Μια εξαιρετική σαλάτα, νοστιμότατη και άκρως υγιεινή, με όσπρια, κρεμμύδια και καρότα, που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το τραπέζι μας.
Παραδόξως για φασόλια, αρέσει πάρα πολύ στα περισσότερα παιδιά.
Αξίζει να τα δοκιμάσετε!
Υλικά
• 300 γραμ. φασόλια μικρά ξερά ή μαυρομάτικα
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο
• 1 καρότο ολόκληρο
• 2 κλωνάρια σέλινο
• 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
• 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 2 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
• ½ πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
• 6 ελιές
• κουνουπίδι ή αγγουράκι ή καρότο τουρσί
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ¼ φλυτζ. τσαγιού χυμό λεμόνι ή ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Παραδόξως για φασόλια, αρέσει πάρα πολύ στα περισσότερα παιδιά.
Αξίζει να τα δοκιμάσετε!
Φασόλια ξερά σαλάτα (πιάζ- piyaz)
Υλικά
• 300 γραμ. φασόλια μικρά ξερά ή μαυρομάτικα
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο
• 1 καρότο ολόκληρο
• 2 κλωνάρια σέλινο
• 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
• 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 2 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
• ½ πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
• 6 ελιές
• κουνουπίδι ή αγγουράκι ή καρότο τουρσί
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ¼ φλυτζ. τσαγιού χυμό λεμόνι ή ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Από βραδύς, μουλιάζουμε τα φασόλια σε νερό που να τα σκεπάζει. Την άλλη μέρα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα, με μπόλικο κρύο νερό που να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να βράσουν, σε μέτρια φωτιά, για 5΄- 6΄. Έπειτα τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό που τα βράσαμε. |
|
Τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό, ρίχνουμε το αλάτι, το καρότο ολόκληρο, το κρεμμύδι, το σέλινο και τα ξαναβράζουμε για 40' - 45' περίπου, έως ότου να μαλακώσουν, προσέχοντας όμως να μη μας λιώσουν. {Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ' το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας}. |
|
Όταν βράσουν, αφαιρούμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο, σουρώνουμε τα φασόλια και τ' αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο. Έπειτα τα βάζουμε σε μια πιατέλα, ρίχνουμε το λάδι, το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι, τη μισή ποσότητα από τα υπόλοιπα υλικά, και τ᾿ ανακατεύουμε. |
|
Ακολούθως στολίζουμε τη σαλάτα μας με τα υπόλοιπα υλικά και τελειώνουμε με τις ελιές. Αν δεν μας αρέσει το καρότο τουρσί, μπορούμε να βάλουμε το βρασμένα καρότο, ή μπορούμε να μην βάλουμε και καθόλου, και να τη σερβίρουμε όπως στην αριστερή φωτογραφία. -- Αν θέλουμε, μπορούμε να τα συνοδεύουμε με τόνο ή να τον ψιλοκόψουμε και τον ανακατέψουμε μέσα. -- Με το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο, μπορούμε να φτιάξουμε μια πρόχειρη, νοστιμότατη σαλάτα, με λίγο λάδι, αλάτι και χυμό λεμονιού ή ξύδι. Δείτε επίσης: Γίγαντες τηγανιτοί σαλάτα |
4 Σχόλια
Σήμερα την έκανα εξαιρετική ..πολύ ωραία συνταγή ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά καλή εβδομάδα...
Ρούλα μου σ΄ ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά, επίσης.
Διαγραφήωραιότατη υγιεινή σαλάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήαλέκα
Αλέκα μου συμφωνώ μαζί σου.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.