Ίσως ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να μαγειρέψουμε το μοσχαρίσιο συκώτι και παράλληλα κι ο πιο νόστιμος.
Το μαρινάρισμα σε κρασί και ξύδι μαλακώνει το συκώτι και διώχνει την έντονη μεταλλική γεύση του, κάνοντάς το πολύ τρυφερό και γευστικό. Γίνεται τόσο ωραίο, που θα το φάνε ακόμα και τα παιδιά!
Υλικά
• 1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
• 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
• 1 κρασοπότηρο ξύδι
• 3 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε λεπτές φέτες
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 1 νεροπότηρο λευκό ξηρό κρασί
• χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
• αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Το μαρινάρισμα σε κρασί και ξύδι μαλακώνει το συκώτι και διώχνει την έντονη μεταλλική γεύση του, κάνοντάς το πολύ τρυφερό και γευστικό. Γίνεται τόσο ωραίο, που θα το φάνε ακόμα και τα παιδιά!
Μαριναρισμένο μοσχαρίσιο συκώτι λεμονάτο
Υλικά
• 1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
• 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
• 1 κρασοπότηρο ξύδι
• 3 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε λεπτές φέτες
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 1 νεροπότηρο λευκό ξηρό κρασί
• χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
• αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Το πιο δύσκολο στο μαγείρεμα του συκωτιού, είναι το κόψιμό του και μετά το καθάρισμα της σανίδας κοπής, των σκευών και του πάγκου της κουζίνας. Για να γλυτώσουμε την πολύ φασαρία λοιπόν, μπορούμε να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να μας κόψει το συκώτι σε μπουκιές και να το βάλει σε μια πλαστική σακούλα. |
|
Τοποθετούμε τη σακούλα με το συκώτι σ' ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα στη σακούλα το ξύδι και το 1 κρασοπότηρο κρασί, κουνάμε λίγο να ανακατευτούν, κλείνουμε τη σακούλα και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την άλλη μέρα, να μαριναριστεί. | |
Στρώνουμε αρκετό χαρτί κουζίνας πάνω σε μια πλαστική σανίδα κοπής, αδειάζουμε τη μαρινάδα από τη σακούλα, μεταφέρουμε στο χαρτί το συκώτι και το σκουπίζουμε να στεγνώσει καλά. Σ' ένα βαθύ τηγάνι ή μια πλασωτέ (ξέβαθη) κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί καλά. Αλευρώνουμε καλά το συκώτι, τινάζουμε να φύγει το περισσευούμενο αλεύρι και το τοποθετούμε στο τηγάνι. |
|
Τηγανίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές και στη συνέχεια, με μια τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε το συκώτι σε ένα πιάτο. Αδειάζουμε το λάδι από το τηγάνι, (ιδανικά σε μια μπουκάλα όπου μαζεύουμε τα τηγανόλαδα και τα δίνουμε για ανακύκλωση) και το πλένουμε. Ζεσταίνουμε το 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γυαλίσουν. |
|
Ρίχνουμε το συκώτι στο τηγάνι, μαζί με τα ζουμάκια που έχει βγάλει, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το 1 νεροπότηρο κρασί, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συχνά, για 10' με 15' περίπου, μέχρι να πιεί τα υγρά του και να δέσει η σάλτσα του. | |
Όταν το συκώτι μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρει μια βράση, ένα χόχλο που έλεγε η γιαγιά μου, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε. Ταιριάζει πολύ με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι. -- Ανάλογα σε πόσο μεγάλα κομμάτια έχουμε κόψει το συκώτι, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο βράσιμο ή να ρίξουμε και λίγο νερό. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.