Αυτό είναι το κλασικό πιλάφι, που αν το φτιάξουμε μ᾿ ένα ζωμό, τρώγεται και σκέτο ή μπορεί να συνοδέψει θαυμάσια, τα κρεατικά ή τα θαλασσινά μας.
Μπορούμε αν θέλουμε, να το σωτάρουμε στο τέλος, αλλά όταν το κάνουμε στην αρχή, γίνεται πολύ πιο νόστιμο και σπυρωτό.
Υλικά
• 2½ κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή φυτίνη
• 4 φλυτζ. τσαγιού νερό, ή ζωμό λαχανικών ή κρέατος
• 1½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
• αλάτι
Εκτέλεση
Μπορούμε αν θέλουμε, να το σωτάρουμε στο τέλος, αλλά όταν το κάνουμε στην αρχή, γίνεται πολύ πιο νόστιμο και σπυρωτό.
Ρύζι πιλάφι σπυρωτό
Υλικά
• 2½ κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή φυτίνη
• 4 φλυτζ. τσαγιού νερό, ή ζωμό λαχανικών ή κρέατος
• 1½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
• αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε το βούτυρο, σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, κι όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει καλά. | |
Στη
συνέχεια, ρίχνουμε το νερό ή το ζωμό, το αλάτι, ανακατεύουμε,
σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το ρύζι, για 15' - 20'
περίπου, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα, (για να τραβήξει τους ατμούς) και βάζουμε από πάνω και το καπάκι. |
|
Το αφήνουμε να σταθεί για 5' - 10' και έπειτα το σερβίρουμε ή το προσθέτουμε σε κάποιο άλλο φαγητό. |
23 Σχόλια
ευχαριστω πολλη για την συνταγη ηταν καταπληκτικη οπως και ολες η αλλες
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Ηλία καλώς όρισες.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σου αρέσουν τα φαγητά μου.
Ποσες περιπου μεριδες βγαινει??
ΔιαγραφήΜε αυτές τις ποσότητες και ανάλογα με την όρεξη, βγαίνουν 3 - 4 μερίδες.
ΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για το blog! Χαίρομαι πολύ που ανακάλυψα αυτή την όμορφη γωνιά του διαδικτύου που μου έμαθε να μαγειρεύω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα πολύ καλά και συγκινιτικά σου λόγια.
ΔιαγραφήΣυγχαριτηρια !!!! Το μπλοκ ειναι εξεραιτο χαιρομαι που το ανακαληψα μου εσωσε τη ζωη μου :) !!!!!! Και παλυ συγχαριτηρια !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια.
ΔιαγραφήΤι είδος ρυζιού θέλει το πιλάφι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το συγκεκριμένο πιλάφι, εγώ έβαλα νυχάκι, όμως ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, μπορούμε να βάλουμε ένα κίτρινο σπυρωτό parboiled.
ΔιαγραφήΓια περισσότερες πληροφορίες, ρίξε μια ματιά εδώ, στο άρθρο για τις ποικιλίες ρυζιών .
με λαδι γινεται να το σοταρουμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορούμε να το σοτάρουμε και με λάδι, απλά δεν θα έχει την ίδια γεύση.
ΔιαγραφήΗ αναλογια στο πιλαφι με το νερο ειναι 1 προς 2 ;;; φυσικα για να βγει ενα ζουμερο και νοστιμο πιλαφι,χωρις να στεγνωσει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι Ιωάννα μου, δεν γράφω αυτό. Η συνηθισμένη αναλογία για το πιλάφι είναι ¾ φλ. τσαγιού ρύζι προς 2 φλ. νερό. Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες, δες εδώ: Ρύζι - τύποι και είδη ρυζιών, τρόποι μαγειρέματος.
ΔιαγραφήΤελεια ....πανευκολο και νοστιμο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια ποσα άτομα είναι αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ποσότητα αυτή είναι για 4 ως 6 άτομα. (Ανάλογα τα άτομα).
ΔιαγραφήΑ Π Ι Θ Α Ν Ο πιλάφι! Επιτέλους αν και μένω μόνος στο εξωτερικό έφαγα το πιλάφι που μου θύμισε την γιαγιά από την Κρήτη. Πανεύκολο γρήγορο και πεντανόστιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολυ σεφ.
Καλά μαγειρέματα σε όλες-ους
Τασος Ραγκαβης
Αγαπητέ Τάσο χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η συνταγή. Μια διευκρίνιση μόνο· δεν είμαι σεφ, είμαι μια απλή μαμά που μαγειρεύει για την οικογένειά της και δημοσιεύει τις συνταγές της στο διαδίκτυο.
ΔιαγραφήΚαλή σας μέρα!Σήμερα θα δοκιμάσω και εγώ την συνταγή σας που φαίνεται πολύ καλή!θα σας πω μετά τις εντυπώσεις μου!😊
ΑπάντησηΔιαγραφήΑύριο θα την φτιάξω την συνταγη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα .έκανα την συνταγή και πραγματικά είναι μαμαδιστικο το αποτέλεσμα σας ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Πέτρο χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε το φαγητό.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για οποιαδήποτε απορία, γράψτε μου σχόλιο στη συνταγή που σας ενδιαφέρει.