Φασόλια ξερά σαλάτα (πιάζ- piyaz)

Τα φαγητά της γιαγιάς - Φασόλια ξερά σαλάτα (πιάζ- piyaz)
Μια εξαιρετική σαλάτα, νοστιμότατη και άκρως υγιεινή, με όσπρια, κρεμμύδια και καρότα, που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το τραπέζι μας.
Παραδόξως για φασόλια, αρέσει πάρα πολύ στα περισσότερα παιδιά.
Αξίζει να τα δοκιμάσετε!



 

Φασόλια ξερά σαλάτα (πιάζ- piyaz)

Υλικά

•    300 γραμ. φασόλια μικρά ξερά ή μαυρομάτικα
•    1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο
•    1 καρότο ολόκληρο
•    2 κλωνάρια σέλινο
•    1 κρεμμύδι σε ροδέλες
•    1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    2 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
•    ½ πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
•    6 ελιές
•    κουνουπίδι ή αγγουράκι ή καρότο τουρσί
•    ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    ¼ φλυτζ. τσαγιού χυμό λεμόνι ή ξύδι
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Από βραδύς, μουλιάζουμε τα φασόλια σε νερό που να τα σκεπάζει.
Την άλλη μέρα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, με μπόλικο κρύο νερό που να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄- 6΄.
Έπειτα τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φασόλια ξερά σαλάτα (πιάζ- piyaz)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φασόλια ξερά σαλάτα (πιάζ- piyaz)
Τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό, ρίχνουμε το αλάτι, το ολόκληρο καρότο και κρεμμύδι, το σέλινο και τα ξαναβράζουμε για 40' - 45' περίπου, έως ότου να μαλακώσουν, χωρίς να μας λιώσουν.
{Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ' το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας}.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φασόλια ξερά σαλάτα (πιάζ- piyaz)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φασόλια ξερά σαλάτα (πιάζ- piyaz)
Όταν γίνουν, τα στραγγίζουμε, (πετάμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο) και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Έπειτα τα βάζουμε σε μια πιατέλα,
ρίχνουμε το λάδι, το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι, τη μισή ποσότητα από τα υπόλοιπα υλικά, και τ᾿ ανακατεύουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φασόλια ξερά σαλάτα (πιάζ- piyaz)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φασόλια ξερά σαλάτα (πιάζ- piyaz)
Ακολούθως στολίζουμε τη σαλάτα μας με τα υπόλοιπα υλικά και τελειώνουμε με τις ελιές.
Αν δεν μας αρέσει το καρότο τουρσί, μπορούμε να βάλουμε το βρασμένα καρότο, ή μπορούμε να μην βάλουμε και καθόλου, και να τη σερβίρουμε όπως στην αριστερή φωτογραφία.

-- Αν θέλουμε, μπορούμε να τα συνοδεύουμε με τόνο, ή τον ψιλοκόβουμε και τον ανακατεύουμε μέσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.