Μια πολύ ωραία συνταγή για μελομακάρονα ζυμωμένα με καρύδι, που θα σας εντυπωσιάσουν. Είναι πολύ τραγανά, με όσο σιρόπι χρειάζεται ώστε να είναι μαλακά, αλλά να μην λασπώνουν.
Γίνονται εύκολα και αρέσουν πολύ. Δοκιμάστε τα!
Υλικά για 70 τεμμάχια περίπου
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ½ φλυτζ. τσαγιού ηλιέλαιο
• 250 γραμ. ζάχαρη
• 1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού
• 50 γραμ. τεντούρα ή κονιάκ
• 1100 - 1300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 3 κουτ. σούπας καρύδι τριμμένο
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 1 κουτ. σούπας κανέλλα
• ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
• ½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
• ½ κουτ. γλυκού αμμωνία
Για το σιρόπι
• 2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 2 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 1 φλυτζ. τσαγιού μέλι
• 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
• φλούδες από 1 πορτοκάλι
Για το γαρνίρισμα
• 1 κούπα αλεσμένα καρύδια, περίπου
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
• ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
• μέλι
Εκτέλεση
Δείτε επίσης: Μελομακάρονα αφράτα
Γίνονται εύκολα και αρέσουν πολύ. Δοκιμάστε τα!
Υλικά για 70 τεμμάχια περίπου
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ½ φλυτζ. τσαγιού ηλιέλαιο
• 250 γραμ. ζάχαρη
• 1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού
• 50 γραμ. τεντούρα ή κονιάκ
• 1100 - 1300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 3 κουτ. σούπας καρύδι τριμμένο
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 1 κουτ. σούπας κανέλλα
• ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
• ½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
• ½ κουτ. γλυκού αμμωνία
Για το σιρόπι
• 2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 2 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 1 φλυτζ. τσαγιού μέλι
• 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
• φλούδες από 1 πορτοκάλι
Για το γαρνίρισμα
• 1 κούπα αλεσμένα καρύδια, περίπου
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
• ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
• μέλι
Εκτέλεση
Δείτε επίσης: Μελομακάρονα αφράτα
Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, την ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5΄, σε μέτρια ταχύτητα. | |
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλλα και το γαρύφαλλο. | |
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε 2 - 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι μας και την τεντούρα ή το κονιάκ. | |
Έπειτα διαλύουμε την αμμωνία στο μισό χυμό πορτοκαλιού, στον υπόλοιπο διαλύουμε τη μαγειρική σόδα και τα ρίχνουμε στο μείγμα. | |
Τέλος προσθέτουμε το καρύδι και 2 - 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και όταν απορροφηθούν, σταματάμε το μίξερ. | |
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας απαλά, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (όσο πάρει), μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή, που να μην κολλάει στα χέρια. Δεν ζυμώνουμε πολύ το μείγμα, γιατί θα μας σφίξει η ζύμη και θα αποβάλλει το λάδι. | |
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης, πλάθουμε τα μελομακάρονα και, κάνουμε σχέδια μ᾿ ένα πηρούνι στην επιφάνεια τους ή τα πιέζουμε ελαφρά, πάνω στην επιφάνεια του τρίφτη τυριών.Δείτε κι αυτά: Μελομακάρονα με ελαιόλαδο και σιμιγδάλιΨήνουμε για 25΄περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν καλά. Όταν τα ξεφουρνίσουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. | |
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και από την ώρα που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 7΄- 8΄, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλουν. Μεταφέρουμε τα μελομακάρονα σε καθαρά ταψιά, τα περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι και τα αφήνουμε για 4 - 5 ώρες, να το απορροφήσουν (εγώ τα σιροπιάζω από βραδύς και τα αφήνω όλη νύχτα). Τα τοποθετούμε σε πιατέλες, αν θέλουμε τα περιχύνουμε με λίγο μέλι, και τα πασπαλίζουμε με κανελλογαρύφαλλο και τριμμένο καρύδι. Δείτε επίσης: Μελομακάρονα με μπύρα που τρίβουν στο στόμα |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.