Header Ads

Οσπριάδα (σούπα με ποικιλία οσπρίων)

Οσπριάδα (σούπα με ποικιλία οσπρίων) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η οσπριάδα είναι μια εξαιρετικά νόστιμη και υγιεινή σούπα φτιαγμένη με ανάμεικτα όσπρια, που θυμίζει πολύ τα πολυσπόρια που έφτιαχναν στη γιορτή της Παναγιάς της Πολυσπορίτισσας. Ανάλογα με την περιοχή που φτιάχνεται, η οσπριάδα μπορεί να περιέχει έως και 13 διαφορετικά είδη οσπρίων όπως, φασόλια διάφορα (μικρά, μεγάλα, γίγαντες, άσπρα, κόκκινα, πράσινα, μαύρα, μαυρομάτικα και μπαρμπούνια), φακές (μαύρες, κόκκινες και καφέ), φάβα (κομμένη από λαθούρι και πράσινη από μπιζέλι), ρεβίθια χοντρά και φαγόπυρο.

Οσπριάδα (σούπα με διάφορα όσπρια)

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά

•   500 γρ. οσπριάδα
•   2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•   2/3 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•   2 καρότα σε ροδέλες
•   1 φύλλο δάφνης
•   2,5 λίτρα νερό περίπου
•   αλάτι - πιπέρι - ρίγανη
•   χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα όσπρια για 2 - 3 ώρες, μετά τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Οσπριάδα (σούπα με ποικιλία οσπρίων) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Οσπριάδα (σούπα με ποικιλία οσπρίων) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα όσπρια συνεχίζοντας το σωτάρισμα για 2' λεπτά ακόμη και μετά ρίχνουμε τα καρότα το σέλινο, τη δάφνη και τη ρίγανη.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 2,5 λίτρα νερό περίπου, αν τα βράσουμε σε απλή κατσαρόλα ή λιγότερο αν τα βράσουμε σε χύτρα ταχύτητας.
Οσπριάδα (σούπα με ποικιλία οσπρίων) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Οσπριάδα (σούπα με ποικιλία οσπρίων) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν τα σκληρότερα όσπρια (φασόλια, ρεβύθια) μαλακώσουν, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα και είμαστε έτοιμοι.

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το βίντεο.

Δείτε επίσης: Φασόλια ξερά σαλάτα (πιάζ- piyaz)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια