Ρύζι πιλάφι

Ρύζι πιλάφι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτό είναι το κλασικό πιλάφι, που αν το φτιάξουμε μ᾿ ένα ζωμό, τρώγεται και σκέτο, ή μπορεί να συνοδέψει θαυμάσια, τα κρεατικά, ή τα θαλασσινά μας.
Μπορούμε αν θέλουμε, να το σοτάρουμε στο τέλος, αλλά όταν το κάνουμε στην αρχή, γίνεται πολύ πιο νόστιμο και σπυρωτό.



Ρύζι πιλάφι σπυρωτό


Υλικά

•    2½ κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή φυτίνη
•    4 φλυτζ. τσαγιού νερό, ή ζωμό λαχανικών ή κρέατος
•    1½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
•    αλάτι

Εκτέλεση


Ρύζι πιλάφι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρύζι πιλάφι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε το βούτυρο, σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, κι όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει καλά.
Ρύζι πιλάφι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρύζι πιλάφι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το νερό ή το ζωμό, το αλάτι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το ρύζι, για 15' - 20' περίπου, μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα, (για να τραβήξει τους ατμούς) και βάζουμε από πάνω και το καπάκι.
Ρύζι πιλάφι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρύζι πιλάφι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το αφήνουμε να σταθεί για 5' - 10' και έπειτα το σερβίρουμε ή το προσθέτουμε σε κάποιο άλλο φαγητό.



15 σχόλια:

  1. ευχαριστω πολλη για την συνταγη ηταν καταπληκτικη οπως και ολες η αλλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ηλία καλώς όρισες.
      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σου αρέσουν τα φαγητά μου.

      Διαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για το blog! Χαίρομαι πολύ που ανακάλυψα αυτή την όμορφη γωνιά του διαδικτύου που μου έμαθε να μαγειρεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα πολύ καλά και συγκινιτικά σου λόγια.

      Διαγραφή
  3. Συγχαριτηρια !!!! Το μπλοκ ειναι εξεραιτο χαιρομαι που το ανακαληψα μου εσωσε τη ζωη μου :) !!!!!! Και παλυ συγχαριτηρια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι είδος ρυζιού θέλει το πιλάφι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το συγκεκριμένο πιλάφι, εγώ έβαλα νυχάκι, όμως ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, μπορούμε να βάλουμε ένα κίτρινο σπυρωτό parboiled.
      Για περισσότερες πληροφορίες, ρίξε μια ματιά εδώ, στο άρθρο για τις ποικιλίες ρυζιών .

      Διαγραφή
  5. με λαδι γινεται να το σοταρουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορούμε να το σοτάρουμε και με λάδι, απλά δεν θα έχει την ίδια γεύση.

      Διαγραφή
  6. Η αναλογια στο πιλαφι με το νερο ειναι 1 προς 2 ;;; φυσικα για να βγει ενα ζουμερο και νοστιμο πιλαφι,χωρις να στεγνωσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι Ιωάννα μου, δεν γράφω αυτό. Η συνηθισμένη αναλογία για το πιλάφι είναι ¾ φλ. τσαγιού ρύζι προς 2 φλ. νερό. Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες, δες εδώ: Ρύζι - τύποι και είδη ρυζιών, τρόποι μαγειρέματος.

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Η ποσότητα αυτή είναι για 4 ως 6 άτομα. (Ανάλογα τα άτομα).

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.