Καταπληκτικά, αφράτα κουλουράκια με άρωμα και γεύση λεμονιού, που άνετα μπορούμε να τα φτιάξουμε και για το Πάσχα.
Είναι απίστευτα νόστιμα, πολύ τραγανά και γίνονται εξαιρετικά εύκολα.
Ιδανικά για τον καφέ μας, για τη λιγούρα στη δουλειά, αλλά και τα παιδιά στο σχολείο.
Υλικά
• 750 - 800 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 1½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 1 φλυτζ. τσαγιού βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη
• 3 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκους
• 5 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
• 1 βανίλια
• ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
• σουσάμι για επικάλυψη
Εκτέλεση
Είναι απίστευτα νόστιμα, πολύ τραγανά και γίνονται εξαιρετικά εύκολα.
Ιδανικά για τον καφέ μας, για τη λιγούρα στη δουλειά, αλλά και τα παιδιά στο σχολείο.
Τραγανά κουλούρια λεμονιού
Υλικά
• 750 - 800 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 1½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 1 φλυτζ. τσαγιού βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη
• 3 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκους
• 5 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
• 1 βανίλια
• ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
• σουσάμι για επικάλυψη
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. | |
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε καλά την ζάχαρη με το βούτυρο για 6' - 8', μέχρι ν᾿ ασπρίσει και ν᾿ αφρατέψει το μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο μισό και προσθέτουμε ένα - ένα τ᾿ αυγά, τους κρόκους, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, το γάλα και 5 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι. | |
Όταν ομογενοποιηθεί η ζύμη, τη βάζουμε σε λεκάνη (που να βολεύει στο
ζύμωμα) και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο - λίγο το αλεύρι και όχι όλο μαζί. Μπορεί να μην το πάρει όλο, ή να χρειαστεί λίγο παραπάνω. Θέλουμε να γίνει μια ζύμη εύπλαστη, μαλακή, αλλά όχι σφιχτή. Με το χέρι μας, παίρνουμε από την ζύμη μπαλάκια, σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού, τα κάνουμε κορδονάκια και τα πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. |
|
Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες, ή στρωμένες με χαρτί ψησίματος. Τα ψήνουμε όπως είναι, ή αν θέλουμε, τα περνάμε (μ᾿ ένα πινέλο) με γάλα και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, με αντιστάσεις, για 15'- 20' περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. -- Δεν τα ψήνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν. -- Αν τα φυλάξουμε κλεισμένα αεροστεγώς διατηρούνται για πολλές μέρες. |
3 Σχόλια
Τα έφτιαξα. Μολονότι η γεύση τους ήταν πολύ καλή, θα έλεγα,η υφή τους ήταν τόσο σκληρή που θαρρούσες πως θα έθραυες κάποιο δόντι. Τι έφταιξε και εάν έφταιξε κάτι στην εκτέλεση από μέρους μου, τι ήταν αυτό ώστε να μπορώ να το διορθώσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και σημειώνω ότι οι υπόλοιπες συνταγές που έχω φτιάξει από εδώ (γαλατκομπούρεκο - ταραμοκεφτέδες - χορτόπιτα - μοσχαράκι λεμονάτο - ομελέτα με σπαράγγια) ήταν πραγματικά υπέροχες, το δε γαλακτομπούρεκο ιδιαίτερα, πραγματικά ακαταμάχητο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να σου έγιναν τόσο σκληρά, μόνο δύο περιπτώσεις υπάρχουν: ή έβαλες περισσότερο αλεύρι (η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, ίσα που να μην σου κολλάει στα χέρια), ή τα έψησες περισσότερο (θέλουν ψήσιμο μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα - όχι να ροδίσουν πολύ).
ΔιαγραφήΤο μυστικό για να είσαι σίγουρη ότι δεν θα σου σκληρύνουν πάλι και για να σου διατηρηθούν μαλακά, είναι: στα 13' - 14' ψησίματος, να βγάλεις ένα κουλούρι από το φούρνο και να το σπάσεις στη μέση. Αν έχει ψηθεί, τα βγάζεις όλα, αλλιώς ξαναβάλτο μέσα και συνέχισε το ψήσιμο 2' - 3΄ ακόμη. Έπειτα ξαναδοκιμάζεις με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να είναι εντάξει.
Πολύ καλά. Αρωματικά και τραγανά όσο χρειάζεται. Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.