Ένα πολύ ωραίο καλοκαιρινό γλυκό, που θα μπορούσε να λέγεται και παντεσπάνι με σαντιγύ.
Πολύ εύκολο και γρήγορο για να γίνει, με εξαιρετική γεύση και σίγουρη επιτυχία.
Αν μας αρέσει η σοκολατένια γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κακάο και να το κάνουμε σκούρο.
Υλικά
• 16 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (χωρισμένα)
• 320 γραμ. ζάχαρη
• 320 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
• 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
• 3 βανίλιες
• 2 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι ή ούζο
• 1 πρέζα αλάτι
• 500 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% ή 36%
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• καβουρντισμένο αμύγδαλο ή τρούφα, για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
• 4½ ποτ. νερού ζάχαρη
• 4 ποτ. νερού νερό
• 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Πολύ εύκολο και γρήγορο για να γίνει, με εξαιρετική γεύση και σίγουρη επιτυχία.
Αν μας αρέσει η σοκολατένια γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κακάο και να το κάνουμε σκούρο.
Αφράτο κέικ με σιμιγδάλι
Υλικά
• 16 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (χωρισμένα)
• 320 γραμ. ζάχαρη
• 320 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
• 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
• 3 βανίλιες
• 2 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι ή ούζο
• 1 πρέζα αλάτι
• 500 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% ή 36%
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• καβουρντισμένο αμύγδαλο ή τρούφα, για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
• 4½ ποτ. νερού ζάχαρη
• 4 ποτ. νερού νερό
• 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Πρώτα - πρώτα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, σε παγωμένο μπολ και φτιάχνουμε μια σφιχτή σαντιγύ, που την βάζουμε στο ψυγείο. Έπειτα χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε σφιχτή μαρέγκα. |
|
Σ'
ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, σε
μέτρια ταχύτητα για 7' - 10', μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα. Χαμηλώνουμε το μίξερ και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε εναλλάξ τη μαρέγκα και το σιμιγδάλι. |
|
Όταν
ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τις
βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ, το λικέρ, συνεχίζοντας το χτύπημα για
1΄ακόμη. Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί Ν°36 ή 38 (διαμ. 36 ή 38 εκ.) πολύ καλά βουτυρωμένο. |
|
Ψήνουμε
το γλυκό στους 165°C σε αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 35΄ -
40', ώσπου να φουσκώσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του
ταψιού. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και το βράζουμε, σε μέτρια φωτιά, για 4' - 5' περίπου, από την ώρα που θα πάρει βράση. Όταν γίνει, το περιχύνουμε προσεκτικά με κουτάλα στο παγωμένο γλυκό και το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και να παγώσει. Τέλος, απλώνουμε την σαντιγύ πάνω στο γλυκό με μια σπάτουλα, πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο αμύγδαλο καβουρντισμένο ή τρούφα σοκολάτας, το βάζουμε στο ψυγείο για 3 - 4 ώρες να κρυώσει και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε. -- Ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί, φεύγει η κρούστα του γλυκού και χαλάει η όψη του. |
5 Σχόλια
Πολλα αβγα,δεν γινεται με λιγοτερα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιονυσία μου αυτό το γλυκό δεν γίνεται με λιγότερα αυγά.
ΔιαγραφήΧρειάζεται σίγουρα 16 αυγά η είναι τυπογραφικό λαθος και πρέπει μόνο 6?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρετή μου δεν είναι λάθος, αυτό το γλυκό, σε αυτό το μέγεθος, χρειάζεται 16 αυγά.
ΔιαγραφήWow. Ευχαριστώ για την διευκρίνηση.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.