Header Ads

Πίτσα Πεπερόνι

Πίτσα Πεπερόνι (pepperoni) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν πρόκειται για πίτσα, οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε είναι πάρα πολλοί, οπότε ανάλογα με τα γούστα μας, επιλέγουμε τα υλικά που μας αρέσουν.
Όταν όμως θέλουμε μια πίτσα με αλλαντικά, που να ξεχωρίζει με τη γεύση της, τότε μια επίλογή έχουμε: Πίτσα με σαλάμι πεπερόνι.


Πίτσα Πεπερόνι (pepperoni)


Υλικά για 2 πίτσες
 

•    600 γραμ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γραμ. νωπή
•    360 ml. χλιαρό νερό
•    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
•    1½ κουτ. γλυκού αλάτι


•    14 φέτες (200 γρ.) σαλάμι πιπεράτο
•    8 φέτες ζαμπόν σε λωρίδες ή ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
•    400 γραμ. κασέρι τριμμένο
•    300 γραμ. γκούντα τριμμένη

•    6 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ
•    ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
•    ελαιόλαδο για τα ταψιά


Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 6 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 15', ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.


Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη μαγιά, το μισό αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι).


Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη  ζυμώνουμε για 5' - 7' λεπτά, ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, κι ελαστική.
Πίτσα Πεπερόνι (pepperoni) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα Πεπερόνι (pepperoni) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα τη μαζεύουμε σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για 1 - 1½ ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.

Λαδώνουμε ελαφρά δύο ταψάκια πίτσας διαμέτρου 30 - 35 εκ. και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας, φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού, η ζύμη να είναι ανασηκωμένη.
Αφήνουμε να φουσκώσουν οι ζύμες για 20' περίπου και έπειτα τις πατάμε με τα δάχτυλα να ξεφουσκώσουν.


Χωρίζουμε τα υλικά στα δύο, και ξεκινάμε την πρώτη πίτσα, απλώνοντας τη σάλτσα ντομάτας ή την κέτσαπ, έπειτα τη ρίγανη και το μισό τυρί.
Πίτσα Πεπερόνι (pepperoni) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα Πεπερόνι (pepperoni) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζουμε με το ζαμπόν, ρίχνουμε πάνω του λίγο τυρί, έπειτα απλώνουμε το σαλάμι και τελειώνουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τη δεύτερη πίτσα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 35' - 40' περίπου, μέχρι να ροδίσει.

-- Οι ιταλικές πίτσες, γίνονται με πολύ πιο λεπτό φύλλο από τις δικές μας. Έτσι με τις αναλογίες που σας δίνω πιο πάνω, η ζύμη γίνεται 3 ή 4 πίτσες, με διαμέτρου 30 - 35 εκ.

-- Αν θέλουμε, αντί για δύο μικρές, μπορούμε να φτιάξουμε μία μεγάλη τετράγωνη, στο ξέβαθο ταψί της κουζίνας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια