Header Ads

Μελομακάρονα με καρύδι

Μελομακάρονα με καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια πολύ ωραία συνταγή για μελομακάρονα ζυμωμένα με καρύδι, που θα σας εντυπωσιάσουν. Είναι πολύ τραγανά, με όσο σιρόπι χρειάζεται ώστε να είναι μαλακά, αλλά να μην λασπώνουν.
Γίνονται εύκολα και αρέσουν πολύ. Δοκιμάστε τα!

Υλικά για 70 τεμμάχια περίπου

•    1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ηλιέλαιο
•    250 γραμ. ζάχαρη
•    1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού
•    50 γραμ. τεντούρα ή κονιάκ
•    1100 - 1300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    3 κουτ. σούπας καρύδι τριμμένο
•    ξύσμα από 1 πορτοκάλι
•    1 κουτ. σούπας κανέλλα
•    ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
•    ½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
•    ½ κουτ. γλυκού αμμωνία

    Για το σιρόπι

•    2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•    2 φλυτζ. τσαγιού νερό
•    1 φλυτζ. τσαγιού μέλι
•    1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
•    φλούδες από 1 πορτοκάλι

    Για το γαρνίρισμα

•    1 κούπα αλεσμένα καρύδια, περίπου
•    1 κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
•    ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
•    μέλι

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Μελομακάρονα αφράτα

Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, την ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5΄, σε μέτρια ταχύτητα.
Μελομακάρονα με καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελομακάρονα με καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.
Μελομακάρονα με καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελομακάρονα με καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε 2 - 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι μας και την τεντούρα ή το κονιάκ.
Μελομακάρονα με καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελομακάρονα με καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα διαλύουμε την αμμωνία στο μισό χυμό πορτοκαλιού, στον υπόλοιπο διαλύουμε τη μαγειρική σόδα και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
Μελομακάρονα με καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελομακάρονα με καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τέλος προσθέτουμε το καρύδι και 2 - 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και όταν απορροφηθούν, σταματάμε το μίξερ.
Μελομακάρονα με καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελομακάρονα με καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας απαλά, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (όσο πάρει), μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή, που να μην κολλάει στα χέρια.
Δεν ζυμώνουμε πολύ το μείγμα, γιατί θα μας σφίξει η ζύμη και θα αποβάλλει το λάδι.
Μελομακάρονα με καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελομακάρονα με καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης, πλάθουμε τα μελομακάρονα και, κάνουμε σχέδια μ᾿ ένα πηρούνι στην επιφάνεια τους ή τα πιέζουμε ελαφρά, πάνω στην επιφάνεια του τρίφτη τυριών.
Δείτε κι αυτά: Μελομακάρονα με ελαιόλαδο και σιμιγδάλι
Ψήνουμε για 25΄περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Όταν τα ξεφουρνίσουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Μελομακάρονα με καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελομακάρονα με καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και από την ώρα που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 7΄- 8΄, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλουν.

Μεταφέρουμε τα μελομακάρονα σε καθαρά ταψιά, τα περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι και τα αφήνουμε για 4 - 5 ώρες, να το απορροφήσουν (εγώ τα σιροπιάζω από βραδύς και τα αφήνω όλη νύχτα).

Τα τοποθετούμε σε πιατέλες, αν θέλουμε τα περιχύνουμε με λίγο μέλι, και τα πασπαλίζουμε με κανελλογαρύφαλλο και τριμμένο καρύδι.
Δείτε επίσης: Μελομακάρονα με μπύρα που τρίβουν στο στόμα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια