Οβριές και Σπαράγγια γιαχνί

Οβριές και Σπαράγγια γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μετά από αρκετά χρόνια, πήγα με τον άντρα μου, στα μέρη που κάποτε μαζεύαμε τα σπαράγγια και τις οβριές, παρέα με τη γιαγιά μου.
Επειδή δεν βρήκαμε αρκετά, αποφάσισα να τα φτιάξω όλα μαζί, ανακατεμένα και να τα κάνω γιαχνί, όπως τα κάναμε παλιά με τη γιαγιά μου και γινόντουσαν πεντανόστιμα!


Οβριές και Σπαράγγια γιαχνί


Υλικά

•     1 ματσάκι σπαράγγια
•     1 ματσάκι οβριές
•     4 κρεμμύδια σε φέτες
•     3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
•     1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
•     2 - 3 φύλλα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα
•     1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•     100 γραμ. φέτα σε κύβους (προαιρετικά)
•     λεμόνι ή ξύδι
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα σπαράγια και τις οβριές.
Με ένα μαχαιράκι κόβουμε το σκληρό κάτω κομμάτι τους και το πετάμε.
Οβριές και Σπαράγγια γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Οβριές και Σπαράγγια γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ' ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε νερό, κι όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα τις οβριές και τα σπαράγγια και τα ζεματάμε για 2΄.
Τ' αποσύρουμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε σε τρυπητό και τ' αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Οβριές και Σπαράγγια γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Οβριές και Σπαράγγια γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε (σοτάρουμε) τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, για 5' -  7' περίπου, μέχρι να γυαλίσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα σπαράγγια με τις οβριές, τη ντομάτα, το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τόσο νερό, που σχεδόν να τα σκεπάζει.
Οβριές και Σπαράγγια γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Οβριές και Σπαράγγια γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ανακατεύουμε προσεκτικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και τα βράζουμε για 15' - 20', μέχρι να βράσουν τα λαχανικά και να μείνουν με λίγη σάλτσα.
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, ανακατεύουμε προσεκτικά το φαγητό, κι αν χρειαστεί νερό προσθέτουμε.
Ένα - δύο λεπτά πριν το τέλος, ρίχνουμε τη φέτα, κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευτούν και τ' αφήνουμε για 1' - 2' να πάρουν μια βράση.

Το σερβίρουμε ζεστό, ή και κρύο, με ξύδι ή χυμό λεμονιού και αν το θέλουμε νηστίσιμο, δεν βάζουμε φέτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους