργεί πρόβλημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ!
Αλεξάνδρα μου, απ' ότι θυμάμαι δεν έχω φτιάξει ποτέ γλυκό του κουταλιού με καστανή ζάχαρη, κι έτσι δεν ξέρω να σου πω τι γίνεται. Υποθέτω ότι γίνεται, αλλά σίγουρα δεν μπορώ να σου πω. Αν το δοκιμάσεις, στείλε μου μήνυμα τι έγινε.
ΔιαγραφήΓεια σας! Έκανα το καθος και έβαλα το λεμόνι και την αμπαροριζα στο πρώτο βράσιμο και οταν το δοκίμασα μου φάνηκε πολυ ξινό. Υπάρχει τρόπος να το διορθώσω αυτο;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΒγάλε την αρμπαρόριζα και συνέχισε κανονικά τη συνταγή (χωρίς άλλο λεμόνι) και θα είναι εντάξει.
ΔιαγραφήΣας ευχαριστω πολυ για την άμεση απάντηση σας. Γιατι πρέπει να βγάλουμε την αμπαροριζα;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για το blog σας!!
Γιατί κανονικά την αρμπαρόριζα τη βάζουμε στο τέλος, ώτε να βράσει για λίγο, εσύ την έβαλες από την αρχή οπότε...
ΔιαγραφήΝα πω επίσης οτι έβαλα πολυ λιγο λεμόνι. Απλά το φρούτο ως έχει ήταν πολυ ξινό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα :) έκανα τη πρώτη βραση αλλά δεν μου αφρισε καθόλου :/ έκανα κάτι λάθος ή παίζουν ρόλο τα κιδωνια?? Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει πρόβλημα, συνέχισε κανονικά.
ΔιαγραφήΑν το βρασω την ιδια μερα πειραζει;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΆννα μου καλό είναι να μείνει μια μέρα για να βγάλει τα ζουμιά του. Αν όμως το βιάζεσαι, βράστο την ίδια μέρα.
ΔιαγραφήΚαλησπερα...εκανα την πρωτη βραση για πεντε λεπτα κ μαλακωσε αρκετα. Αυτο που εκανα ειναι να στραγγισω το σιροπι σε αλλη κατσαρολα για να μην μαλακωσει κι αλλο μεχρι αυριο που θα το ξαναβρασω. Εκανα καλα?? Τι μπορω να κανω για να σκληρυνει.Την κατσαρολα τη σκεπαζω αποψε η θα μου λιωσει??? Ευχαριστω εκ των προτερων!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου για να σου μαλακώσει το κυδώνι αρκετά με 5' βράσιμο, σημαίνει ότι είναι από τα αφρατοκύδωνα (όπως τα λέμε εμειίς εδώ), οπότε πολύ σκληρό δεν πρόκειται να σου γίνει, ακόμα κι αν το σιγοβράσεις και το κοκκινίσεις.
ΔιαγραφήΌσο για το σούρωμα, αυτό το κάνουμε στα φρούτα που λιώνουν (φράουλες), κι όχι στο κυδώνι. Οπότε βάλτο πάλι στο σιρόπι κι ακολούθα τη συνταγή, όπως την περιγράφω.
ΓΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΙ ΤΡΑΓΑΝΟ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκολούθησε ακριβώς τη συνταγή.
Διαγραφήυπεροχο! πολυ ωραια και κατατοπιστικη η συνταγη σας. εγω που δεν εχω ιδεα απο κουζινα αυτο το πετυχα. χαχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα!θελω την συμβουλη σας! Το γλυκο μου εγινε...πολυ γλυκο!!!εβαλα πολυ ζαχαρη.πως το διορθωνω;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρήνη μου δεν ξέρω πόση ζάχαρη έβαλες παραπάνω, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να το διορθώσεις. Αν είναι τόσο γλυκό που δεν τρώγεται, πολτοποίησέ το και κάνε το μαρμελάδα.
ΔιαγραφήΕξαιρετική συνταγή! Πρώτη φορά που φτιάχνω γλυκό κουταλιού. Η πρώτη παρτίδα μου βγήκε κοκκινωπή και εντελώς πηχτό αλλά πεντανοστιμο, η δεύτερη παρτίδα βγήκε πιο ξανθό και αρκετά ρευστό και πάλι πεντανοστιμο! Την τρίτη φορά πιστεύω θα το πετύχω ακριβώς!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο εκανα ακριβως οπως λεει η συνταγη κα ελειωσε εντελως. γιατι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου μόνο να εικάσω μπορώ. Υποθέτω λοιπόν ότι μάλλον χρησιμοποίησες παραγινομένα αφρατοκύδωνα, γι' αυτό και σου έλιωσαν. Ελπίζω να τα έκανες μαρμελάδα.
ΔιαγραφήΚαλησπερα!! το γλυκο εχει γινει κοκκινο αλλα ειναι μαλακο! τι πρεπει να κανω?χρειαζεται κι αλλο βρασιμο??? ευχαριστω εκ των προτερων
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού σου κοκκίνισε (κι αν έχει δέσει το σιρόπι) είναι εντάξει, δεν χρειάζεται άλλο βράσιμο.
ΔιαγραφήΓειά σας!Ακολουθησα τα βηματα της συνταγης ακριβώς οπως λετε για να μου γίνει κόκκινο κ μαστιχωτο....αλλα εγινε κόκκινο κ πολυ μαλακο.Καθε χρόνο το ιδιο παθαίνει. Τι κανω λάθος? ??
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αν θα γίνει το κυδώνι κόκκινο και σκληρό ή όχι, εξαρτάται από την ποικιλία του. Υπάρχουν ποικιλίες κυδωνιών, (εδώ στην Πάτρα τα λέμε αφρατοκύδωνα), που επειδή μαλακώνουν πολύ και βράζουν αμέσως, δεν κάνουν για κόκκινο κυδώνι. Μάλλον τέτοιο, υποθέτω, είναι το κυδώνι που έφτιαξες.
ΔιαγραφήΜία ερώτηση παρακαλώ! ανοικτή ή ηκειστή η κατσαρόλα? ευχαριστώ εκ των προτέρων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική μου στο πρώτο βράσιμο η κατσαρόλα είναι ανοιχτή, για να μπορούμε να ξαφρίζουμε· στο δεύτερο βράσιμο μισοσκεπάζουμε το γλυκό (αν την κλείσουμε τελείως θα φουσκώσει).
ΔιαγραφήΓιατι εγινε σκληρο το γλυκο μπορει καποιος να απαντησει ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνήθως αυτό οφείλεται στην ποικιλία των κυδωνιών.
ΔιαγραφήΤελειοοοοοοοοο Ευχαριστω για την υπεροχη συνταγη 💟💟
ΑπάντησηΔιαγραφήεγινε πραγματικα υπέροχο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.ηθελα να ρωτήσω το γλυκό κυδώνι οταό είναι σκληρό θελεθ πιο πολύ η πιο λίγο βρασιμο? Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓωγώ μου, αν ρωτάς συγκριτικά με το αφρατοκύδωνο, το σκληρό θέλει περισσότερο βράσιμο.
ΔιαγραφήΔεν ξέρω αν είναι αφρατοκυδωνο,το εβρασα 5-10 λεπτά κ την επόμενη ξανα αλλο τοσο.κ εγινε πέτρα.μηπως φταίει που δεν το έβαλα σε νερο όταν το εκοψα κ το έβρασα απευθείας?ευχαριστω..
ΔιαγραφήΓωγώ μου από τους χρόνους που μου γράφεις φαίνεται ότι είναι τα κλασικά κυδώνια. Βράσε τα μέχρι να μαλακώσουν λίγο, αν χρειαστεί πρόσθεσε και λίγο νερό και θα είναι εντάξει.
ΔιαγραφήΚαλημέρα σας. Πάρα πολύ ωραίες οι συνταγές σας. Γενικά έχω κάνει πάρα πολλά πράγματα από εσάς και κυρίως τα λικέρ σας που μου βγήκαν απλά τέλεια!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσον αφορά στο κυδώνι, εμένα μου βγήκε ξανθό και μαλακό. Δεν το έβρασα τόσο πολύ γιατί φοβόμουν ότι θα λιώσει. Δε νομίζω ότι είναι η ποικιλία που φταίει γιατί η μαμά μου πέρσυ το είχε κάνει πορτοκάλι.
Τι θα κάνω;;; Έχω σπάσει το κεφάλι μου. Μήπως να βγάλω τα κυδώνια κ να βράσω μόνο το σιρόπι;;;
Δε ξέρω τι να κάνω για να το πετύχω.
Επίσης, έφτιαξα κ μαρμελάδα κυδώνι η οποία μου βγήκε ανοιχτό πορτοκαλί.
Σας φιλώ.
Παναγιώτα μου καλησπέρα. Κυδώνια υπάρχουν σκληρά και μαλακά, οπότε ανάλογα με το τι θα διαλέξουμε, εξαρτάται και το τελικό χρώμα. Αν θέλουμε κατακόκκινο γλυκό, διαλέγουμε σκληρά κυδώνια (όταν λέμε σκληρά, δεν κόβονται με το μαχαίρι) και τα βράζουμε πολύ. Αν βράσεις μόνο του το σιρόπι δεν θα κάνεις τίποτα.
ΔιαγραφήΚαλησπερα, ειμαι στο πρωτο σταδιο με τα κυδωνια, τα αφησα για 5 λεπτα σε μετρια φωτια. Πρεπει να τα σκεπασω με καπακι ή καποια πετσετα μεχρι αυριο που θα γινει το δευτερο βημα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι Ιωάννα μου δεν τα σκεπάζουμε, τ' αφήνουμε ξεσκέπαστε να κρυώσουν.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.