Header Ads

Καγιανάς με σπαράγγια και οβριές

Καγιανάς με σπαράγγια και οβριές - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Οι οβριές, βρυωνιές ή αβρωνιές, όπως λέγονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, είναι άγρια χόρτα που φυτρώνουν, με τον ερχομό της Άνοιξης, σε ακαλλιέργητα και σκιερά μέρη. Στενή παρέα τούς κάνουν τα άγρια σπαράγγια, που φυτρώνουν παραδίπλα, και μαζί περιμένουν όσες και όσους τα αγαπούν, να πάνε να τα μαζέψουν, να τα μαγειρέψουν και να τα απολαύσουν.

Καγιανάς με οβριές και άγρια σπαράγγια


Υλικά

•     1 ματσάκι οβριές
•     1 ματσάκι σπαράγγια
•     5 αυγά
•     1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
•     100 γραμ. φέτα σε κύβους
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Μ' ένα κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε, κόβοντας το σκληρό κάτω κομμάτι τους, τις οβριές και τα σπαράγγια, και τα πλένουμε καλά.
Σ' ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε νερό, κι όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα τις οβριές με τα σπαράγγια και τ' αλατίζουμε. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και μετά τα στραγγίζουμε σ' ένα πιάτο.
Καγιανάς με σπαράγγια και οβριές - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καγιανάς με σπαράγγια και οβριές - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το λάδι, κι όταν ζεσταθεί λίγο, απλώνουμε μέσα τις οβριές, τα σπαράγγια και μετά τη φέτα.
Μέχρι να κάψει το λάδι, χτυπάμε μ᾿ ένα πηρούνι τα αυγά, αφού τ᾿ αλατοπιπερώσουμε, και τα περιχύνουμε στο τηγάνι, να καλύψουν τις οβριές, τα σπαράγγια και το τυρί.
Καγιανάς με σπαράγγια και οβριές - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καγιανάς με σπαράγγια και οβριές - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν η ομελέτα πάρει χρώμα από κάτω (την ανασηκώνουμε σε μια άκρη, μ' ένα πηρούνι να δούμε), με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου ή δίσκου ή μ᾿ ένα μεγάλο καπάκι, την αναποδογυρίζουμε, και τηγανίζουμε για 3΄- 4΄ λεπτά ακόμη, μέχρι η ομελέτα να ροδίσει κι απ᾿ την άλλη.

Τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και τη σερβίρουμε ζεστή, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

-- Μαζεύουμε τους τρυφερούς βλαστούς, δηλαδή τα νέα βλαστάρια που βγαίνουν γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Στο μάζεμα προσέχουμε το μαλακό πάνω μέρος του κορμού, γιατί είναι ευαίσθητο και σπάει εύκολα.
Με ένα μαχαιράκι καθαρίζουμε το σκληρό κάτω κομμάτι ή αν είναι πολύ σκληρό το πετάμε.

Δείτε επίσης: Οβριές και Σπαράγγια γιαχνί

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια