Αυτή είναι η συνταγή για το παραδοσιακό, νηστίσιμο σπανακόρυζο, με λεμονάτη σάλτσα, όπως το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Γίνεται εύκολα και γρήγορα, είναι πολύ θρεπτικό, κι αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
• 800 γραμ. σπανάκι
• 700 γραμ. ψιλικά για πίτα (σέσκλα ή σέσκουλα, λάπατα ή λάπαθα, καυκαλίδες ή καυκαλίθρες, μυρώνια)
• 1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμό)
• 3 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
• 1/2 ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 2/3 κούπας ελαιόλαδο
• χυμό από 1 λεμόνιΣπανακόρυζο παραδοσιακό, λεμονάτο
Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.Υλικά
• 800 γραμ. σπανάκι
• 700 γραμ. ψιλικά για πίτα (σέσκλα ή σέσκουλα, λάπατα ή λάπαθα, καυκαλίδες ή καυκαλίθρες, μυρώνια)
• 1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμό)
• 3 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
• 1/2 ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 2/3 κούπας ελαιόλαδο
• 1 φλυτζ. καφέ ρύζι γλασέ ή νυχάκι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε τα λαχανικά, σε σουρωτήρι. Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα χοντροκόβουμε. Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε, το πράσο, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα βάζουμε μαζί με τα λαχανικά. | |
Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, μέχρι να γυαλίσει. Έπειτα ρίχνουμε τα λαχανικά, αλατίζουμε, πιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να μειωθούν κατά τα 3/4 σε όγκο. | |
Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, αφού το ξεπλύνουμε με νερό, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, ανακατεύουμε προσεκτικά ή κουνάμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 15' περίπου, ώσπου να βράσει το ρύζι. 'Όταν βράσει το φαγητό ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το καπάκι, αφήνουμε να σταθεί για 15' με 20', να απορροφήσει το ρύζι τα υγρά και σερβίρουμε. -- Δεν βράζουμε πολύ το ρύζι για να μείνει σπυρωτό. Δείτε επίσης; Φασολάδα με σπανάκια (σπανακοφάσουλα) |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.