Αμυγδαλόπιτα ή αμυγδαλόπαστα

Αμυγδαλόπιτα ή αμυγδαλόπαστα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα δροσερό, καλοκαιρινό γλυκό, ιδανικό για όσους αγαπάνε τα αμύγδαλα.
Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο γλυκό, εύκολο στην παρασκευή του, που αρέσει σε μεγάλους και παιδιά.
Μπορούμε να το φτιάξουμε και χωρίς σαντιγύ, και να το συνοδέψουμε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι.


Αμυγδαλόπιτα ή αμυγδαλόπαστα με σαντιγύ


 Υλικά

•   500 γραμ. αμύγδαλο ασπρισμένο και τριμμένο
•   8 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (χωρισμένα)
•   360 γραμ. ζάχαρη (1½ κούπα)
•   260 γραμ. φρυγανιά τριμμένη (2 κούπες)
•   250 γραμ. βιτάμ
•   1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•   2 βανίλιες ή ξύσμα από 1 πορτοκάλι
•   ½ κρασοπότηρο κονιάκ, ή λικέρ πορτοκάλι ή αμαρέττο
•   1 πρέζα αλάτι
•   500 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% ή 36%
•   καβουρντισμένο αμύγδαλο ή καρυδόψιχα για πασπάλισμα

  Για το σιρόπι

•   4½  ποτ. νερού ζάχαρη
•   4 ποτ. νερού νερό
•   1  κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση


Πρώτα - πρώτα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, σε παγωμένο μπολ και φτιάχνουμε μια σφιχτή σαντιγύ, που την βάζουμε στο ψυγείο.
Ξεφλουδίζουμε τ' αμύγδαλα, κι αφού τα στεγνώσουμε καλά, τα τρίβουμε στο μούλτι.
Έπειτα χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Αμυγδαλόπιτα ή αμυγδαλόπαστα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αμυγδαλόπιτα ή αμυγδαλόπαστα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ' ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα για 5΄- 7', μέχρι ν' ασπρίσει, να αφρατέψει και να γίνει κρέμα.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τους κρόκους έναν - έναν, κι όταν απορροφηθούν, χαμηλώνουμε το μίξερ, και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ, τις βανίλιες και εναλλάξ τη μαρέγκα, με τη φρυγανιά.

Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε τ' αμύγδαλα, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1΄- 2' ακόμη. (Επειδή το μείγμα γίνεται αρκετά σφιχτό, μπορούμε να σταματήσουμε το μίξερ και να ανακατέψουμε με μια μαρίζ).
Αμυγδαλόπιτα ή αμυγδαλόπαστα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αμυγδαλόπιτα ή αμυγδαλόπαστα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί Ν°36 ή 38 (διαμ. 36 ή 38 εκ.) πολύ καλά βουτυρωμένο και το απλώνουμε με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε το γλυκό στους 165°C σε αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 50΄ - 60', ώσπου να φουσκώσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αμυγδαλόπιτα ή αμυγδαλόπαστα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αμυγδαλόπιτα ή αμυγδαλόπαστα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και το βράζουμε, σε μέτρια φωτιά, για 4' - 5' περίπου, από την ώρα που θα πάρει βράση.
Όταν γίνει, το περιχύνουμε προσεκτικά με κουτάλα στην παγωμένη αμυγδαλόπιτα και την αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και να παγώσει.

Τέλος, απλώνουμε την σαντιγύ πάνω στην αμυγδαλόπιτα με μια σπάτουλα, πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο τριμμένο, καβουρντισμένο αμύγδαλο ή καρυδόψιχα, τη βάζουμε στο ψυγείο για 3 - 4 ώρες να κρυώσει και είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.

-- Ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί, φεύγει η κρούστα του γλυκού και χαλάει η όψη του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.