Header Ads

Λαμπροκουλούρα αφράτη σαν τσουρέκι

Λαμπροκουλούρα αφράτη σαν τσουρέκι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το πιο αφράτο Λαμπρόψωμο που έχετε δοκιμάσει και το πιο γρήγορο να το φτιάξετε, αφού γίνεται χωρίς ζύμωμα στο χέρι. Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή, που το κάνει ακόμα πιο εύκολα (γιατί το ζεσταίνει κι όλας), μπορείτε να το ζυμώσετε στο μίξερ, με το εξάρτημα για τσουρέκι, και να το βάλετε να φουσκώσει στην κουζίνα σας, σκεπασμένο με μια πετσέτα, μόνο με το λαμπάκι αναμμένο.

Πασχαλινή κουλούρα πολύ αφράτη στον αρτοπαρασκευαστή

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά

•    400 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό τύπου Μ)
•    100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό
•    50 γραμ. βούτυρο γάλακτος
•    15 γραμ. ξηρή μαγιά στιγμής (σκόνη)
•    170 γραμ. νερό
•    170 γραμ. γάλα φρέσκο
•    1 κουτ. σούπας ζάχαρη
•    1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι
•    ξύσμα από 1 λεμόνι

•    γάλα για επικάλυψη
•    1 κόκκινο αυγό

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε τα αλεύρια. Σ' ένα μικρό γουδί ή στο μούλτι χτυπάμε το μαχλέπι με τη ζάχαρη.
Λαμπροκουλούρα αφράτη σαν τσουρέκι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαμπροκουλούρα αφράτη σαν τσουρέκι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή το νερό, το γάλα, το αλάτι, το αλεύρι, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι με τη ζάχαρη, ανοίγουμε για λακκουβίτσα και ρίχνουμε τη μαγιά.
Ρυθμίζουμε το μηχάνημα στην ένδειξη για γαλλικό ψωμί και το βάζουμε να δουλέψει.
Περίπου 45' - 60' μετά, η ζύμη μας θα έχει φουσκώσει, οπότε τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας για να πλάσουμε την κουλούρα μας.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, φτιάχνουμε δύο λωρίδες, για το Σταυρό και μετά άλλες δύο μικρότερες που θα μπουν πάνω από τ' αυγό. (Αν η ζύμη κολλάει, βάζουμε στα χέρια μας λίγη μαργαρίνη).
Λαμπροκουλούρα αφράτη σαν τσουρέκι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαμπροκουλούρα αφράτη σαν τσουρέκι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα βουτυρώνουμε ένα ταψάκι Ν°30 (διαμέτρου 30 εκ.), στον πάτο και τα πλάγια.
Με τη ζύμη που μας έμεινε πλάθουμε ένα μπαστούνι, το τοποθετούμε στο ταψί, το κάνουμε κουλούρα και, με το χέρι μας, πιέζουμε να ακουμπήσει στα τοιχώματα.
Τοποθετούμε τις λωρίδες φτιάχνοντας το Σταυρό, βάζουμε το αυγό και μετά το σκεπάζουμε με τις μικρότερες λωρίδες.
Σκεπάζουμε το Λαμπρόψωμο με μια καθαρή πετσέτα ή λαδόκολλα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30' - 45' περίπου.
Λαμπροκουλούρα αφράτη σαν τσουρέκι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαμπροκουλούρα αφράτη σαν τσουρέκι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν φουσκώσει η κουλούρα μας, μ' ένα πινέλο, αλείφουμε προσεκτικά, με λίγο γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην προτελευταία σχάρα, στον αέρα στους 165°C, για 30'- 35' περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά ή στους 200°C, στις αντιστάσεις.

-- Εάνη ζύμη μας γίνει πολύ μαλακή και κολλάει στα χέρια, (παρ' όλο που βάλαμε μαργαρίνη) αλευρώνουμε, με λίγο αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις, τον πάγκο της κουζίνας και πλάθουμε το Λαμπρόψωμό μας πολύ πιο εύκολα.

Δείτε επίσης: Κουλούρες της Λαμπρής ή Λαμπριάτικες

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια