Κουλουράκια Πασχαλινά με μαστίχα Χίου

Κουλουράκια Πασχαλινά με μαστίχα Χίου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα πιο νόστιμα, αρωματικά και τραγανά, πασχαλινά κουλούρια, που έχω φτιάξει ποτέ στη ζωή μου.
Η συνταγή είναι της φίλης μου της Αρχοντούλας, που την έχει από τη μαμά της.
Αν σε κάποιους δεν αρέσει η γεύση της μαστίχας, μπορεί να την αντικαταστήσει με βανίλιες.


Κουλουράκια Πασχαλινά πολυτελείας με μαστίχα Χίου


Υλικά

•    1 φλυτζ. τσαγιού (180 γρ.) βούτυρο αγελάδος (πλάκα)
•    2 φλυτζ. τσαγιού (480 γρ.) ζάχαρη
•    1 φλυτζ. τσαγιού (260 γρ.) γάλα φρέσκο χλιαρό
•    7 αυγά
•    1 μπέικιν πάουντερ (20γρ.)
•    1 - 2 πρέζες μαστίχα Χίου σκόνη ή 2 βανίλιες
•    500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
•    700 - 750 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(κοσκινισμένο)
 
•    2 κρόκους αυγού και 2 κουτ. σούπας νερό

Εκτέλεση


Όλα τα υλικά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και την ζάχαρη για 10', μέχρι ν᾿ ασπρίσει και ν᾿ αφρατέψει το μείγμα.
Κουλουράκια Πασχαλινά με μαστίχα Χίου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουλουράκια Πασχαλινά με μαστίχα Χίου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ακολούθως, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο μισό και προσθέτουμε ένα - ένα τ᾿ αυγά. Όταν απορροφηθούν όλα, ρίχνουμε το γάλα, τη μαστίχα ή τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1' - 2' ακόμη.
Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και όταν απορροφηθεί κι αυτό, σταματάμε το μίξερ.
Κουλουράκια Πασχαλινά με μαστίχα Χίου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουλουράκια Πασχαλινά με μαστίχα Χίου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια, προσθέτοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι. Μπορεί να μην το πάρει όλο ή να χρειαστεί και λίγο παραπάνω.
Θέλουμε να γίνει μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή, (όχι σφιχτή), που να κολλάει λίγο στα χέρια.

Έπειτα σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα να σφίξει.
Κουλουράκια Πασχαλινά με μαστίχα Χίου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουλουράκια Πασχαλινά με μαστίχα Χίου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια παίρνουμε λίγη ζύμη από το ψυγείο (όχι όλη μαζί για να διατηρείται παγωμένη), πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα αραδιάζουμε πάνω σε βουτυρωμένη λαμαρίνα.
Όσα κάνουμε στρογγυλά, για μεγαλύτερη ευκολία, τα βάζουμε πάνω στη λαμαρίνα και τους δίνουμε το σχήμα.
Κουλουράκια Πασχαλινά με μαστίχα Χίου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουλουράκια Πασχαλινά με μαστίχα Χίου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ' ένα μπολάκι χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους με το νερό και μ' ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλούρια.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C για 15΄ περίπου, στη μεσαία σχάρα με αέρα, μέχρι να ροδίσουν, ή στους 200°C στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα.
Κουλουράκια Πασχαλινά με μαστίχα Χίου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουλουράκια Πασχαλινά με μαστίχα Χίου - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα τοποθετούμε σε μεγάλα ταψιά, στρωμένα με χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Διατηρούνται περισσότερο καιρό κλεισμένα σε αεροστεγές μπολ ή σε πιατέλες τυλιγμένα με μεμβράνη φαγητού.

-- Το μυστικό είναι η ζύμη, να μην γίνει σφιχτή, αλλά να κολλάει λίγο στα χέρια.
Όταν μπει στο ψυγείο θα σταματήσει να κολλάει, θα σφίξει και θα είναι εντάξει.

Τεμάχια: 100 περίπου

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους